Dags att lägga ned…

Ah, en sån där intressant titel som man bara måste titta närmare på, eller hur? ”Clickbait” i vardagsmun. Vad jag menar med att ”lägga ned” har ingenting med min hemsida att göra. Det hade ju bara varit dumt och tråkigt. Vad jag syftade på var mitt arbete på PEAB Anläggning, vilket också är väldigt trist förstås.

I normala fall så brukar jag inte skriva om så pass personliga saker som mitt jobb, eftersom det mest känns tråkigt för mina läsare, antar jag. Men detta är en sån sak som kan påverka min blogg i framtiden och det kan vara bra att känna till om det blir lite tråkigare inlägg ett tag.

Låt mig förklara…

Kontoret jag arbetar på i Gällivare ska läggas ned inom kort. Orsaken till nedläggningen beror på att vi tappade ett vitalt projekt för vår verksamhet. Inom min nuvarande bransch så är det inte alls ovanligt och ingenting som någon behöver hänga läpp över. Det låter så definitivt på något sätt, men det är så det är och många står oftast med foten i dörren direkt ett kontrakt faller, redo att kliva på nästa tillfälle.

Det är vanligt att det finns andra verksamheter inom PEAB koncernen att gå över till, men så var det inte i detta fall. Jag har personligen flyttats över från Cliffton till Cliffton Mining till Swerock till Swerock Mining till Swerock till PEAB Anläggning och PEAB Statlig vägdrift, men där slutar min saga med PEAB. Efter drygt 12 år åt samma företag så är det alltså dags att vända på bladet och hitta på något nytt och intressant.

Det är synd att säga eftersom det låter som kognitiv självterapi, men det är precis detta som jag behöver just nu. Det har fungerat bra på inom PEAB koncernen, men samtidigt känner jag att jag har tagit mig precis så långt som jag skulle vilja ta mig här. Jag ska inte säga att jag är en orolig person på något sätt. Men under den tiden jag arbetat i denna bransch så har i princip alla utom jag bytts ut mot nya medarbetare och chefer. Att ha mer än två års erfarenhet är nästan värt en guldklocka. Väldigt trist utveckling, trots dom utvecklande personligheterna man stöter på.

Alla möten där man får höra att ”nu ska vi skära ned på personal” har gjort att mina nerver har fått sig en törn. Man kan gå från en riktigt bra och trevlig dag till att nästa dag så är allt över för hälften av alla man lärt känna. Så många öden som beseglats genom ett enda möte. Men det är så det är i denna bransch och säkert många fler.

Den stabilitet som jag hela tiden eftersökt hos en arbetsgivare har inte kunnat fullfyllas av PEAB. Detta gör att det nu är dags att hitta på något intressant och utvecklande. ?

Entreprenad-branschen känns inte längre lika lockande som förut och jag känner inte för att gå tillbaka till att sitta och ratta en traktor eller lastbil i någon utsträckning. Inte för att jag är ”bättre än så”, utan för att jag insett att det inte är min grej, helt enkelt. Att frakta grus från punkt A till punkt B kanske ger klirr i kassan, men det är ett rätt så själsdödande arbete. Jag behöver utvecklas för att inte avvecklas som människa.

Det vet jag att jag inte är ensam att känna.

Dom som känner mig vet att jag inte ligger på latsidan i onödan och föredrar att saker händer nu hellre än senare. Jag kastade ut mina krokar överallt och har fått väldigt bra respons och många klapp på axeln. Dock har denna respons huvudsakligen varit inom samma bransch som jag är i nu. Detta är inte riktigt det jag vill. Även om jag får ett nytt jobb inom samma bransch så kommer det bara att vara tillfälligt och jag kommer att leva i en ständig oro att dagen efter kommer att vara den sista på den arbetsplatsen.

Men så var det en arbetsgivare som stack ut med ett jobb som är precis vad jag behöver just nu.

Detta är ett napp på ett nytt och väldigt intressant arbete som jag ser fram emot väldigt mycket, om det blir av. Redan på måndag kommer jag att få besked om jobbet är mitt. Jag får en otroligt kunnig och intelligent ny chef som kommer att kunna lära mig mycket om denna nya bransch. Jag har även brutit arm med PEAB för att dom ska släppa mig i förtid, eftersom jag har lång uppsägningstid. Detta verkar vara extremt mycket lättare än jag först trodde.

Den enda klausulen är att jag måste agera support även för PEABs verksamhet under ytterligare några månader, trots min nya anställning. Jag är lite ”spindeln i nätet” på min nuvarande arbetsplats, vilket gör att det är omöjligt att bara släppa allt och gå. Men denna klausul gäller ju enbart om något går dåligt, så jag hoppas detta inte ska behövas i någon större utsträckning.

Min eventuelle nya arbetsgivare är införstådd i hela dealen med PEAB och ser inget problem med att jag sitter på dubbla stolar ett tag. Hur sjukt bra är inte detta? En sådan gest gör ju att man genast sätter några extra ? på det nya jobbet. Även PEAB förstår att min ”tilltänkta arbetsgivare” inte sitter och väntar till nästa år innan dom anställer mig. Dom behöver någon som tar vid rodret direkt.

Om inte bägge arbetsgivarna skulle ha gått med på att hitta en alternativ lösning så skulle allt ha fallit och jag skulle ha hamnat i kläm. Detta visar ju att det finns så mycket att vara positiv över i världen, trots att den brinner. ?

Som ni kanske förstår så kan jag inte gå in på detaljer före måndag då mitt arbete blir officiellt, eller ej. Det kan ju lika gärna visa sig att jag inte är tilltänkt för detta jobb, vilket försätter mig i en helt annan situation. Jag håller dock tummarna och hoppas verkligen att det ska gå vägen. Jag vill verkligen byta bransch helt och hållet och behöver verkligen nya erfarenheter.

Hur det än går, men främst om det går som jag hoppas, så kommer jag att skriva mycket mer. Det kan ni nog räkna med. ?

Ha en bra dag så hörs vi snart igen, håll tummarna för mig. ?


Kommentarer

6 svar till ”Dags att lägga ned…”

 1. ?? Jag håller tummarna för dig!

  1. Det värmer. Tack Johnny. ?

 2. Profilbild för Sofia.D.

  Vi håller alla tummarna för dig!

  1. Man tackar och bockar. ?

 3. Det enda som händer om du blir arbetslös är att du får tid att skriva och testa mer. 😉

  1. Det får vi hoppas att jag slipper bli. Det blir så lite möjligheter att investera då. ?