Silky Nata 240 Double Edge

Nu har jag haft lite mer tid på mig att bekanta mig med denna Japanska monsterkniv, eller är det en handyxa? Machete? Den är troligen ett mellanting av alla dessa saker, men en sak är helt säker, den är effektiv och brutal.

Material
Silky Nata 240 är tillverkad av 5 mm tjockt Japanskt SKS-51 stål, vilket främst används i maskiner och trädgårdsredskap av olika slag. Handtaget är tillverkat av Genki gummi, vilket bidrar till riktigt bra vibrationsdämpande egenskaper och fantastisk greppvänlighet, vilket jag kan skriva under på.

Slidan är tillverkad av en kombination av plast och aluminium, vilket ger både en stilfull och hållbar konstruktion.

Mer magi i materialet finns inte här. Resten av dess effektivitet ligger i designen.

Låt oss titta närmare på dom olika momenten.

Vedklyvning
Att klyva tjocka klabbar och hugga av grenar är vardagsmat för Nata, som förutom att den är tung och bastant, har ett handtag som är helt otroligt ”greppigt”. Faktiskt är den så ”greppig” att jag inte skulle rekommendera att använda denna utan handskar, eftersom du eventuellt får nötningar i handen. Men det är ingen negativ kritik alls. Om jag ska svinga ett rejält tungt blad ute i skogen så föredrar jag att den sitter som klistrad i handen, mot att den har blankpolerat trähandtag och glider omkring.

Att klyva ved, genom att slå på bladets baksida (aka. spänta/batonera) så får man en otroligt effektiv klyvare som faktiskt rivaliserar alla tidigare huggare, som Fällkniven A1, A1 Pro och Skrama som jag haft. Faktum är att det tjocka bladet med rätt så akut vinkel gör att den är effektivare än Terävä Skrama på detta moment. Med beröm godkänd, med andra ord.

Huggning
Detta moment är också väldigt trevligt. Konstigt vore ju annat eftersom verktyget är tillverkat specifikt för att hugga med. Även i detta moment så kommer det otroligt greppiga handtaget till användning. Man behöver inte vara orolig att den plötligt ska glida ur handen. Nata har även ett hål i handtaget om man vill fästa en Paracord eller liknande för att säkra greppet ytterligare.

Det tunga bladet gör det största jobbet, men man blir snabbt medveten om att den är för tung för att kontinuerligt hacka sig fram genom en djungel eller liknande. Ordentligt tung, det är den.

Tälja
Att tälja med Nata är långt ifrån idealiskt. Det går att få till fjäderstickor, men det är en långsam och tung process som kräver lite träning för att fungera. Eggen är så pass grov att det knappast är trevligt, men i nödfall så skulle det nog kunna fungera ändå.

Mitt mål är att vässa upp den med en lite skarpare vinkel, för att kunna använda Nata till både finare och grövre uppgifter.

Som du kanske förstår så blir det inte topp-betyg i detta moment, men den är egentligen inte sämre än andra huggare. Den slår inte en riktigt Bushcraft kniv, så mycket är säkert.

Matberedning
Att göra fina arbeten med en huggare är aldrig optimalt. Detta monster är helt enkelt för stor för att göra något annat än hacka saker med. Dock är designen väldigt trevlig, vilket gör att om den hade varit lite tunnare i eggen så skulle jag nog kunna tänka mig denna i köket. Som den levereras är den trevlig, men knappast någon kock-kniv.

Om man har en stil i köket som påminner om dom urtida grottmänniskorna så blir resultatet ändå rätt så ok ändå. Vem vet, kanske blir det en stil som trendar inom kort, då önskar säkert många att dom hade en Nata kökskniv.

Göra upp eld
En ”stereotypisk huggare” är riktigt bra på att göra upp eld. I alla fall enligt min erfarenhet. Nata är ingen avvikande upplevelse och presterar väldigt bra med sin vassa rygg. Den är inte som en Mora Garberg, men få knivar når upp till den graden. Som jag tidigare nämnde så är den inte direkt idealisk att göra fjäderstickor med, av naturliga orsaker.

Jag tycker ändå att det gick väldigt bra och i nödfall så kan jag mycket väl få upp en eld. Jag testade dessutom detta moment under årets tuffaste snöstorm och lyckades, så den fungerar bevisligen. Den är förstås tung och klumpig, men så länge man kan förbise dessa nackdelar så fungerar den ändå att göra lite fina fjäderstickor för att underlätta att göra upp en eld. Mycket kommer att hänga på den som är bakom handtaget.

Jag kommer dock inte att sträcka mig efter denna som förstahandsval om det finns någon lämpligare kniv i närheten.

Skärpa
Silky Nata är tillverkad av SKS-51 stål, vilket är ett smitt stål med sega egenskaper. Den är kanske inte bäst på att hålla skärpan, men tål väldigt mycket stryk innan den visar några tecken på att vilja ge upp. Under min testning så har jag upptäckt att den förlorat lite skärpa, men jag ser inga synliga skador på eggen. Detta beror troligen på att jag inte råkat hugga i något hårt, som en sten eller liknande.

Jag tycker att den håller skärpan bra, med tanke på att det är en huggare vi pratar om. Om den varit i tunnare stål och anpassad för lite andra saker så hade jag gärna sett ett hårdare stål, men så är ju inte fallet. Jag kan dessutom tänka mig att den går att bryta och bända i saker med, utan att den kommer att ta skada eller bli vriden och sned.

