Apple lyssnar på mina säkerhetsproblem…

För ett tag sedan så diskuterade jag problematiken när Apples säkerhetssystem slår tillbaka på användaren. Där gav jag ett exempel där en person fått sin upplåsningskod stulen och inom kort så hade illvilliga hackare tagit över hela iCloud kontot. Detta upprörde några läsare, som blev oroade över att detta skulle hända dom, vilket jag kan förstå och relatera till.

Men Apple lyssnar förstås på oroliga användare och inom kort så kommer lösningen, nämligen FaceID/TouchID verifiering. Lösningen är förstås lika enkel som effektiv, men genom att aktivera en utökad kontosäkerhet så kommer, utöver koden, även FaceID/TouchID att användas för att verifiera att du verkligen är du.

Med andra ord så går det inte bara att ha koden för att ändra på vitala saker i din enhet och ditt konto. Det krävs även att hackers tar sig igenom Apples super-säkra ansiktsigenkänning eller fingeravtrycksläsare, i kombination med koden.

Som en extra, extra säkerhetsåtgärd så kommer Apple även att introducera fördröjningar på förändringar på ens iCloud konto och eventuellt andra vitala funktioner. Om en hacker exempelvis kommer över din telefon, din kod och även lyckas ta sig igenom FaceID/TouchID, så larmas användaren om någon vital förändring i konton sker, en eller flera timmar i förväg. När användaren som råkat illa ut får varningar på sina övriga Apple enheter så har denna god tid att agera och se till att säkra upp kontot igen, innan någon access till privata data kan genomföras.

Detta är förstås otroligt trevliga nyheter för oss som är säkerhetsintresserade. Samtidigt stänger det som sagt dörren för kriminella element som gärna vill komma åt privat information, konton och slutligen eventuellt sälja hårdvaran för att tjäna snabba pengar. Utan access till kontot så är det betydligt svårare att utföra några illegala gärningar.

Denna säkerhetslösning kommer att introduceras i iOS 17.3, vilket förmodligen dröjer till efter årsskiftet. Detta ger Apple tid att fixa eventuella buggar och se till att det nya säkerhetssystemet verkligen fungerar som det ska.

Personligen så tycker jag det är både föredömligt och otroligt inspirerande att Apple tar säkerhet och privat information på så stort allvar. Det känns faktiskt som att dom är helt unika på den digitala marknaden att ta just detta på allvar.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.