QSP Penguin – Black CF Ed.

En kniv som snabbt blivit en favorit för mig är förstås QSP Penguin. Som många av er känner till så köpte jag ännu en version nyligen, men denna gång så valde jag en av dom nyare designer som släppts. Krossad kolfiber och svart blad. Inte direkt min normala stil, men den har ändå växt till att bli en ny favorit.

Denna gång var inte allt en dans på rosor, dock. Fortsätt läsa så får du veta mer…

Väldigt diskret design som smälter in
i dom flesta miljöer.

Det ”oskyldiga svarta bladet”
Att ha ett svart blad på en EDC kniv kan i många fall vara praktiskt. Vi talar om en kniv som ska åka med och användas på jobbet och liknande, vilket gör att den inte ska ”sticka ut” på något sätt. Ett blankt blad eller drop-point design kan få många som är oroliga över knivar att reagera negativt.

QSP Penguin har sheepfoot design på bladet och genom att denna modell har det svarta bladet, samt övrig hårdvara svart, så behöver man inte oroa sig att någon ska reagera speciellt mycket om man behöver använda kniven runt andra. Givetvis ska man inte vifta runt med knivar, det är inte det jag säger. Vad jag menar är att både design och färg andas utilitarism istället för strid och mord. ?

Yta som ändras beroende på hur ljuset faller.
Mycket intressant och effektfullt.

En otroligt modern design
Jag tror att år 2021-2022 blir dom år som ”krossad kolfiber” blir ”nästa grej”. Det ser stilfullt ut, samtidigt som dom vilda facetterna gör att den nästan ser ut att vara obekväm att hålla i. Ljuset speglas hela tiden på olika sätt och skapar faktiskt en show som liknar ett levande material.

Civivi har modeller där kolfiber har korsats med koppar och guld, för att få en otroligt läcker effekt. QSP har modeller med röda och blåa partiklar, vilket är läckert det också.

Dessvärre fanns det ingen kombination hemma med kolfiber och röda partiklar samt svart blad på Slims.se, men den som är snabb hinner nog få tag på en med blankt blad och röd eller blå nyansering i kolfiberhandtaget. Dom går åt snabbt, så om du är i köptagen, gå genast dit och kom sedan tillbaka och läs färdigt. ?

Om du har tur så fungerar koden ”URBAN10” ännu och du får hela 10% rabatt på den redan sjukt billiga kniven.

Mattsvart bältesclip och övrig hårdvara.
Snyggt och samtidigt diskret.

Inte bara en dans på rosor
Att ha detta specifika material i handtaget gör att det blir blankt och halkigt, helst om du använder handskar ute i kylan. Dock tycker jag att den ligger relativt säkert i handen ändå. Framför fingrarna så har man en väldigt fin stopp, som förhindrar att man glider framåt med handen även om man är snöig eller blöt om handen.

Det verkar även som att det svarta bladet på min nya Penguin gjort att den är lite trögare än mina tidigare modeller. Det kan förstås bero på att min nya kanske missades lite i kvalitetskontrollen, eller så har jag bara blivit bortskämd av min Blue Jean Micarta version, som är otroligt smooth och perfekt på alla sätt.

Jag har provat ”nöta in den” genom att öppna och stänga den under en lång tid. Vi pratar om ungefär 14 timmar öppnande och stängande, vilket borde vara nog för att den ska bli smidig som tusan, men så var inte fallet med denna Penguin.

När jag öppnade den för att rengöra upp den ordentligt så upptäckte jag att den var ordentligt smutsig invändigt. Mina trasor blev snabbt svarta och dessutom var brons brickorna repiga och kantiga. Ytan på bladet där brickorna tar emot var även det ytbehandlat som bladet, vilket ger en matt och ”torr” yta. Det var alltså orsaken till att den inte kändes som en ”riktig Penguin”.

Väldigt trist att dom genat här, vilket märktes så tydligt. Men det är ändå inget problem för dom som gillar att skruva i sina knivar. Det är ett moment som är lätt att fixa själv med lite polermedel (autosol) och en läderstropp.

Efter att jag polerat upp brickorna och rengjort bort all svart olja, samt polerat ytan där bladet tar emot brickorna, så är den äntligen smooth som tusan. Precis som en Penguin ska vara. Bladet öppnas ljudlöst och låser med ett ljud som anstår dörren på en gammal Volvo 240… Eller nästan i alla fall. ?

Om du köpt en Penguin med svart blad så bör du utföra samma process som mig om du känner att den inte är smooth som tusan, för det ska Penguins vara normalt sett. Jag misstänker att dom struntat i detta moment på alla QSP Penguin med svarta blad och inte bara på min, så den kommer troligen aldrig att gå till sig av sig själv, tyvärr.

Notera att detta enbart gäller QSP Penguin med svart blad, inte dom med satin finish, där bladet är blankt och fint mot brickorna.

Kim W Andersson Zombie Collab Halloween 2021
Klicka ovan för direktlänk till denna sticker!

Samma gamla vanliga
I övrigt så är denna QSP Penguin likadan som mina andra. Sheepfoot bladet gör att den är perfekt att sprätta kartonger med och även tyngre arbeten är helt ok. På grund av D2 stålet och tjockleken på bladet så behöver man inte vara orolig att eggen ska vika sig om man tar i och kapar en gren eller liknande.

Den levererades väldigt vass och jag lyckades faktiskt skära mig i handen nästan direkt. Jag vände på bladet för att ta en bild och eggen snuddade vid handen, några minuter senare så började jag blöda. Det är vasst när det tar lång tid innan man märker det.

Samtidigt är det bästa med att skära sig på en så pass vass kniv är att några minuter senare så var skärsåret bara en linje i handen, inget mer. Inom några timmar så är det helat igen. Positiv inställning. ?

Vad jag egentligen vill säga är att du inte ska förvänta dig en recension av denna Penguin. Jag vidhåller allt jag skrivit tidigare om min Blue Jean modell, som du kan läsa om här.

I min ringa mening så är QSP Penguin den nya Ontario RAT. Alla bör ha en och det perfekta stället att hitta en på är Slims.se. Om du söker efter en specifik modell, kontakta Slims så fixar Mats garanterat den du vill ha.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.