Läsarfråga: BitVault? (Uppdaterad)

Stefan frågar: Jag har väntat i flera veckor på att du ska skriva mer om BitVault. Det verkar vara intressant för mig också. Kan du skriva några rader som inspiration. Vart köper jag en själv. Hittar inte Level Gear någonstans.

Svar: Hej Stefan.

Först och främst vill jag bara säga, till mitt försvar, att jag skrivit om BitVault tidigare. Jag förstår dock att du vill ha lite mer information än bara den generella jag skrev på det inlägget. För att alla ska hänga med så lägger jag upp det jag skrev på det inlägget här nedanför, så du behöver inte hoppa mellan sidor.

Uppdatering: Jag vill be om ursäkt till Stefan och alla andra som försökt hitta BitVault produkten tidigare. Jag hade av misstag skrivit ”Level Gear” som företagsnamn. Dom heter ”Lever Gear”, vilket gjorde det svårt att hitta dom. Jag har korrigerat informationen nu.

Vad som gör BitVault speciellt
Att ha en liten ask med saker i är inte ovanligt när man pratar EDC. Det som skiljer BitVault från dessa är att samtliga skiljeväggar i verktyget går att flytta. Man kan välja att ha 6 små fack, eller som i mitt fall, två små och två större. Om man inte har behov att skilja på innehållet alls så går det att plocka ur alla väggar och få en stor behållare. Detta gör också att det blir lite mer utrymme i verktyget, då själva skiljeväggarna tar plats i sig.

BitVault hade inte varit särskilt ”EDC” om den inte hade fler funktioner än så. Den har nämligen en ”karbin hake” på botten, vilket gör att man kan knäppa fast den i ett bältesloop på byxorna. Men det följer även med så att man kan montera ett bältesclips på den också. Väljer man den konfigurationen så är det bara att hänga på en nyckelring i ”karbin haken” och använda den som en snygg och praktisk nyckelhållare istället.

Utöver detta så fungerar BitVault som en bit-hållare/skruvmejsel med två olika vinklar, vilket alltid är praktiskt. Den är dessutom vattentät, så man behöver inte vara orolig att tabletter och annat ska förstöras om man råkar ut för regn eller faller i sjön.

Men, hur stor är en BitVault då?
Det interna utrymmet i BitVault är 5×2,5 cm, med ett djup på strax under en centimeter. Jag anser att mått inte säger så mycket, så jag kan förklara det på ett annat sätt istället. Om man har alla skiljeväggar i och således har 6 små fack, så får du ganska exakt in 6 st vanliga skruvbits. Om man tar ut skiljeväggarna helt så ryms det ytterligare ett bit, ungefär. Man kan få in 10-12 alvedon utan större problem, om jag säger så. Det gäller bara att vara lite klurig så får man med sig väldigt mycket i denna lilla uppfinning.

I mitt fall så har jag två alvedon, två allergitabletter (mot hösnuva), magmedicin och en Novalucol. Dessutom har jag plats för två bits, en stjärnbit och en vanlig flat mejsel. Det ryms till och med en liten micro-fiber-trasa så att jag kan torka av glasögonen eller telefonen om det skulle behövas av någon anledning.

Denna trasa har två olika funktioner, då det finns en nackdel att ha en aluminium ask med hårda tabletter i… Det rasslar rätt så mycket när man rör på sig. Den lilla trasan används ovanpå för att hindra tabletter och bits från att träffa aluminum överhuvudtaget, vilket gör min BitVault helt tyst. Där har du ett ”pro-tips”. ?

Hur användbar är BitVault?
Oavsett vad jag gör om dagarna så känns det både bra och smidigt att bära med mig min BitVault. Jag har två barn och fru, vilket gör att dom tabletter jag bär med mig i denna minimala förpackning kan komma till användning för dom också om vi är på annan ort eller ute i skogen.

Främst har jag haft användning för allergitabletterna då min äldsta son har allergi mot pollen, men så pass mild att vi nästan aldrig behöver medicinera. När vi passerade genom ett gräsfält på ett av våra äventyr så började ögonen plötsligt att klia och det blev väldigt jobbigt för honom, då var jag glad att det fanns en lösning på en gång. Trots att jag inte förberett mig på att situationen kunde uppstå.

Att ha med sig alvedon är ju också väldigt praktiskt, men det behöver jag nog inte förklara närmare.

Hur köper jag BitVault?
Det är här det blir lite jobbigt. BitVault är en produkt från Amerikanska Lever Gear, vilket i sin tur är ett relativt nystartat företag. Det går att importera BitVault från företaget i fråga, men tack vare ett samarbete med Amazon så finns deras produkter på Amazon.se, vilket i sin tur betyder att den är tillgänglig för oss i Sverige. Det är bara att gå dit och leta efter BitVault så dyker den upp.

Vad kostar en BitVault?
Priserna vandrar lite, men oftast så kan man få tag på en BitVault för runt 500 kr, eller billigare. Amazon.se erbjuder oftast gratis frakt på dessa produkter och leveransen är snabb och smidig. Dom kommer i två olika färger. En grå och en svart, där jag tycker att den grå ser betydligt bättre ut, men det är ju förstås en personlig åsikt. ?

Slutligen
En BitVault kanske inte är för alla, men så är det med det mesta som rör EDC. Alla har personliga behov och saker vi släpar med oss. För min del så är BitVault en given pryl att bära med mig om dagarna och jag kan föreställa mig otaliga scenarios där den skulle komma till användning till andra saker än att bara bära medicin och bits.

Det faktum att den är vatten/damm-tät gör att man kan förvara även fuktkänsliga saker i BitVault, som nödtändstickor för överlevnads-scenarion eller liknande. Att den dessutom fungerar som skruvmejsel är riktigt praktiskt.

Jag hoppas detta var ett tillräckligt utförligt svar på din fråga, Stefan. Annars är det bara att höra av dig igen.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.