Apple vill kolla på dina bilder!

Den som är lite mer ”tech-savvy” har nog upptäckt att det dykt upp ett nytt ämne rörande Apple. Denna gång är det uppror, som det vanligtvis blir när Apple gör något nytt och ”banbrytande”. För er som inte är så ”tech-savvy” så kan jag förklara bakgrunden till detta uppror.

Apple har valt att genom AI scanna bilder på barns telefoner, för att kunna förhindra att bilder med olämpligt innehåll når dessa. Som förälder får man även en varning om Apples AI upptäcker en bild som potentiellt kan vara stötande, av sexuell karaktär eller på annat sätt olämpligt för barn att titta på. Enligt vad jag förstår så fungerar det även via iMessage, vilket är bra.

Det är inte detta som upproret berör. Alla är nog överens om att Apples val att scanna bilder efter olämpligt innehåll för barn är fruktansvärt trevligt och troligen något som många kommer att ta efter inom kort. Det alla är upprörda över är att Apple nu har visat att dom har möjligheten att även scanna efter annat olämpligt innehåll på alla telefoner som har iCloud. Detta är givetvis ingenting som Apple gått ut med eller ens antytt att man ska göra, men konspiratörerna är snabbt framme med en dystopisk framtidsvision. Apple kan med denna teknik exempelvis scanna efter bilder med narkotika eller andra brottsliga innehåll. Möjligheterna är således oändliga för att ”sätta dit användarna”, vilket alltså är Apples nya inställning, enligt dessa konspiratörer.

Jag vill inte säga att Apple INTE kommer att fortsätta och utveckla detta system för allas bästa, men samtidigt så låter det otroligt osannolikt att något sådant skulle göras från Apples sida. Dom är trots allt på användarens sida och vill troligen inte bråka. Om det skulle bli känt att Apple börjat sätta dit sina användare så tar det nog inte länge före dom tappar en stor del av sin marknad.

För att ställa allt på sin kant så kan jag berätta att när man öppnar sin telefon och letar efter ”bilar” i foto-appen, vilket följaktligen gör att det dyker upp bilder på bilar, beror på att Apples AI har identifierat bilar på dina bilder. Detta har man kunnat göra länge nu och dina bilder är redan kontrollerade av en AI många gånger, utan att du tänkt på det.

Detta gäller även med Google Foto, Facebook, Instagram, Microsoft One och andra tjänster som erbjuder sök-funktion på bilder. Alla bilder som finns där är således ”tittade på” av en AI. Detta är det nog ingen som är upprörd över, eller? Det är alltså helt möjligt för samma AI att leta efter annat innehåll, vad detta nu än kan vara.

Om jag ska vara helt ärlig så föredrar jag att Apple scannar mina barns bilder istället för att Facebook eller Instagram ska göra detsamma. Apple har i alla fall barnens bästa i åtanke, vilket jag är rätt så säker på att Facebook och Instagram inte har.

Det enda med tekniken som Apple erbjuder, för att skydda barn, som jag är orolig över är faktiskt hur andra företag ska använda liknande teknik i framtiden. Alla kanske inte har användarens bästa som högsta målsättning.

Ha en trevlig dag så hörs vi strax igen.