Läsarfråga: Varför kostar allt på Apple TV+?

Martin frågar: Varför kostar nästan allt på Apple TV+? Jag betalar ju för abonnemanget!

Svar: Hej Martin.

Jag känner att min hjärna har knutit sig nu. Jag måste ta ett steg tillbaka och fundera några sekunder på hur jag ska förklara detta på ett bra sätt. Det blir lite stökigt, så försök att hänga med.

Apple TV – Appen
Apple har sedan ett bra tag tillbaka en app som kallas Apple TV och som följer med alla nya enheter från Apple, även Mac. Denna app samlar dina olika strömmande tjänster, som Netflix, C-More, SVT och många andra du kan ha. Den listar ut vad du gillar att titta på, påminner dig när det kommer ett nytt avsnitt eller något som den tror du är intresserad av.

Du kan även använda flikarna på toppen för att hitta filmer som du kan hyra via Apple TV. Detta kostar förstås pengar, precis som med SF Anytime och många andra ”on demand” filmtjänster. Det finns gratis innehåll, men det finns även dom som kostar pengar. Tyvärr är priserna för att hyra en film något i överkant, vilket gör att vi inte använder denna funktion allt för ofta själva. SF Anytime är bättre på detta.

Apple TV är, tvärt emot vad många tror, inte en dålig app alls. Så länge man förstår vad den är tillverkad för att göra. Apple TV appen är ingen tjänst som strömmar innehåll till dig. Det är mer som en rådgivare som försöker hitta underhållning du gillar, bland dom tjänster du redan har.

Apple TV+ – Tjänsten
Om man gillar Apple TV appen och känner att man är redo att ta nästa steg så erbjuder Apple en del serier och annat som är exklusivt för just Apple TV+. Detta är dock något som kostar varje månad och om du väljer att aktivera tjänsten så får du access till ”Originals” fliken i Apple TV appen. Här kan du obegränsat titta på serier och annat som Apple gör tillgängligt.

Jag är inte ett fan av deras innehåll, men då jag har Apple One så ingår denna tjänst i priset. En vacker dag ska jag försöka grotta ned mig i en serie på Apple TV+, men än så länge så ligger den bara och tickar pengar. ?

Apple TV – Den fysiska enheten
För att göra det hela aningen mer förvirrande så har vi även Apple TV, den fysiska enheten du kopplar in till din TV apparat hemma och gör att du får ett fantastiskt underhållningscenter för spel, filmer och musik. Förut hade jag Chromecast i alla TV apparater hemma, men efter att jag fick upp ögonen för vad Apple TV var för något så har jag kastat ut Google och gått över 100% till Apple TV istället.

Kvalité, snabbhet och ljud är alla betydligt bättre på Apple TV 4K än på Chromecast 4K. Man får en fysisk fjärrkontroll som fungerar utsökt, samtidigt som man kan använda sin iPhone till fjärr om man så önskar. Det går även att använda Siri för att styra Apple TV.

Förvirringen är komplett
Varför Apple valt att kalla allt för Apple TV är ett mysterium för mig. Det gör allt förvirrande och irriterande för många. Jag hoppas att jag kunde vara till hjälp ändå, trots att det var lite flummigt svar.

Behöver du mer hjälp är det bara att höra av dig.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.