Do the monster Mesh!

Ursäkta titeln, jag kom inte på något roligt att skriva.

Jag har nu fixat en korrekt mesh router/extender till mitt WI-FI nät hemma. Förra gången blev det lite knas när jag försökte använda en TP-Link Archer extender till ett TP-Link Deco nätverk… Om detta lät knasigt så tyckte jag också det först. Nu förstår jag dock hur TP-Link fungerar och hur dom tänker runt olika produktserier, vilket gjorde allt lite mer logiskt.

Denna gång beställde jag exakt den enhet som är rekommenderad och anpassad till mitt nuvarande system och får således en väldigt trevlig funktion. Nu kan mina routers nämligen sömlöst föra över enheter mellan varandra utan att man tappar anslutningen överhuvudtaget.

Denna funktion kanske inte är nödvändig på en stationär enhet, men om man går omkring med en mobiltelefon eller platta i handen så kan det vara trevligt att alltid ha den bästa av hastigheter. Ett otroligt verkligt i-lands problem. 😉

Videoklippen här nedan förklarar visuellt hur det fungerar. På den första videon så har man ett traditionellt nätverk med extenders, medan den andra visar DECO mesh systemet.

När man använder TP-Link Deco systemet så sköts även kommunikationen, överföring mellan enheter och optimering av nätverket helt automatiskt via en inbyggd AI (enligt TP-Link). Enheter som går snabbare och/eller har bättre signal på en router flyttas automatiskt över dit, utan att användaren behöver fundera något. Man behöver inte göra några inställningar på sin anslutna enhet och det har ingenting med själva enheten man använder att göra. Allt sköts av TP-Link Deco enheterna.

Du behöver med andra ord inte vara orolig att din telefon, dator eller annan ansluten enhet inte ska stödja mesh funktionaliteten, eftersom det är upp till mesh routern att hantera detta.

Det automatiska systemet gör att TP-Link Deco passar såväl nybörjare som experter lika bra. Dom levereras som standard med alla automatiska (AI) funktioner aktiverade. Detta gör att man som användare inte behöver bry sig om så mycket detaljer. Man kan förstås slå av automationen och styra manuellt om man känner för det, om man tycker att att det automatiska systemet inte är smartare än en själv eller kanske för att anpassa nätet för ens specifika behov.

Det går också att välja om enheter som är anslutna ska få nyttja Mesh systemet eller inte, eller tvinga enheter över till en specifik Mesh enhet. Detta går att göra från ”fall till fall” vilket gör möjligheterna att verkligen detaljstyra ens nätverk hemma till en verklighet. Något som jag tror kommer att uppskattas av dom lite avancerade användarna med mycket enheter anslutna.

Med ett Mesh system så slipper man även olika WI-FI namn och lösenord beroende på var man kopplar upp sig i hemmet. Man kan sömlöst använda samma WI-FI anslutning överallt, vilket verkligen är trevligt och enkelt om man är många i familjen.

Helt utan bevis så tror jag att mesh systemen dessutom är betydligt säkrare att använda, då det blir lättare att få en överblick över hur hela systemet fungerar på ett och samma ställe. Eventuella intrångsförsök eller rent av lyckade intrångsförsök rapporteras direkt via push-notiser till administratören. Vilket för oss in på nästa aspekt som jag gillar.

TP-Link har en app som heter ”Deco” som integreras till systemet och kan rapportera allt från anslutna enheter, säkerhetsproblem och ge möjlighet till övervakning i realtid. Du kan styra när, hur och var enheter ansluter till nätverket, samtidigt som det går att blockera okända enheter och få varningar om något är knasigt.

Jag tycker att TP-Link lyckats bra med denna app och jag har egentligen ingenting att klaga på förutom en specifik sak. Den erbjuder inte detaljerade trafikrapporter, vilket jag kan känna är lite synd. Jag kan se hur mycket data som är förbrukat varje månad, men

Min förra Netgear router hade en app som hette ”Nighthawk” som erbjöd betydligt mer statistik och detaljer än TP-Link appen, men samtidigt så kanske det går att använda någon tredjepart-lösning för att få tillgång till detaljerna. Jag har inte kollat närmare i detta ännu, men ska göra det vid tillfälle.

Den korta tid jag testat mesh systemet hemma så är jag jättenöjd. Den fungerar riktigt bra och överflyttningen av enheter fungerar sömlöst och smidigt, precis som utlovat. Hastighetsmässigt så märker jag inte så speciellt stor skillnad, förutom på längre avstånd där jag tidigare hade runt 150 Mbit/s, vilket nu ger cirka 500 Mbit/s istället. En klar förbättring med andra ord.

En sak som utlovas är stabilare nätverk med mesh-system, vilket jag kan tänka mig. Dock har jag inte haft några som helst problem med stabiliteten när jag använde enbart en router för alla enheter. Den eventuella stabiliteten kommer nog av att ha flera routers på sitt nätverk, vilka kan avlasta varandra när trafiken blir för mycket för en enda router att hantera. Rent teoretiskt i alla fall.

Nu kanske du tänker ”Oj, jag måste köpa en TP-Link Deco så att jag får mesh system också!” Men innan du gör något sånt så ska du tänka på att det finns många olika fabrikat att välja på. Populärast är troligen Google och Netgear. TP-Link är representerade här eftersom det är det jag använder, inte av någon annan orsak.

Det är inte säkert att dom är bäst på detta, eller har mest prisvärda lösningar. Dom var helt enkelt det fabrikat som var närmast till hands med exakt den lösning som jag letade efter rörande 5G router med modem och mesh-system.

Jag är helt övertygad om att många andra tillverkare erbjuder samma eller liknande känsla, hastighet och upplevelse. Därför vill jag inte att du stirrar dig blind på mitt specifika scenario.

Jag kommer att återkomma till TP-Link Deco systemet om ett tag, när jag hunnit få lite mer erfarenhet om hur det fungerar i mitt hem. Men just nu så kan jag bara konstatera att det bara fungerar och det fungerar bra.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.