Apple AirPods Max

Så. Jag har tittat på dessa sedan Apple först avslöjade dess existens, men priset har gjort att jag fått kalla kårar efter ryggen. 6695 kr för ett par hörlurar. Det är så mycket pengar att mina ögon tåras. Det var helt enkelt för mycket för att jag någonsin skulle kunna, med gott samvete, slösa så mycket pengar på att lyssna på musik.

Jag har dock varit ute efter ett par hörlurar av over-ear modell väldigt länge, pratat med säljare på många ställen, gormat med experter på forum och letat över Internet efter en definitiv lösning på min ovisshet. Många pekade mig mot Sony WH1000-XM4, som tydligen har det bästa ljudet som hörlurar av Bluetooth modell har haft.

Jag har således stått med kartongen innehållandes dessa hörlurar i kön till kassan, men alltid ångrat mig innan jag gjort slag på saken. Detta har skett många gånger. Vi pratar om ett par hörlurar för 4000 kr, men som ofta finns på rea för runt 3300 kr. Det kändes inte rätt och jag var orolig att jag skulle bli missnöjd med dessa hörlurar. Det var till slut så illa att MediaMarkt slutligen lät mig prova ett par Apple AirPods Max för första gången, alltså prova dom 100% ut. Jag har tidigare provlyssnat på AirPods Max, men då bara som ett litet demo.

Efter att jag kollat några oberoende tester mellan XM4 och AirPods Max så var jag rätt så övertygad att Apples version skulle vara rätt för mig. Nu hade jag plötsligt chansen att lyssna och testa hörlurarna till det jag använder hörlurar till, vilket är fantastiskt trevligt. Om jag bestämmer mig för att behålla dessa så får jag en ordentlig rabatt på dom, vilket gör att dom helt plötsligt inte blir sinnessjukt dyra, bara vansinnigt dyra.

Efter att jag packade upp hörlurarna så var min första tanke, ”dom är jättetunga”. Jag vill helst inte gå omkring med jättetunga hörlurar på huvudet, eftersom man lär bli trött i nacken. Denna känsla försvann när jag upptäckte att ljudet är helt sjukt bra. Alltså, vi pratar inte längre ett par hörlurar som låter bra, dom låter fantastiskt bra. Mina svindyra Sennheiser känns som leksakslurar nu, trist nog. Att gå tillbaka till något sämre känns inte som ett alternativ jag vill utforska.

Apple vet precis hur man ska tillverka saker för att konsumenter ska bli nöjd med dom. Den högre vikten i AirPods Max ger lite av samma känsla som ett tyngdtäcke i sängen, men istället för att bota sömnlöshet så lindrar den PTSD-känslorna som skapades med dess prislapp. Den ökade tyngden i kombination med metall där plast annars återfinns gör att AirPods Max ger en riktigt trevlig känsla direkt man lyfter upp dom. AirPods Max har funktionalitet långt utöver vad vanliga hörlurar erbjuder, så länge man har Apple produkter kopplade till dom. Redan i dagsläget så har dom stöd för Apples surround ljud och kommer garanterat att få ytterligare funktionalitet i framtida uppdateringar, vilket är trevligt.

Kontrollerna är väldigt enkla och lättlärda, vilket är att föredra. En ”Digital Crown” som på Apple Watch, men större, som sköter volym upp och ned, play, paus, byta låtar och Siri. Den andra och sista knappen sköter ANC (Active Noise Cancelling) eller transparens för att höra vad folk säger. Mer än så är det faktiskt inte.

Valet att inte sätta in en strömknapp är dock väldigt mystisk och något jag ifrågasatte redan på en gång. Varför ska dom ligga och dra ström när jag inte lyssnar på musik eller bär dom på huvudet? Det känns som en väldigt konstig genväg att ta på annars så genomtänkta hörlurar. Om man vill försätta dom i viloläge så måste man placera hörlurarna i det medföljande fodralet, som gör att hela paketet ser ut som en fin handväska för damer i överklassen. Detta är också Apples största designmiss, i alla fall enligt mig. Detta fodral ser faktiskt så konstig ut och erbjuder i princip inget skydd för hörlurarna att jag skulle skämmas att visa mig ute på stan med dom i fodralet.