Slipa
Att slipa Silky Nata är riktigt trevligt. Tyngden i bladet gjorde att jag inte behövde använda någon styrka för att trycka bladet mot diamant-slipen. Den tog en egg väldigt snabbt och blev samtidigt väldigt vass. Min enda ”huvudbry” är att det stål som slipas lätt, snabbt förlorar sin egg.

Vi pratar förstås inte om någon ”finkniv” i någon bemärkelse, men det är ändå trevligt att ha en vass huggare, eftersom det underlättar när man hugger grenar och mindre saker. Dessutom blir den förstås enklare att göra exempelvis fjäderstickor med ju vassare den är.

Jag kommer säkert att återkomma till detta vid ett senare tillfälle, men just nu så tycker jag att den fungerar väldigt bra att slipa och har inga klagomål.

Ergonomi
Silky Nata är otroligt ergonomisk, trots sin tyngd och storlek. Handtaget är i det närmaste exemplariskt designad. Materialet fångar dessutom upp stötar och vibrationer, samtidigt som den erbjuder oerhört bra grepp. Bladet som abrupt slutar i en 90 graders vinkel ger mer användbar yta i förhållande till längden på verktyget, vilket är smart. Om man istället valt en traditionell svepande spets så hade Nata vägt för mycket för att hanteras på ett bra sätt.

Även slidan är väl designad och det är väldigt lätt att dra ur och sätta i Nata med en hand. Att slidan dessutom går att ”klicka lös” gör att man smidigt och enkelt kan plocka av den när man är i lägret och sätta fast den när man ska ut och leta bränsle till elden, helt utan att behöva öppna bältet eller tjorva med danglers. Väldigt smidigt.

Ekonomi/Prisvärdhet
När man tänker på vad man får för 790 kr idag så är Silky Nata 240 väldigt prisvärd. Det är ett rejält verktyg som är designat i Japan, av Silky. Behövs det någon mer motivation för att köpa den? Skämt åsido så erbjuder Nata många saker som man inte hittar på traditionella huggare.

Ett utsökt exempel är att man kan köpa nya handtag, om man skulle råka göra sönder det handtag som sitter på. Det tar ungefär 2 minuter att byta handtaget och du behöver inga verktyg alls, trots detta så sitter handtaget som gjutet på plats när man använder Nata. Det är inget mindre än imponerande.

Att köpa ett nytt handtag kostar runt 150-170 kr. Men även bältesloopen, slidan och övriga komponenter går att köpa löst om man skulle behöva det. För ca 100 kr så får man en ny bältesloop, vilket kan vara praktiskt om man sätter fast ena på väskan och ena i bältet. Då behöver man bara klicka fast den där man vill ha den. Riktigt smart och genomtänkt.

Slutord och betyg
Som ni kanske har märkt på det jag skrivit ovanför så är det en fröjd att använda Silky Nata i skogen. Den erbjuder liknande prestanda som många andra XL huggare, men på något sätt känns den mer kompakt och lätthanterlig. Den väger en hel del med sina 680 gram, men det bidrar också till dess effektivitet. I jämförelse så väger en Terävä Skrama ca 520 gram och har exakt lika långt blad. Skillnaden ligger främst i att Nata har ett 5 mm tjockt blad, medan Skrama har närmare 4 mm.

Värt att nämna är att Silky Nata kommer i fyra olika storlekar. Alla heter som bladlängden i millimeter. Den största är Silky Nata 240, den som jag har, vilken väger hela 875 gram med slida. Sedan kommer Nata 210 (835 g), Nata 180 (750 g) och Nata 150. Den sistnämnda är lite som en längre kniv, men väger ändå 730 gram!

Samtliga Nata kommer med livstids garanti, vilket man förstår baserat på konstruktionen.

En sak som får mig att ”gå igång” är att Silky Nata 240 är tillverkad som ett verktyg. Det kanske inte får många att lyfta på ögonbrynen, men många gånger som jag testat allt från stora huggare till små fällknivar så känner man att dom blivit designade för att se coola ut, inte för att fungera väl.

Trots att jag nämnt det flera gånger tidigare så vill jag poängtera att detta inte är en Bushcraft kniv. Det är ett massivt verktyg och måste alltid ackompanjeras med en mindre och smidigare kniv i skogen. Men Silky Nata 240 har allt som jag vill att en huggare ska ha. Dessutom har den ambidexteriös slida, går att laga själv och ser riktigt snygg ut. Vad mer kan man kräva? Jag vet faktiskt inte, men lovar att fundera på det.

Jag kommer som vanligt att fortsätta testa detta monster till yx/kniv/machete under en lång period. Strax börjar vårens äventyr, vilket denna är i princip garanterad att få följa med på. Om jag hittar något att klaga på eller upptäcker något som tidigare missats så kommer jag att uppdatera detta test. Min helhetskänsla än så länge säger mig att det inte kommer att dyka upp något att klaga på, men man vet aldrig.

Jag ska även passa på att ta lite ”action-shots” och videos när Nata används, för att demonstrera dess effektivitet och samtidigt få lite roliga slow-mo clips.

Ha en riktigt bra dag.