CRKT Pryma – En liten och smart mini-fot

Det finns stora och små kofötter, men även mini varianter. Dom som jag skämtsamt kallar ”mini-fot” tillhör dom allt mer populära EDC verktygen ”Pry-Bars”. Detta är (oftast) ett multiverktyg, då dom flesta har fler funktioner än bara att vara just en mini-kofot.

Den senaste i min samling är som titeln antyder, en CRKT Pryma. Designad av Jesper Voxnaes, som i vanliga fall är en av knivindustrins mest kända kniv-designers. Den sägs ha inspirerats av skandinaviska former, då Jesper är från Danmark. Jag låter det vara osagt, men håller med om att den ser ganska trevlig och kompakt ut. Den är lite mer robust och har möjlighet att skruva i lite större muttrar än min WE Tool, vilket alltid är trevligt. Den har En sak till som är ypperligt trevligt är att Pryma har en inbyggd karbinhake, vilket gör att man kan hänga den direkt i en bältesloop på byxorna utan att behöva något extra.

Pryma är dessutom utrustad med en glaskross (karbid-kula) i den breda änden, så att den ska kunna användas för att ta sig ur en vält bil eller liknande. Huruvida dessa fungerar och hur bra dom gör det är oklart. Jag planerar att testa detta för att vara säker på att det fungerar när/om man verkligen behöver den funktionen i framtiden. Det skulle kunna bli en intressant YouTube video.

Jag har ingen lång erfarenhet rörande dessa EDC verktyg, men ett tecken på att dom är användbara är att jag allt oftare letar upp en Pry-Bar istället för att förstöra mina knivar. Det är precis det som är charmen. Man kan förstöra en Pry-Bar utan att behöva känna ett ekonomiskt bakslag, då dom ofta kostar runt 100 kr. Det är betydligt bättre än att bryta av spetsen på ens Spyderco kniv för flera tusen. Dom är dessutom ganska simpla i sin konstruktion, vilket gör att dom sällan förstörs av att användas, hårt.

Om jag ska göra en jämförelse mellan min WE Tool och min CRKT Pryma så är bägge lika bra, på olika sätt. WE Tool är ”vassare” och det går att komma in överallt med spetsen, men har väldigt få funktioner. Pryma är lite mer robust och tåligare, har fler funktioner och inbyggd karbin-hake för att kunna bära den smidigt. Samtidigt är Pryma grövre och svårare att få in i smala utrymmen.

Jag har ingen större erfarenhet av andra Pry-Bars, men gissar att det är likadant med många andra modeller. Alla har sina för och nackdelar. Den modell som passar bäst för en person passar inte för någon annan. Det enda man egentligen kan göra är att prova sig fram. Med det sagt så är jag ganska säker på att min CRKT Pryma knappast är den sista Pry-Bar jag köper och använder. Det finns säkert en som passar bättre för mig, så vi får se vilken som blir nästa.

Som vanligt, när det gäller EDC prylar så har även köpt min CRKT Pryma från Slims.se, som faktiskt blivit den butik jag föredrar när det gäller just EDC. Främst eftersom dom har så mycket roliga prylar och är väldigt trevliga att handla ifrån.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.