Jaktkit knv3 eller Fällkniven F1?

Johan frågar: Jag sitter och funderar mellan Jaktkit knv3 och Fällkniven F1. Vilken tycker du är bättre?

Svar: Bägge av dessa knivar är riktigt fina, så du kan inte välja fel oavsett. Hur som helst, om jag personligen hade varit tvungen att välja, så ha det blivit Fällkniven F1:an. Dels på grund av att den har ett lite längre blad men även för att jag vet att det är skillnad på ett Kinesiskt stål (99Cr18MoV) och ett Japanskt (VG-10). Givetvis är jag lite partiskt då jag personligen använder en F1d när jag är ute i skogen, men det hade nog inte gjort någon skillnad på mitt val i slutänden.

Värt att fundera på är dock priset. En Jaktkit Knv3 kostar runt 900 kr, medan en Fällkniven F1 kostar ca 1700 kr i sitt enklaste (VG-10) utförande. Om priset är något som du tittar på så får du nästan två Knv3 för priset av en F1:a.

Men tänk även på att det finns en anledning till varför priserna ser ut som dom gör. =)

Instickare från Magnus Collin på Jaktkit:
Hej, jag noterar att du nyligen recenserat vår kniv Knv3 i en av dina läsarfrågor. Eftersom jag är osäker på om du har någon egen erfarenhet av våra knivar kanske följande är intressant:

1) Om du gillar VG-10 så kanske vår nya kniv Knv2 VG-10 Cobalt kan vara av intresse. En ny spännande Knv kniv med många av våra testvinnande Knv knivars fördelar till ännu lägre pris. https://www.jaktkit.com/sv/jaktknivar/95-kniv-knv2-vg-10-kobolt.html

2) Stålet i Knv knivar är från Kina eftersom Kina i nuläget har den modernaste produktionstekniken, störst volym och driver utvecklingen när det gäller moderna höglegerade stål. Det är ingen tillfällighet att välrenommerade ståltillverkare numera har stålverk i Kina (Sandvik, Böhler-Uddeholm och Carpenter Technology Corporation etc).

3) Vi är mycket positiva till att ställa upp i seriösa jämförande tester. Tyvärr avböjer Fällkniven i möjligaste mån alla tester där våra knivar riskerar att jämföras head-to-head av seriösa testare. Nu senast i Norska Villmarksliv. I de jämförande tester som trots allt gjorts har Knv knivarna inte uppvisat några prestandamässiga tillkortakommanden i jämförelse, snarare tvärt om. 

P.s. Håller i övrigt med om mycket av det du skriver speciellt avseende att Morakniven har mycket funktionella, bra och prisvärda knivar. 

Ha det gott!

Vänlig hälsning,
Magnus Collin

Jag tackar Magnus för hans feedback och hoppas att det kan hjälpa personer som sitter och funderar vilken kniv dom ska välja. Det är alltid trevligt att få respons från tillverkarna så att dom får chansen att rätta eventuella felaktigheter och upplysa om saker som man annars inte vetat om.

Knv2 i VG10 Kobolt verkar vara något jag skulle vara intresserad av. När jag får chansen så lovar jag att testa även Jaktkit knivarna och på så sätt bilda mig en egen uppfattning om deras kvalité. /Urban