Apple Watch Ultra – 10 månader senare!

Det är alltid spännande att prata om teknik och hur den passar in i våra liv. Jag tänkte gå tillbaka lite och diskutera runt en produkt som jag använt i över 10 månader nu, för att ställa den gamla frågan ”var det värt det”. Så, här är mina tankar runt Apple Watch Ultra.

Innan jag börjar vill jag påminna att detta är mina egna tankar och funderingar. Om du tänkt köpa en Apple Watch så kan du förstås använda informationen som hjälp, men utgå inte från att din upplevelse blir samma som min, då kanske du blir olycklig. Nu börjar vi.

Dyraste klockan som finns?
Apple Watch Ultra är den absolut dyraste smart-klockan jag ägt, någonsin. Även om man ser till mina andra klockor med kolfiberboetter och titan så kommer dom inte i närheten av denna. Priset var dock inte så högt som man skulle kunna tro av meningen ovan. Mitt pris (om jag kommer ihåg rätt) var 10490 kr, vilket förstås är väldigt mycket pengar, men om man kollar vad en bra Garmin klocka kostar, så är det inte så stor skillnad.

Där skillnaden mellan en vanlig klocka och en smart-klocka är betydande är förstås livslängden. Till skillnad från en vanlig klocka så är ju en smart-klocka något som kommer att ”ta slut”, i och med att batterier och övrigt slits av tidens tand. Mjukvaror kommer att avta och nya modeller kommer att ta dess plats i montrarna redan efter 1-2 år. Apple har exempelvis lanserat Apple Watch Ultra 2 redan, vilket gör att nummer 1, som jag har, inte längre säljs av dessa.

En vanlig klocka har en livslängd på ungefär en livslängd. Medan Apple Watch Ultra har en livslängd på kanske 5 år, eventuellt lite mer om batteriet överlever. Det är därför en pryl som måste ”avskrivas” och inte kan sparas till nästa generation, om du förstår vad jag menar.

Varför jag nämner detta är för att många verkar glömma bort den aspekten när dom investerar i en smart-klocka, men förstår samtidigt att telefonen dom håller i handen kommer att ta slut och behöva ersättas om några år, eller tidigare. Om man slår ut kostnaden på en klocka som kostar 10.000 kr men håller i 20 år, jämfört med en som kostar 10.000 men håller i 5 år, så är den sistnämnda betydligt dyrare, trots samma prislapp.

Det är också denna kostnad jag pratar om när jag säger att det är den dyraste klockan jag någonsin ägt.

Betydligt smartare!
Skillnaden mellan en vanlig klocka och en smart-klocka är förstås att en smart-klocka är smart. Det är förstås uppenbart att namnet på produkten, men ändå värt att tänka på när man ser till ovanstående tankar runt priset.

En smart-klocka som Apple Watch Ultra kan visa information, svara på frågor och skicka meddelanden, precis som en iPhone. Apple Watch Ultra är utan tvekan en av världens smartaste klockor, i alla fall så vitt jag vet.

En otroligt ljusstark skärm, lång batteritid (3-4 dagar) och inbyggt stöd för mobilnät. Den sistnämnda faktorn gör att man kan ta emot samtal och ringa med sin klocka, precis som med en mobiltelefon. Ultra är förstås också tålig med sin titan-ram och skärm i safir, samtidigt som den har processorkraft att hantera precis allt man någonsin skulle kunna kräva av en smartphone, i en klock-format. Den kan till och med visa film utan problem, vilket jag anser är rätt så imponerande.

En betydande investering med några fördelar!
Detta var en dryg investering för mig, eftersom jag var rätt så nöjd med min förra Apple Watch, men samtidigt så har jag inte ångrat mig speciellt mycket. Den största fördelen, jämfört med min förra Apple Watch är batteritiden, som är 2-3 gånger längre. Jag föredrar ju även den robusta looken, men detta är förstås en ytlig fördel jämfört med andra Apple Watch och kanske inte ens en fördel för många användare.

Detta är den första klockan jag har ägt som har eget mobilabonnemang. En fördel om man vill använda bara klockan och inte vill ha på sig sin telefon. Främsta scenarios som detta kan vara trevligt att ha är vid skidåkning, löpning eller andra sporter där man rör på sig och har begränsat med fickor för telefonen. Det är förstås även trevligt om man glömmer telefonen hemma när man springer ut ett ärende.

Varför ska man ha en Apple Watch?
Apple Watch Ultra är en imponerande högteknologisk bärbar teknisk lösning. Den har definitivt en plats i vardagen för många människor, inklusive de som älskar att utforska naturen, sporta eller följa upp hälsodata på en nästan ”stalker”-aktig nivå. Det är otroligt vad mycket data denna arm-dator samlar på sig utan att man tänker på det.

