Läsarfråga: Dubbelt av mycket?

Kent frågar: När jag satt och tittade på mitt fotoalbum visade det sig att jag hade en massa dubbletter. Först tog jag bort dom manuellt men insåg att det är väldigt många. Finns det ett enkelt trick för att ta bort dubbletter på Apple? Varför har jag en massa dubbletter till att börja med?

Svar: Hej Kent.

Att manuellt ta bort dubbletter manuellt är både jobbigt och tidskrävande. Personligen så använder jag oftast en app, som Gemini Photos, för att radera dubbletter. Detta är det snabbaste och smidigaste sättet.

Gemini är dock inte gratis. Man får en testversion som håller i tre dagar, en trial. Efter detta så börjar appen kosta, ordentligt.

Mitt råd är således att du installerar Gemini Photos från Appstore. Låter den scanna och radera dina dubbletter och sedan avinstallerar du appen på en gång. Gör detta på en gång så att du inte glömmer det.

Din iPhone/iPad kommer då att påminna dig att avbryta abonnemanget vilket du också gör.

Nu är ditt bekymmer ur världen. Om du märker att någon bild försvunnit som du ville ha kvar så ligger dom i ”nyligen raderade” i Bilder appen. Där ligger dom i drygt en månad innan dom försvinner, så du har tid på dig att upptäcka problem.

När det gäller hur det blir dubbletter då beror det oftast på att man importerar bilder från exempelvis Google, säkerhetskopior och liknande. Jag vet bara att jag brukar få problem när jag återställer bilder från exempelvis en komprimerad fil. Då kan datum ändra sig och Bilder vet inte om att det är samma bilder man redan har.

Hoppas att mitt tips löste ditt problem, Kent. Annars är det bara att höra av dig igen.

Ha en trevlig dag!