photography of person peeking

”Blocket appen?”

En läsarfråga från Ann-Louise har inkommit. Hon undrar om appen Blocket.se har några kända problem. Hon har nämligen upptäckt att hennes telefon tar väldigt mycket ström efter installationen av denna app. Jag vet tyvärr inte vad hon har för telefon, men jag utgår från iPhone, då detta är vad dom flesta har. 😉

Troligen så fungerar appen ungefär likadant för alla plattformar, så det spelar nog inte så stor roll.

Men, ska man ha Blocket.se appen på sin telefon då? Rent säkerhetsmässigt så kan jag säga ”nej, absolut inte”. Anledningen är precis som jag diskuterat tidigare, en app som har intresse i dina personliga uppgifter kommer att nyttja dess ”lokala existens” för att skrapa dig på information. Blocket.se är inget undantag och många liknande appar gör likadant.

Det lustiga är att jag installerade Blocket.se appen för att kontrollera Ann-Louises funderingar och om jag skulle ha rätt om appen och dess syften.

Jag installerade appen första dagen och sedan använde jag den inte överhuvudtaget på 48 timmar. Förutom att jag öppnat appen vid installation så lät jag bara den vara… Trots detta så använde den mer data och hade mer nätverksaktivitet än två av mina strömmande tjänster… Mystiskt, minst sagt.

Man börjar fundera när en app som hanterar annonser använder mer data än strömmande videotjänster. Det som gjorde mig lite orolig var dock inte mängden data den förbrukade, utan nätverksaktiviteten den hade. Faktum var att appen kontaktat 52 olika domäner som alla har något med annonsering och insamling av data att göra.

Jag förstår att appen måste gå ut och kolla om något nytt meddelande har ramlat in, men den borde inte ha någon anledning att skicka information till mängder av domäner runt om i världen, oavsett den används eller inte. Trots att appen inte användes aktivt och bara var installerad på telefonen så verkar den arbeta på i bakgrunden med… tja, vem vet vad den håller på med?

Det är ju det som är nackdelen med appar. Dom kan böka runt oavbrutet, utan att användaren vet vad som händer och sker i bakgrunden. Just därför är det noga att kontrollera vilka rättigheter som appar vill få tillgång till vid installation och dessutom vara noga med att tänka till innan man svarar på frågorna som iOS har.

Ge inte appar som Blocket.se tillgång till mikrofon, kamera, lokaliseringsdata och annat. Om du vill att den visar lokala annonser så går detta att välja manuellt, du behöver inte lämna ut din privata information för detta. Den behöver inte lyssna på dig och du behöver inte använda appen för att ta bilder på produkter som du ska sälja.

Om du exempelvis godkänner att appen ser din lokaliseringsinformation (GPS) så kan den göra detta dygnet runt, även om du inte använder appen längre. På Apples enheter så kan man begränsa rättigheter till att godkännas enbart när appen används aktivt, men det är ändå onödigt att förse ett annonsföretag med all din information.

Jag har dock inte märkt av någon ökad strömförbrukning, som Ann-Louise märkte av. Jag har inte analyserat appen speciellt mycket och jag avinstallerade den direkt efter mitt 48 timmars test. Jag vill inte ha den på min telefon av logiska anledningar.

Min gissning är att denna app är en bidragande anledning att Ann-Louise märkt av hög strömförbrukning på hennes telefon. Kanske spårar appen henne dygnet runt, om hon råkat välja ”tillåt alltid” på lokaliserings-frågan. Detta skulle mycket väl kunna vara en av orsakerna, men det är svårt att säga vad den exakta anledningen är via ett e-post meddelande.

Mitt tips, om du vill använda Blocket.se som är (eller var) en bra tjänst för att sälja sina prylar, gör det alltid via din webbläsare och se till att du använder en säker och uppdaterad webbläsare. Där har du som användare koll på vad hemsidan har för sig och slipper säkerhetsproblem och ökad strömförbrukning i onödan. Då Android fungerar lite annorlunda jämfört med iOS så vet jag inte appen fungerar och vad som samlas in under det operativsystemet. Samma gäller dock för Android som för iOS. Använd en webbläsare istället. 😉

Hoppas att detta löser ditt problem Ann-Louise, annars är det bara att återkomma så får vi felsöka vidare.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.