En massa läsarfrågor

Det som mer eller mindre alltid händer när jag börjar få mer besökare till bloggen är att det dyker upp mer läsarfrågor, helt naturligt. Denna gång har dock Terje gjort slag i saken och frågat allt möjligt. Jag ska försöka svara på alla frågor här nedan.

Terje frågar: Du som har hållit på med knivar så länge, har du hittat någon ”sweet spot” när det gäller knivarnas vikt? Jag är främst intresserad av vikten när man bär kniven i bältet, alltså totalvikten. Med ”sweet spot” menar jag då man inte känner av att man bär kniven.

Svar: Hej Terje. Jag tror att alla har sin personliga vikt då dom ”glömmer” att kniven hänger på bältet. Min personliga vikt ligger på ganska exakt 200-250 gram, men det beror ju givetvis på slidans utformning också. En kniv som Terävä Skrama känns relativt lätt, trots sin vikt på runt 600 gram. Knv3:an försvinner helt och märks inte alls. Fällkniven F1d märks mer, trots samma vikt, eftersom den slår mot benet ibland.

Terje frågar: Av alla knivar du har, vilken kniv är din ”go to” om du inte har tid att bestämma dig?

Svar: Det verkar vara min Morakniv Garberg i rostfritt. Den är min standardkniv när jag inte riktigt vet vad jag ska hålla på med i skogen. Den är lätt, tål alla element och jag behöver inte ”gulla” med den i skogen. Den är även perfekt att ha i väskan, så att man inte hamnar i en situation där man är utan kniv. Risken är dock stor att en av Jaktkit knivarna Knv2 eller Knv3 snart tar platsen från min Garberg, då dessa är riktigt trevliga.

Terje frågar: Om jag hade varit helt ny på Bushcrafting, vilken kniv skulle du föreslå till mig?

Svar: Den frågan får jag rätt så ofta. Jag skulle föreslå en Morakniv Robust, eller en Bushcrafter. Bägge dessa knivar är tuffa, billiga och rakbladsvassa. Robust är lite mer tålig, medan Bushcrafter är bättre all-round kniv.

Terje frågar: Jag läste att du inte trivdes med din Fällkniven A1 PRO, men jag är fortfarande lite förvirrad varför. Kan du förklara lite närmare vad som hände?

Svar: Det enkla svaret är att jag trivdes bättre med vanliga A1 än med denna. Om vi går in på djupet så har det med viktfördelningen att göra. En kniv som är så pass blad-tung är lite mer anpassad för att hugga och klyva med än finare träarbeten. Mitt mål med en kniv är att hitta den gyllene medelpunkten, så att den är bra på alla moment. Med det sagt så är A1 PRO en fantastisk kniv till vad den är tillverkad för, extrem överlevnad och tyngre hantering. 

Terje frågar: När kommer din recension på Jaktkit Knv3? Jag har varit i startgroparna att köpa en sådan länge nu. Jag inte sett eller hört så mycket om den så väntar med spänning på din åsikt.

Svar: Jag håller på att testa kniven för allt jag är värd. Jag hade tur med vädret idag, eftersom det regnar, med risk för snöblandat regn. Perfekt väder för lite skogs-action med andra ord. Jag har nog testet färdigt till i mitten på veckan.

Terje frågar: Vad brukar du ha med dig för att slipa dina knivar ute i skogen?

Svar: Jag använder nästan uteslutande min Worksharp Guided Field Sharpener. Jag anser detta vara den bästa knivslipen som jag lyckats hitta. Det som gör den så bra är att jag kan vässa såväl yxor som knivar och den väger knappt något heller. Det finns säkert bättre alternativ, men troligen inte i ett kompaktare format. Den innehåller till och med en läderstropp. =)

Terje frågar: Brukar du bära multi-verktyg med dig ut i skogen? Om så, vilket verktyg föredrar du?

Svar: Jag brukar sällan bära på mig ett multiverktyg om jag är på en planerad tripp i skogen. Däremot så har det hänt att jag använt min Leatherman Charge Plus TTI då jag inte haft tid att planera något. Det är ett underbart verktyg för EDC, då den innehåller i princip allt man kan tänkas behöva, inklusive såg, sax och en skruvmejsel till glasögonen.

Terje frågar: Hur många brukar ni vara ute i skogen, eller är du mest själv?

Svar: Jag brukar i princip alltid vara själv ute i skogen. Det är min tid för reflektering och för att ladda min själ, brukar jag säga. Mina barn brukar också följa med, om vädret är finare, men allt som oftast är det jag, naturen och en kniv. =)

Terje frågar: Vad brukar du ha med dig för utrustning i skogen, förutom kniv?

Svar: Jag försöker alltid ha så lite utrustning med min som möjligt. I vanliga fall så är det kläderna på kroppen, en sticka tjärved i fickan, eldstål och en kniv. Om jag tänkt vara ute längre så brukar jag komplettera med en lätt matförpackning (korv, bröd, köttbit eller liknande) och min Silky såg, så att jag kan processa tjockare ved på ett enklare sätt. I övrigt brukar jag tillverka det jag behöver. Om vädret är extremt så brukar även en tarp få följa med, så att jag får värme-reflektion och kanske även ett ställe där man kan komma undan regn, snö och slask. Den enda gång jag egentligen bär en väska är om hela familjen följer med ut. Då känner jag att familjen inte ska behöva ”lida” för att jag gillar det enkla. =)

Detta var samtliga frågor som Terje frågat. Om du också vill fråga något så går det bra att besöka ”ställ en fråga” och skicka in den, så ska jag försöka svara så fort som möjligt.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.