Civivi Elementum – Eftersnack

Nu har jag testat min Civivi Elementum Button Lock på alla tänkbara sätt. Jag har demonterat och rengjort den, slipat om den och pillrat runt med låsmekanismen på den. Allt i vetenskapens anda, förstås. Jag har presenterat mitt test, så att du kan läsa mer om den, men jag tänkte ändå ta ett litet eftersnack angående denna kniv. Den är speciell på många sätt och blev snabbt en av dom mest använda knivarna jag har.

Fantastiskt skålslipat blad
I vanliga fall så brukar jag inte bry mig så mycket vilken typ av slipning en kniv har, så länge den fungerar väl. Konvex är en favorit, även Scandi. När det gäller skålslipning så har jag bara en annan kniv som har detta, det är min Casström Safari.

Men där Casström Safari är en väldigt fin flå-kniv och fungerar utsökt till lite finare uppgifter ute i skogen, så är Civivi Elementum Button Lock den där lite finare EDC kniven. Vikt och ergonomi är båda väl anpassade för den, om jag får säga det själv, lite större kniven. Bladet är långt och tunt, vasst och lite aggressivt utformad. Droppoint, rundad och smidig.

Lätt att plocka isär, svår att sätta ihop
En sak som slog mig var hur mycket delar en Civivi Elementum Button Lock består av. Till skillnad från många andra knivar så brukar pinnarna som distanserar handtagen från varandra sitta fast i en av knivarnas liners. Detta är inte fallet med denna kniv.

Direkt när jag tog lös skruvarna och särade på handtaget så fullkomligen regnade det saker. Allt från dessa pinnar till själva låsmekanismen. Jag kan nämna att det är första gången jag tagit isär en liknande kniv med knapplåsning, så det var lite av ett äventyr då kniven blivit rengjord och skulle monteras ihop igen.

Först så såg det väldigt enkelt ut. Alla pinnar poppades tillbaka där dom skulle vara och knapplåsningen stoppades tillbaka i sitt hål. Men när jag skulle skruva ihop kniven så blev det snabbt uppenbart att något inte stod rätt till. Några millimeters glapp här och där, en pivot-skruv som håller bladet gick inte heller ned i sin förutbestämda plats, trots att den var rättvänd (mot knivens baksida).

Efter ungefär 20 minuters pillrande och gormande, när jag var på gränsen att säga några utvalda ord, så klickade allt på plats igen. Märk väl att jag fick använda mig av såväl tandpetare som pincett för att styra alla saker på plats.

Civivi Elementum button lock är således ingen kniv man ska plocka isär för sitt eget höga nöje. Man bör vänta tills det är på allvar. Då ska man också ta det väldigt lugnt och metodiskt, för att undvika dom problem jag hade.

Byggkvalité som väntat
Som jag sagt tidigare så är jag inte någon expert på Civivi knivarna, men jag har haft chansen att prova en hel del av deras olika serier. Alla har haft den gemensamma nämnaren att dom känns betydligt dyrare än dom är. Nu ska jag inte sitta här och säga att dom är otroligt billiga, men dom är otroligt prisvärda för vad man får.

Att Civivi nu valde att använda 12C28N stål från Sandvik gjorde mig väldigt positiv. Jag älskar detta stål, som är både lättslipat och tufft som tusan. Det är framförallt ett stål som är specifikt framtaget för knivar, istället för ett maskinstål som annars är vanligt.

Jag trodde för ett ögonblick att min kniv hade dåligt härdat blad, då den blev slö väldigt plötsligt när jag använde den. Jag slipade upp den till extremt vass igen och har inte märkt av något problem sedan dess. Kanske var det fabriks-eggen som hade en konstig vinkel eller något annat. Jag har faktiskt ingen aning om vad som hände.

Vad är väl en kniv på pappret…
Förutom att Civivi har fått ett fäste även i Sverige så har många återförsäljare modeller i lager för direkt försäljning. Detta är inte helt vanligt i dessa tider, då det verkar som att exporten av knivar från ställen som Kina har mer eller mindre stannat av.

Civivi är fortfarande lite av en ”hemlis” bland dom ”oinvigda”. Det är dock inte länge innan dom blir en av dom vanligaste knivarna på marknaden. Priset, kvalitén och designen, allt talar för att detta ska ske. Så om du är på jakt efter en ny fällkniv, testa en Civivi. Du kommer säkert inte att ångra dig.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.