En dag i skogen

Precis som jag förutspådde så blev det en lång dag och kväll i skogen, som ni ser på min frisyr så var det lite tungt bitvis, men jag njöt hela tiden.

Vi grillade korv, lagade köttbullar med kryddig potatis och grillad ost. Vi drack kaffe på Arvid Nordqvists sätt och vi njöt av utsikten och det sköna vädret. Jag och Axel påbörjade ett nytt Bushcraft projekt, där vi försöker att bygga en robust och användbar spade, vilket är klurigare än det låter.

Det var inte före sent på kvällen som vi kom hem igen och vi var helt färdiga. Att vistas i naturen en dag gör att man blir trött som tusan, men på ett bra sätt. Vi hann knappt sätta oss framför TVn för att kolla Fångarna På Fortet före alla satt och nickade till. Väldigt mysigt att vara ”natur-trött”, istället för att känna sig fysiskt och psykiskt sliten efter en arbetsdag.

Vi fortsätter så här
Idag fortsätter vi vår ”back to nature” grej och det blir matlagning ute i det fria, samtidigt som vädret ser ännu bättre ut idag än igår. Det är i och för sig bara morgon ännu, men jag känner mig ändå positiv över denna dag.

Jag har letat upp mina stekpannor i kolstål, som jag ska diska ur och sedan lägga in i väskan. Målsättningen är att jag ska steka kött och göra en riktigt god middag, Erik Brännström style, för hela familjen. Kanske jag även fixar lite Suovas och bakar ett gott bröd till… Vi får se vad jag hittar på helt enkelt.

Nu blev jag ju hungrig av bara tanken på mat. 😳

Igår var för övrigt dagen då solen slutade gå ned hos oss och vi får tillbaka den legendariska midnattssolen. Ett knasigt koncept för många som inte är härifrån, men det är ett faktum att på sommaren så har vi alltid ljust ute, på vintern är det nästan alltid mörkt. Dom båda extremsidorna med andra ord. 😄

Ny kaffepanna
Förutom att vi var ute mest hela dagen igår så passade jag även på att köpa en ny kaffepanna. Den förra vi hade rymde nästan 3 liter vatten, vilket är lite tokigt när vi är två som dricker kaffe. Denna, som är tillverkad av Hällmark och i rostfritt stål, är väldigt genomtänkt.

För det första så har den ingen låsning i locket, vilket gör att man enkelt kan öppna och kolla status på kaffet, så att man inte bränner det. För det andra så har den en ögla på locket, istället för en knopp. Detta gör att man kan öppna locket med en vanlig pinne, utan att behöva krångla. Av samma anledning så har Hällmark bestämt att det ska vara en utbuktning på handtaget högst upp, så att pannan blir enklare att lyfta, utan att den riskerar att spilla åt något håll om man placerat den i dålig vinkel i elden.

Jag blev väldigt nöjd med denna nya kaffepanna och kan rekommendera den hjärtligt för er som gillar att dricka en god kopp kaffe ute i naturen. Var man köper den? Du hittar den säkert via Internet om du letar. Jag köpte min lokalt, så jag vet inte vem som saluför Hällmark på Internet. 😁

Ingen mer yxa
Dom som känner mig och följer min blogg vet att jag inte förespråkar användningen av yxa ute i skogen. Jag är lite mer för stora huggare eller knivar, eftersom det ger mer kontroll och skaderisken blir betydligt mindre. Igår valde jag att använda min Bushcraft yxa, vilket i och för sig fungerade utan att jag skadade mig, men det blev betydligt tyngre än vad det hade behövt vara.

Problemet kanske är att jag inte känner mig speciellt säker att använda en yxa, eller så kanske det beror på att yxor i sig är rätt så begränsade i funktionalitet. Jag inser ju att dom använts i många tusen år och att utvecklingen kanske har gått framåt mycket, men för mig känns dom ändå hopplöst förlegade. En tyngre kniv/huggare gör jobbet minst lika bra, kräver mindre precision och är oftast mer robust och hållbar än en yxa.

Jag har i alla fall bestämt mig att byta ut min yxa mot min Silky Nata 240 double Edge, eftersom den är min mest effektiva huggare, samtidigt som den viktmässigt inte skiljer sig nämnvärt ifrån yxan.

Detta för mig in på ämnet Silky Nata 240, vilket är ett väldigt kompetent verktyg som jag tycker att alla som håller på med camp, uteliv och Bushcraft ska titta lite närmare på. Visst, det är ingen ”mainstream” sak som många känner till, men det är en otroligt genomtänkt huggare som fungerar utsökt till att klyva ved, kapa grenar och mycket annat med. Den är anpassad för både höger och vänster sida, har snabbfäste om man vill knäppa lös eller fast den snabbt och handtaget är otroligt greppigt och behagligt, även vid längre tids arbete.

Silky är otroligt kända för sina sågar i hög kvalité, men Nata är inget undantag när det gäller kvalité. Ett riktigt bruks-verktyg som garanterat inte sviker i första taget. Om man skadar handtaget, slidan eller andra detaljer så finns reservdelar att köpa, vilket gör att du alltid har en riktigt fin huggare, redo att användas.

Jag vill också säga att Silky Nata är tillverkad i rostfritt stål, så man behöver inte heller vara orolig att den ska rosta sönder även om man är ute i regn och rusk. Silky Nata är inte tillverkad av rostfritt stål, men det är rätt så nära och jag har aldrig haft problem med rost på denna trots väta, smuts och annat. 😉

Var du köper en Nata? Även här hänvisar jag till Internet. Det var länge sedan jag köpte min och jag har inte koll på var man hittar dom billigast. Jag tror jag betalade runt 790 kr för min, vilket är otroligt lite pengar med tanke på kvalitet.

Läs gärna min fullständiga recension av Silky Nata 240 Double Edge.

Slutligen
Idag ska jag försöka komma ihåg att ta lite mer bilder när vi är ute. Av någon konstig anledning blir jag så avslappnad att jag totalt glömmer bort att dokumentera något när jag är i skogen. Vilket inte är ett nytt problem för mig. Jag är notoriskt dålig på att stanna upp och helt enkelt bara ta en bild med mobilen. Kanske är det för att jag inte har Instagram eller andra sociala medier som jag ”lärt mig av” att hela tiden fotografera och notera allt jag gör. ☺️

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.