Apple Pay istället för kort

Det är många som missat bekvämligheten med Apple Pay helt och hållet. Många vet om att den finns, eftersom iPhone och övriga Apple saker påminner hela tiden, men många undviker också Apple Pay eftersom det känns främmande och osäkert.

Jag tänkte göra ett inlägg som jag kan hänvisa personer till som är tveksamma gentemot denna smått genialiska tjänst, som är helt gratis och betydligt mer säker än kortet du har i plånboken.

Låt mig förklara.

Ren bekvämlighet
Om något så är Apple Pay väldigt bekvämt om du har en iPhone, iPad, Apple Watch eller annan enhet som är kompatibel. Du har ju alltid dina kort med dig om du måste betala för något eftersom du alltid har med dig din telefon. ”Men vad händer om jag glömmer telefonen hemma?” Risken är betydligt större att du glömmer din plånbok än din telefon, eller hur?

Betydligt säkrare
Om du får din plånbok stulen så finns det en risk att tjuven hinner handla något med ditt kort innan du hinner spärra den, för inte många känner nog till var dom ska ringa för att lösa en sådan situation. Om du använder Apple Pay så kommer tjuven inte åt dina betalkort även om dom har telefonen i handen. Dina biometriska lösenord håller tjuvarna borta.

Varje gång du använder ditt fysiska kort så riskerar du att någon kopierar informationen och använder den för att stjäla dina pengar, kanske helt utan din vetskap. Med Apple Pay så genereras ett ”låtsaskort” vid inköp, så även om någon kopierar den informationen så är kortet förbrukat direkt du betalat det du köpte. Det går inte att betala med det kortet igen.

Ditt kort, som allt utgår ifrån, lagras enbart lokalt på din telefon och sänds varken till Apple eller någon annan.

Säkrare än så kan det knappast bli.

Mer hygieniskt
I och med att Apple Pay verifierar din identitet via Face ID (om du har det på telefonen) eller via Touch ID (om du har det) så är ditt köp redan verifierat när du sätter din telefon mot betal-terminalen i butiken.

Du behöver med andra ord aldrig vara orolig att någon ska se din kod eller att du ska ha glömt bort den när du ska betala. Det finns helt enkelt inte kod att stjäla eller komma ihåg. Du har redan ett bättre skydd än så i din telefon.

Nu i COVID-tider så är det skönt att slippa knappa på en terminal som säkert flera hundra personer har pillat på samma dag som du ska röra den. Bara håll din telefon några centimeter från terminalen och blippa på. Det finns ingen anledning att ens röra vid något annat än din egen telefon.

Smart, heller hur?

Stöd för många olika kort
När Apple Pay introducerades så fanns det inte så många kort man kunde välja, men nu så finns det mängder av samarbetspartners. Du kan till exempel ansluta ditt Klarna-kort, om du använder dom. Alla större banker stödjer också Apple Pay utan några problem. Kolla listan här för att se om din bank tagit steget in i framtiden. Observera att listan kanske inte är komplett. Kolla med Apple om just din bank stödjer Apple Pay om den inte finns med här nedan.

  • American Express, Bank of America, Curve, Danske Bank, Edenred, EML, Rewards, Handelsbanken, iCard, Klarna, Komplett Bank, Monese, N26, Nordea, Pleo, Revolut, Sodexo, ST1, Swedbank AB, TransferWise, Volvofinans, Zen.com

Framtidens betalsätt
Apple Pay arbetar hela tiden med att expandera var du kan använda din tjänst. Just nu kan du använda den i butiker, appar och på webben. I appar och på webben så är det bara att hålla utkik efter Apple Pay loggan när du ska betala.

Om du använder Apple Pay i butiker och dom har möjlighet att ”blippa” kort (se symbol nedan) så fungerar det utan problem oavsett var du handlar. Idag så stödjer i princip alla butiker möjligheten att ”blippa”, annars får du säga åt affären du handlar på att vakna och sluta leva i det förgångna. =)

Slutsatsen
Att använda Apple Pay istället för ett vanligt kreditkort är säkrare, enklare och risken att du glömmer din telefon hemma är väldigt liten. Alla dessa saker borde göra att vem som helst hellre väljer att betala med just Apple Pay istället för med sitt fysiska kort, eller hur? Men sanningen är att många inte förstår och framförallt tror att det är krångligt och dyrt med Apple Pay…

Detta är en tjänst som är helt gratis och du har den redan i din iPhone eller Apple Watch. Det enda du behöver göra är att lägga in ditt kort i appen ”Wallet” så är det färdigt. En process som tar ungefär 10-30 sekunder. =)

Lycka till och ha en bra dag.