En kniv för allt?

Edi frågar: Jag har tänkt köpa en kniv och den ska vara min enda kniv. Jag vill inte ha flera olika knivar för olika ändamål med mig ut i skogen. Den ska dock kunna utföra dom vanligaste förekommande saker inom Bushcraft och vildmarksliv. Om du lyckas hitta en som dessutom är billig så blir jag glad. 😉

Svar: Hej Edi. Jag har två alternativ som garanterat uppfyller dina krav, beroende på två olika scenarios.

Alternativ 1: Terävä Jääkäripuukko är en fantastisk kniv som presenteras i två olika storlekar. Antingen 110 mm långt blad, för allround användning. Dock inte så bra att klyva tjockare klabbar med. Den kommer även i en 140 mm version som är bättre anpassad att klyva tjockare klabbar med men offrar lite av smidigheten. Bägge har samma stål och är precis lika tuffa, det är bara längden på bladen som skiljer.

Alternativ 2: Terävä Skrama är en väldigt kompetent ”huggare” och är fantastiskt bra att klyva, hugga och hacka med. Den har två olika vinklar på eggen för att kunna användas till såväl snickeri som grova uppgifter. Denna har ett blad på 240 mm och en total längd på 430 mm, vilket gör att den inte är den smidigaste att ha i bältet. Denna bjässe från Finland representerar dock en otroligt balanserad kniv för både stort som smått. En nackdel är att Skraman inte är lätt att få tag på. Den går bara att beställa från Varusteleka i Finland och är ständigt utsåld. Om du är intresserad av en Skama så är det bara att ställa sig i kö. =)

Hoppas att detta var svar på din fråga. Om inte så är du välkommen att fråga igen.

Ha en bra dag.