Dom interna Linux striderna…

Alla vet, vid det här laget, att Linux finns i många, många, många olika former. Dessa kallas distributioner. Windows existerar enligt en tidslinje i 2 former, server och klient. Varvid Windows klienterna är uppdaterade mer frekvent i versioner än server varianten.

Men, åter till ämnet. Jag har suttit och läst runt lite på nätet på olika forum och tittat in på några IRC kanaler. Det finns en sak som verkligen berör mig illa när det gäller Linux.

Det verkar finnas samma stridigheter i Linuxvärlden som mellan Apple och Microsoft. Det vill säga, personer som ”vet” att deras distribution är den bästa. Detta urartar i många fall i rena ”du är ju dum i huvudet” uttalanden från vissa personer och sedan är kriget i full gång.

Jag har, lite naivt, trott att agendan för att få ett ”öppet och fritt operativsystem i världsklass” alltid har varit alla Linux anhängares dröm och ledord. Men jag hade bevisligen fel där. Istället för intelligenta samtal om hur ett problem ska lösas så kastar man skit på varandras favorit-distribution som ett gäng galna apor i en bur. Något som inte känns så upplyftande.

Det finns tillfällen då en ”intellektuell” person försökt avbryta pågående bråk och lugna ned alla, bara för att bli en gemensam måltavla för dom galna aporna själv. Då jag efter lite undersökning fann att dessa ”galna apor” är personer som faktiskt är designers, programmerare och även chefsddesigners för olika Linux distributioner så sjönk mitt hjärta för detta värdiga alternativ till Windows rätt så mycket.

Var finns harmonin och gemenskapen som jag hört talas om. Ska vi som börjat vandra runt i Linux värld behöva ”välja sida” precis som PC och MAC striderna för inte så länge sedan?

I min värld så känns det som att Ubuntu är lite mer ”seriösa” än många, många andra Linux distributioner. Lite som en ”Linux version av Microsoft”. Därför har jag bestämt mig för att vässa mina kunskaper om Linux på just Ubuntu.

Lubuntu, Kubuntu, Xubuntu och övriga distributioner, både dom som har sina rötter i Ubuntu och dom som förgrenar sig från andra ”föräldrar” verkar ha för mycket tendenser att kasta skit på själva ”orginalet” för att faktiskt fixa se till deras egna problem. Nu generaliserar jag väldigt mycket, det medger jag. Men Ubuntu är faktiskt inte ett dåligt alternativ till Windows.

99% av all kritik som Ubuntu har fått beror på att dom infört deras eget ”Unity” gränssnitt. Många användare är upprörda över att dom faktiskt går sin egen väg och utvecklar ett Linux som vem som helst klarar av att använda. Jag medger också att det oftast rör sig om mer eller mindre erfarna Linux användare som opponerar sig mot ”Unity”. Dom som ”vet” att deras grafiska gränssnitt är bättre.

Jag har en ganska nyfödd syn på Ubuntu och Linux. Jag tycker det är väldigt intressant och spännande att prova på något utanför min egen ”comfort zone”. Ubuntu har gjort detta möjligt, i och med att det fungerar på ett logiskt sätt, många gånger mer logiskt än Windows någonsin varit. Även för oss som är väldigt vana vid Microsofts operativsystem.

Att det dessutom är gratis att prova på och att Ubuntu faktiskt går att installera med enkelhet av någon som kanske aldrig installerat ett operativsystem på en dator förut, gör inte saken sämre.

Många andra Linux distributioner är väldigt avancerade att installera. Minst 70% av alla distributioner medför att du måste ”veta vad du gör” för att ens få igång ditt nätverkskort. Detta är väldigt sällan fallet i Ubuntu, som mer än gärna hjälper dig på vägen, på ditt eget modersmål. Dessutom är det en barnlek att installera och prova på nya program, vilket i många fall håller Windows användare tillbaka. Faktumet är att du sällan köper ett ljudprogram för 1.000 kr till Windows ”bara för att prova på”.

Detta var givetvis bara ett exempel på hur jag tror Windows användare blir mer ”hämmade” och inte vågar prova något nytt. Gör dig själv en tjänst, om du inte redan sitter på Linux. Prova på. Experimentera och lär dig något nytt. Ubuntu är en utsökt startpunkt, oavsett vad ”mer avancerade” användare säger. Ubuntu kan göra samma saker som alla andra Linux distributioner, den gör det bara på ett enklare sätt.

Ha en trevlig dag.

Kategorier:

Kommentarer är avslagna

september 2023
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Digital Loppis
Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.