Dom vanligaste felen som nybörjare bör undvika.

Jag tänkte skriva en liten lista på tips som alla nybörjare inom kniv-världen bör tänka på. Detta är en ”själv upplevd” sak, så den kanske inte stämmer överens till 100% på alla, men den kan ändå ge lite matnyttig information för den som är intresserad. ☺️

  1. Stål är allt!
    Trots att stålet i en kniv är viktigt, för det finns riktigt bra och riktigt dåliga stål, så behöver man inte gräva ned sig i ett läger. Det finns väldigt mycket bra stål som inte är dyrt och riktigt dyrt stål som inte är bra. Det är svårt att balansera och hitta det perfekta stålet på en gång, men genom att läsa och försöka förstå alla ståls fördelar och nackdelar så är man en bra bit på vägen. Mina favoritstål är ofta dom billiga och lättslipade varianterna.
  2. Damaskus stål
    Det finns bra Damaskus stål, men detta är rätt så dyrt och tillverkas i huvudsak av Damasteel i Sverige. Om jag över-generaliserar så är det väldigt ovanligt att hitta bra damaskerat stål från billigare tillverkare. Mitt råd är att undvika Damaskus-stål och välja ett bättre pulverstål istället, det blir oftast billigare än Damaskus, hur man än vrider på det.
  3. Rostfritt stål
    Om man är nybörjare inom kniv-världen så rekommenderar jag varmt att köpa knivar med rostfritt stål istället för kolstål. Orsaken är att underhållet blir betydligt enklare och om du är ute efter bruksknivar så slipper du oroa dig för att stålet ska bli missfärgat och rostigt om du är ute i skogen några dagar, eller överraskas av regn eller ramlar i en bäck.
  4. Överbyggda knivar
    Att köpa en Fällkniven A1x för att ha som campingkniv är ett klassiskt exempel på att köpa en överbyggd kniv. Stål är stål och det håller riktigt bra trots att det inte är centimetertjockt. Jag använder oftast min Morakniv Kansbol ute i skogen och den fungerar till allt, trots att den är ”underbyggd” för vad jag använder den till. Den huvudsakliga nackdelen med överbyggda knivar är att man får betala ett väldigt högt pris för något man inte har användning för ändå. Det är absolut ingenting fel med en Fällkniven A1x, men den är trots allt en extrem överlevnadskniv och inte en smidig ”korv-skärare” eller snickrar-kniv. ?
  5. För dyra knivar
    Att köpa en kniv som är svettbildande dyr medför många nackdelar. Först av allt så kommer du inte vilja använda kniven som en kniv, den kan ju bli skadad. För det andra så är det oftast väldigt komplicerade stål i bladet, vilket gör att slipning och annat underhåll blir svårt för någon som inte har lång erfarenhet. Att ha en kniv du måste lämna in till en expert för att få vass igen är lite trist. Genom att köpa en billigare kniv så törs man använda den och kan till och med använda den för att lära sig slipa knivar bättre. Listan på nackdelar kan göras lång, men i grund och botten så ska man tänka på att köpa en kniv man har råd att tappa bort eller råka bryta av.
  6. Lyssna på många, inte på en
    Det finns väldigt många som enbart läser och följer en eller två personer på nätet i jakt på nästa och bästa kniven. Detta är väldigt dåligt och något som bör undvikas så långt det går. Om du är intresserad av en specifik kniv och söker information om den, leta på YouTube och internet efter många recensioner och tester. I princip alla som testar en kniv är känslomässigt involverade på något sätt, många är dessutom ekonomiskt investerade i produkten dom pratar om. Genom att få mångas åsikter så kan du bilda dig en rättvis uppfattning om kniven i fråga är värd att köpa.
  7. Billiga knivar behöver inte vara dåliga
    Det finns en uppsjö av billiga knivar, vilket jag tycker är otroligt intressant. Dels kan man utan att göra en stor investering få en väldigt kompetent kniv, dels kan man använda dom för att lära sig mer om knivar. Det är dock en stor skillnad mellan billiga dåliga knivar och billiga bra knivar, vilket man bör lära sig snabbt. En dålig och billig kniv kan vara rent av farlig att använda. En kniv från Opinel, till exempel, är en väldigt bra och billig kniv och har använts som bruksknivar i över 100 år. Jag skulle kunna sitta här och skriva i flera månader om bra och dåliga knivar, men jag överlåter det till dig. Läs, se och lyssna. Informationen finns där ute.
  8. Köp, sälj och byt
    Ett av dom största problemen med kniv-intresset är att det är dyrt. Genom att sälja knivar som du inte använder, eller är nöjd med, så får du chansen att återinvestera till nya knivar. Genom att köpa begagnat, sälja det du inte använder och byta med personer som letar efter ny erfarenhet så går det faktiskt att testa det mesta utan att man behöver ta bank-lån. Helst om man är nybörjare inom detta intresse. Om du exempelvis hittar någon som säljer knivar på Blocket så kan det vara en bra idé att kolla om dom är intresserade av ett byte istället för att bara sälja sin kniv. Många med kniv-intresse är oftast på jakt efter ny erfarenhet, vilket är orsaken till att dom säljer knivar till att börja med.
  9. Respektera knivar och förstå omgivningen
    Ett allt för vanligt problem med nybörjare inom knivar är att många gillar att gå omkring på stan som att det är ett krig som pågår. Om du gillar knivar och är genuint intresserad av denna hobby så bör du respektera kniv-lagen och förstå hur omgivningen reagerar på en person med knivar som sticker ut ur fickorna. Om du inte har en anledning att bära din kniv, lämna den hemma. Det är väldigt viktigt att förstå när det är ok och när det är olämpligt att bära kniv, för allas skull. Skärpta kniv-lagar påverkar oss alla, något vi försöker undvika.
  10. Fråga
    Om det är något som du funderar över, fråga. Att dubbel-checka med någon som har mer erfarenhet gör att du slipper ”uppfinna hjulet igen”. Trots att det finns miljoner (miljarder?) sidor med information ute på internet så kanske din specifika fråga inte besvaras. Genom att prata på kniv-forum, skicka in en fråga till mig eller ta kontakt med en berömd YouTuber som Nick Shabazz eller liknande så kan du slippa onödiga omvägar.

Det var alla råd jag har i huvudet just nu. Om du tycker att jag missat något så är det bara att höra av dig.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.