”Superstål i Bushcraft knivar?”

En fråga som ständigt dyker upp bland mina läsare är om man ska ha ”superstål”, eller pulverstål, i Bushcraft knivar eller inte. Det är en smaksak, tycker jag. Personligen säger jag ”nej” utan att tveka. Att ha superstål, eller pulverstål, i sina Bushcraft knivar medför i och för sig att dom (oftast) håller sin skärpa bättre, men samtidigt så pratar vi om en kniv som blir skörare och dessutom betydligt jobbigare att underhålla och vässa ute i fält.

Förutom detta så är knivar med superstål betydligt dyrare än enklare stålsorter, vilket gör att du kanske inte använder din investering fullt ut, jämfört med en billigare kniv. Att ha superstål i en EDC kniv kan vara vettigt (beroende på vad man gör till vardags), men att välja detta i en kniv som är tänkt att spänta, bryta och hacka, det är ingen bra idé.

Det är som sagt en personlig preferens för mig. Om du väljer att ha superstål i en Bushcraft kniv och trivs med detta, jättebra. Jag dömer ingen för detta. Jag har själv använt superstål i många Bushcraft knivar, men när man ”växer upp” så börjar man förstå att bättre stål inte alltid betyder bättre upplevelse. 😉

Den största anledningen till att jag inte förespråkar superstål beror dock inte på att jag inte kan underhålla stålet, även i fält. Det beror på att det ofta mer kompakta och sköra stålet lätt får skador om man råkar träffa en sten med eggen, eller om någon slagit in en spik i ett trä man försöker klyva. Jag föredrar mjukare och mer flexibelt stål, som går enklare att återställa om oturen är framme.

Ett praktexempel på när saker och ting gick fel med en ”superkniv” var när jag stod och fiskade ute på en pir, med min Fällkniven A1 Pro i bältet. Jag fick trassel på tråden och var tvungen att skära av en bit, jag tog upp kniven ur slidan och den slant i handen på mig, föll på backen och landade på några stenar. När jag plockade upp kniven så var eggen som på en såg. Med ett mjukare stål i samma situation så hade eggen inte blivit lika skadad och dessutom hade jag troligen kunnat fixa till den på några minuter genom att räta eggen, istället för att bitar fysiskt lossnat.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.