Läsarfråga: Buck Vanguard

Axel frågar: Hej Urban. Tack för en bra sida med bra info kring knivar. Jag har en Buck Vanguard sedan tidigare, haft i cirka fem år. Frågan är, vet du hur kraftig tånge den har inuti handtaget? Jag gillar kniven till vissa saker, men samtidigt för mkt ’jakt-kniv’ för mina behov. Har en Casström woodsman nu, som ska med på nästa runda i skogen.

Svar: Hej Axel.

Tack för komplimangen angående hemsidan. När det gäller Buck Vanguard så är det en så kallad ”rat-tail” tånge på den. Du kommer med andra ord inte att kunna klyva ved med den i skogen på ett betryggande sätt. Buck knivarna är generellt bra byggda trots att dom inte är full-tånge, men det är trots allt oftast jakt-knivar och är sällan anpassade för tyngre uppgifter.

Jag bifogar en röntgenbild här nedanför så att du själv ser hur den ser ut invändigt. Jag gissar att den har aningen sämre hållbarhet än en Morakniv, då handtaget inte är helgjutet och stumt på denna kniv.

Om du har en Casström Woodsman så gör du rätt i att ta med den ut i skogen då den är betydligt kraftigare byggd och dessutom har ett stål som tål att användas. Jag har inte haft så bra erfarenheter runt Buck och deras 440HC stål, då det har tendenser att gå av om man utsätter det för slag eller brytningar. Båda dessa saker sker vid exempelvis klyvning av ved.

När min Buck Selkirk fick böjd egg av att klyva en liten grankvist så gav jag upp på Buck totalt. Dom gör säkert bra knivar, men dom är som sagt inte anpassade för tyngre uppgifter än att skära i kött och tälja en pinne.

Hoppas detta var svar på din fråga. Annars är det bara att kommentera eller höra av dig igen.

Ha en riktigt trevlig dag så hörs vi snart igen.