En lustig utveckling

Jag satt och slö-tittade på YouTube för några dagar sedan. Det som stod på menyn för dagen var en video där det pratades vilt om nya Snapdragon 888, det som kallas ”nästa generations SoC”, SoC står för ”System on Chip” och är det som driver våra moderna smartphones och i mitt fall även datorn jag skriver detta på. =)

Det som stod högst på menyn var en läcka som avslöjade hastigheten i ett syntetiskt testprogram som heter Geekbench 5, som finns till dom flesta plattformar. Jag bifogar en bild här nedan.

Här syns skillnaden mellan dom tre senaste generationerna, från 865 till 865+ till 888 som är ”det som kommer”. Man kan säga att det är fascinerande nyheter för teknik-nördar och samtidigt visar siffrorna hur prestandan är på ett överskådligt sätt för dom som kanske inte är lika insatta.

Det som gör mig lite fundersam rör bilden här nedanför. En screenshot från min iPhone 12 Pro Max från Geekbench 5…

Om den kommande generationen av Snapdragon är 1075/3681 och nuvarande generation av iPhone har 1603/4288 så ligger ju Apple väldigt bra till när det gäller konkurrens. Förut så gick dom fram och tillbaka mellan Apple och Snapdragon, men allt eftersom tiden gått så har Apple dragit ifrån. Denna gång verkar det faktiskt som att Apple fortfarande ligger runt 60% snabbare trots generationsskiftet, vilket är intressant.

Jag ska nämna än en gång att syntetiska tester sällan visar prestandan i verkliga världen, men i fallet med iPhone så är jag relativt säker att även dom syntetiska testerna visar hur det egentligen är. Dom har helt enkelt sjukt bra prestanda.

Vi får se hur det blir när nya 888 blir officiellt släppt i en konsument-telefon. Det är egentligen inte innan dess som man verkligen kan säga vad deras nya SoC verkligen kan göra.

På återseende inom kort.