Danalock V3 Homekit – Baksidan!

Att jag gillar att styra vårt med med automation är kanske inte någon speciellt förvånad över. Jag har skrivit mycket om HomeKit och olika lösningar tidigare. Detta är dock första gången som jag verkligen gått in i väggen när det gäller HomeKit, med vårt Danalock lås.

Allt började med att Danalock appen sa att det fanns en uppdatering att ladda ned till låset. Jag tänkte inte så mycket på det utan gjorde som appen sa och klickade på uppdatera…

Ungefär 5 minuter senare så var den klar, men nu fungerade inte låset längre när jag provade det. Efter lite kontroll på Danalocks hemsida så visade det sig att man var tvungen att göra en reset på låset och installera den igen. Det roliga med det hela var att på hemsidan stod det ”Varning! Innan du uppdaterar ditt lås, läs detta!” Något som förmodligen skulle ha stått i appen där man uppdaterar ifrån istället. 😂

Jag läste informationen som mynnade ut i att låset nu måste återställas till fabriksinställningarna. Jag tänkte inte så mycket på det heller utan gjorde som hemsidan sa…

Det var nu problemet började. Nu var jag nämligen tvungen att ha aktiveringskoden som låset levererades med. Det skulle finnas på baksidan av låset. Det gjorde det inte. Jag letade runt överallt men hittade inte någon aktiveringskod överhuvudtaget.

Detta är dock inte första gången som jag slarvat bort en kod, jag råkade ut för detta tidigare på en sensor i hemmet. Jag tog då kontakt med företaget och efter några minuter så hade jag en ny kod. Inga problem.

Så jag tog kontakt med Danalock. Efter drygt 2 dagar så hör dom av sig och berättar att dom inte kan skicka ut någon ny aktiveringskod. Dom känner inte till mitt lås och hittar det inte i deras system. Jag är nu tvungen att skicka låset till Danmark för ”omprogrammering”, en handling som kostar likväl pengar som tid.

Totalt sett så skulle jag få betala runt 700 kr för att återställa mitt lås, med frakt och Danalocks avgifter. Programmeringen skulle ta en till två veckor ungefär. Det är ju snart jul, vilket ställer till det lite och det kan ta lite mer tid än så.

Till saken hör att mitt Danalock är lite mer än 2 år gammalt nu och ett nytt lås kostar 1500 kr. Det är alltså gränsfall att jag känner att det inte är värt att programmera det… Det är förstås ingenting fel på låset i övrigt, enbart att jag slarvat bort koden. Efter några minuters tvekande så hade jag beställt ett nytt lås. Även denna gång ett Danalock V3, men förhoppningsvis med aktiveringskoden med i paketet. 😂

Till saken hör att jag kan skicka in mitt nuvarande Danalock för omprogrammering vid ett senare tillfälle, då jag kanske har behov av flera lås i framtiden. Jag orkar dock inte vänta i flera veckor på att kunna låsa ytterdörren ordentligt igen. Det är förstås en fråga om bekvämlighet, men även att larm, övervakningskameror och annat är beroende av att dom kan se om dörren är låst eller öppen. Många av mina automationer fungerar inte längre som dom ska, vilket irriterar mig mer än att inte ha ett smart lås.

Hur som helst så känner jag mig fruktansvärt irriterad över att Danalock inte kunde fixa en ny kod till mig utan att jag skulle vara tvungen att skicka in låset till dom. Det är ett faktum att koden som finns på manualen, klistrad på kartongen, på baksidan av låset eller på något annat ställe (Danalock var inte säkra på var den var) är den största av värdehandlingar som finns inom HomeKit.

Om man tappar bort den (vilket är fullt möjligt efter några år) så är det kört, vilket är otroligt tråkigt. Det är bara att ta hatten i handen och bocka för den hjälp man kan få att lösa sitt problem, för om tillverkaren vill så får du helt enkelt köpa en ny produkt istället. Trots att det kostar en del pengar att programmera om mitt Danalock V3 så är det i alla fall möjligt att göra något åt situationen, vilket jag förstås är tacksam för.

När jag surfade runt på nätet och försökte hitta någon lösning på mitt problem så visade det sig att många tillverkare av smarta lås för HomeKit inte överhuvudtaget erbjuder att lösa problemet överhuvudtaget. Om du slarvar bort koden så är det bara att köpa ett nytt lås på en gång. Game Over, helt enkelt.

Jag vill samtidigt påminna alla som ska börja med HomeKit, om det inte är uppenbart via detta inlägg, att koderna som följer med är otroligt viktiga att behålla. Spara dom gärna både i digitalt format (ta foto på dom) och även på papper. Utan kod så är det inte säkert att din dyra HomeKit utrustning någonsin kommer att fungera igen om du behöver byta router eller liknande.

Då vi sällan pratar om billiga prylar till HomeKit, så kan det svida att återställa ordningen i hemmet. Min lösning var att spara kartongerna till produkterna, med allt i, men tydligen så hade jag lyckats kasta en enda kartong efter några år, nämligen den som hade innehållit mitt Danalock. 😔

Min vanliga tur med andra ord. 😫

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

2 svar till ”Danalock V3 Homekit – Baksidan!”

 1. Profilbild för Andreas Svensson
  Andreas Svensson

  Jag har använt denna iOS app för att spara alla Homekit- och Matterkoder de sista åren. https://apps.apple.com/se/app/homepass-for-homekit-matter/id1330266650

  Har räddat mig vid ett par tillfällen.

  1. Det är en väldigt användbar app. Det viktigaste är att tänka på koderna för HomeKit som en värdehandling.

   Jag brukar som sagt vara noga med att behålla dessa koder, men på något sätt har precis denna kod försvunnit.

   Otroligt irriterande. 😄