Kombinerat med rätt appar så blir Apple Watch riktigt användbar i vardagen. Några av sakerna som jag älskar på med min klocka är dessa saker:

 • Min Mac låser upp sig automatiskt när jag sätter mig framför datorn och har klockan på armen. Väldigt smidigt.
 • Apple Pay fungerar utsökt överallt och man har i och med Apple Watch plånboken direkt på armen. Detta är otroligt smidigt och känns väldigt futuristiskt. Med Ultra och mobilabonnemang så behöver man inte ha telefonen med sig heller för att handla.
 • Dom flesta saker som kräver autentisering fungerar direkt utan verifiering via Apple Watch, eftersom den vet att det är du som har på dig den. Detta gör det enkelt att låsa upp ytterdörren eller styra säkra HomeKit lösningar utan att behöva fiska upp telefonen ur fickan och verifiera identiteten. Riktigt smidigt om man har händerna fulla och behöver låsa upp ytterdörren.
 • Apple Watch påminner mig att röra på mig om jag suttit för längre framför datorn. Bra för kroppen och knoppen.
 • Det går att styra media och volym direkt via klockan. Den fungerar också som fjärrkontroll till Apple TV enheter. Smidigt när man måste pausa för att springa på toaletten, eller hämta snacks mitt i en film. 😊
 • Apple Watch Ultra har fall-detektion. Riktigt bra om man skulle ramla på en isfläck ute och förlora medvetandet. Om detta skulle hända så ringer klockan till SOS och meddelar dina nödkontakter. Potentiellt livräddande funktion, med andra ord.
 • Apple Watch Ultra är helt vattentät och har en dykdator inbyggd, vilket är trevligt för dom som dyker, men även för dom som simmar. Här kan man få statistik för hur långt man simmat, vilket typ av simning man utfört och mycket annat. Väldigt bra för motionssimmare, med andra ord.
 • … samt mycket mer.

Slutligen
Nu kommer vi till vad detta inlägg egentligen skulle handla om. Vad anser jag om Apple Watch Ultra, nästan ett år efteråt. Jag har egentligen bara positiva saker att rapportera, men om jag punktar upp dom mest uppenbara sakerna så ser det ut så här under ”fördelar”:

 • Riktigt bra batteritid för att vara en Apple Watch
 • Tålig och tillverkad i bra material
 • Otroligt bekväm på armen, trots att den ser klumpig ut
 • Otroligt snabb och smidig UI

Några nackdelar också:

 • Högt pris (trots att den är prisvärd)
 • Hög design, vilket gör den svår att använda med tighta skjortor eller tröjor
 • Känns lite tung på armen när man utför vissa sporter som exempelvis tennis eller squash
 • Lite buggar med kompassen (som troligen Apple löst nu)

Allt som allt är jag väldigt nöjd med Apple Watch Ultra. Den har fungerat jättebra och jag har bara haft problem med kompassen, som visat fel vid några tillfällen. Jag tror dock att Apple löste detta via mjukvaru-uppdateringar för ett tag sedan. Jag gillade designen på dom vanliga Apple Watch lite bättre, då dom är betydligt smidigare att ha på armen. Samtidigt så tar jag klumpigheten i Ultra modellen med en axelryckning då batteritiden är så mycket bättre. Jag föredrar alltid bättre batteritid framför en smidig klocka som måste laddas varje dag.

Jag ångrar inte min investering, men samtidigt kan jag inte säga att jag är super-nöjd. Om Apple tillverkat en Apple Watch med det gamla utseendet, men med 3-4 dagars batteritid, så hade jag troligen köpt en sådan istället. Funktionsmässigt så har Ultra en massa sensorer och funktioner som saknas i ”standard”-versionen, men detta är nästan uteslutande anpassat för extrem-sportare och äventyrare. Det är genrer som jag inte direkt passar in på.

Hur som helst så kommer jag absolut INTE uppgradera till Apple Watch Ultra 2 för att få ”den senaste generationen”. Nästa smart-watch jag köper blir nog först om några år och kommer troligen inte att bli en ”ultra”-modell igen, så länge inte batteritiden är lika stor som idag.

För alla som nu tänker ”då köper jag en vanlig Apple Watch istället” så vill jag påpeka att en Apple Watch Ultra 2 kostar idag 11.495 kr, vilket är mycket pengar. Men om du tänker på att en vanlig Apple Watch med mobilanslutning och tygarmband kostar 11.295 kr. Det är med andra ord ingen skillnad i pris mellan en Series 9 modell med solo-loop armband i textil och en Apple Watch Ultra 2 med tygarmband. Detta bör man tänka på när man väljer sin nästa Apple Watch. För mig är valet enkelt då vanliga Apple Watch har en batteritid på 18 timmar…

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.