Dyra märkesknivar, är det värt det?

Som ett blixtnedslag så har jag fått in fyra likadana frågor från mina läsare, oberoende av varandra. Kontentan av det hela är om det är värt att köpa dyra märkesknivar när en Morakniv fungerar lika bra.

Istället för att slösa på er och min tid så vill jag bara, helt kort, svara ”nej, det är inte värt det”. Givetvis är det mer komplext än så, men kontentan är att Morakniv är betydligt mer prisvärd än i princip alla andra märken på marknaden. Du får helt enkelt mer än du betalar för, vilket är otroligt ovanligt. Visst finns det knivar som är billigare än Morakniv, men då får man räkna med att kniven är värd det man betalar för den. Med Morakniv kan man alltid räkna med absolut bästa härdning och stål, oavsett prisklass och modell.

Den enda orsaken till att skaffa märken som exempelvis Bark River och Fällkniven är egentligen att man har för mycket pengar att spendera och/eller att man tröttnat på att ha en ”vardagskniv” när man är ute i skogen. Det är inte normalt att eftersträva att ha en kniv i super-pulver-stål för att skära upp korven vid lägerelden, så är det bara. Men för att inte framstå som en total dåre så måste jag försvara mina kniv-nördar-fasoner med att vissa saker i livet är värda att satsas på, en av dessa är just knivar i hög kvalité.

För mig handlar det inte om att samla på snygga knivar och sätta dessa i en monter, utan att ha knivar jag kan använda och trivas med ute i skogen. Den enda anledningen till att jag överhuvudtaget började med knivar var för att jag ville ha ”den bästa av den bästa”, vilket är ett vanligt scenario när det gäller mig. Problemet med knivar är att ingen är likadan, trots att dom nästan ser likadana ut för ett ”otränat öga”. Det finns dock en gyllene design som passar ens hand bättre än övriga, men eftersom det är högst personligt kan ingen säga vad denna design är i förväg. Det blir helt enkelt upp till en själv att lista ut vad denna design är och slutligen hitta den perfekta kniven.

Orsaken till att just Morakniv är så populär har mycket med priset att göra. Det är en extremt prisvärd kniv, hur man än tittar på det. Men en av aspekterna som många missar, som jag tror är ännu viktigare, är att Morakniv har satsat mycket tid och pengar på att hitta en ”gyllene medelpunkt” när det gäller designen. Deras knivar kanske inte passar alla händer perfekt, men dom passar dom flesta händer bra. Detta gör att dom allra flesta kan använda och trivas med en Morakniv trots att handtaget inte har perfekt form och storlek.

I dagsläget så är det faktiskt så att den som håller på med knivar och aldrig hört talas om Morakniv, dom är helt enkelt inte intresserade i grund och botten. Det spelar ingen roll vilket land man bor i. Morakniv är universellt kända och erkända som riktigt bra knivar för extremt bra priser oavsett var i världen man bor. Från Syd till Nordpolen så används dom flitigt av både proffs och amatörer.

Om vi går tillbaka till frågan låter det ju ännu mer konstigt att man väljer att satsa flera tusen på en kniv från Fällkniven eller Bark River, när Morakniv är så bra? Precis som jag skrev tidigare så har det med den naturliga utvecklingen av ens intresse att göra. Efter ett tag så vill man ha ännu bättre material och ännu bättre design, vilket gör att Morakniv inte räcker längre. Jag känner dock flera personer som aldrig tar steget vidare till något ”exklusivare” än Morakniv, vilket är helt okej också.

Jag måste också tillägga att jag har minst fyra Moraknivar som används flitigt. Hur exklusiva och fina knivar man än har så är Morakniv ändå en väldigt bra kniv och har alltid en plats att fylla i ens arsenal. Kanske utför man ett moment som riskerar att skada eggen eller repa bladet? Kanske gör man något med kniven som den inte var avsedd för? Kanske man inte vill rensa en fisk med sin dyra Bushcraft kniv med exklusivt björkhandtag? I dessa fall så är ju Morakniv både en säker och ersättningsbar kniv om något skulle gå fel.

Slutligen vill jag säga att om du nyligen har fått upp ett intresse för knivar och tänkt satsa ordentligt på din nya hobby, oavsett om det är Bushcrafting eller något annat som har med knivar att göra… Börja med en Morakniv istället för en exklusiv och dyr kniv. Risken är stor att du väljer att INTE använda en kniv som är dyr fullt ut, medan du säkerligen inte känner likadant inför en Morakniv. När du upptäckt att detta är något som du är intresserad av och vill driva din hobby vidare så finns det en uppsjö av knivar som väntar, samtidigt som du garanterat har en mycket bättre uppfattning om vad du egentligen är ute efter.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

3 svar till ”Dyra märkesknivar, är det värt det?”

  1. Profilbild för Peter Arvidsson
    Peter Arvidsson

    Vilket otroligt vettigt inlägg!

    1. Tackar och bockar för det. ?

  2. Jag måste erkänna att det ibland känns ganska dumt att sitta med en jättedyr kniv på bordet bredvid sig medan man ger rådet att en jättebillig fungerar minst lika bra. ?