I övrigt märker AirPods Max om du tar av dig dom och pausar automatiskt ljudet i så fall. Hörlurarna justerar automatiskt ljudet efter formen på dina öron för att du ska få en absolut optimerad upplevelse. Detta är saker man inte behöver fundera så mycket över, då det bara fungerar, helt automatiskt och i bakgrunden. Precis som det ska göra på Apple produkter. ?

Om man är djupt investerad i Apples ecosystem och man har en massa pengar över, så är AirPods Max en no-brainer. Det finns troligen inga Bluetooth hörlurar med bättre balanserat ljud eller som är tillverkade av högre kvalité än AirPods Max. Jag tror faktiskt inte det i alla fall. Dom finns dessutom i flera olika färger, så det är faktiskt att ha ett färgtema på sin telefon, dator och AirPods Max som passar ihop.

Märk väl att jag inte är någon audiofil, men samtidigt som Apple AirPods Max låter otroligt bra, med en ljudseparation som är väldigt ovanlig även på hörlurar av denna prisklass, så fick jag aldrig den där känslan där nackhåren reser sig. Det finns hörlurar som lyckats få mig att rysa av välbehag när jag lyssnat på en bra låt, men väldigt få om man ser till Bluetooth modeller. Tekniken är helt enkelt inte ”där” för att man ska kunna ersätta trådade hörlurar med Bluetooth ännu. Hur mycket man än vill tro det.

Alla ljud i låtar, oavsett genre, är väldefinierade och rundade. Detaljrikedomen är otroligt bra. Men att sitta och lyssna på Bluetooth musik på ett par hörlurar för över 6500 kr, som inte stödjer Apt-X eller LDAC känns lite som att köpa en Ferrari med en mopedmotor under huven. Apple lanserade nyligen högupplöst ljud i Apple Music, som beskrivs som ”lossless”, alltså utan kvalitetsförluster. Dock går det inte att lyssna på detta oavsett om man äger ett par AirPods Max eller övriga Apple AirPods produkter. För att citera Apple själva: ”AirPods, AirPods Pro, AirPods Max, and Beats wireless headphones use Apple AAC Bluetooth Codec to ensure excellent audio quality. However, Bluetooth connections aren’t lossless…”.

Frågan som ständigt återkommer, trots att jag inte borde älta det, är om det verkligen är värt pengarna. För mig personligen så var svaret tyvärr ”nej”. Jag har lämnat tillbaka hörlurarna till MediaMarkt och tackat för lånet, men dessvärre så känner jag att Apple AirPods Max inte kunde bli en del av min Apple-arsenal.

Vad dom behöver är en ”lillebror” som väger mindre, kanske är tillverkad av komposit/kolfiber eller till och med plast, som många andra high-end hörlurar, istället för rostfritt stål och aluminium. Tyg-mesh-prylen för huvudbågen bör ändras till något som enkelt kan repareras om något går fel, jag vill inte ens tänka på vad den skulle kosta att laga om olyckan skulle vara framme, samtidigt som den är en väldigt viktig och integral del konstruktionen. Om denna mesh inte är hel så får man bågar av rostfritt stål mot huvudet, vilket gör att dom blir oanvändbara. Apple måste dessutom tvinga ned priset för reservdelarna till hörlurarna, just nu är det ganska löjligt höga priser.

Men, missförstå mig rätt nu…

Apple AirPods Max är inte dåliga hörlurar. Dom erbjuder riktigt bra ljud. Dom är otroligt bekväma och ANC-systemet som används är troligen det bästa som existerar på hörlurar i dagsläget. Men, priset är för högt. Det är trots allt bara hörlurar vi pratar om. Jag hittar egentligen ingenting som motiverar ett pris som man kan köpa en PC dator för, vare sig i material, design eller ljudkvalité. Målpriset för dessa hörlurar borde ha hamnat på runt 4000 kr, vilket hade gjort dom till en ganska schysst affär. Mer än 50% högre pris än det, det är dom inte värda.

I samma veva som jag lämnade tillbaka mina AirPods Max så testade jag även ett par Bose QC35 II och Sony XM4, men bägge dessa hörlurar kändes som ett nedköp efter AirPods Max. Så, i dagsläget är jag fortfarande på jakt efter dom där underbara, välljudande och prisvärda hörlurarna. Kanske helst med tråd denna gång, då Bluetooth inte kan erbjuda mig det där extra som gör att man får rysningar av välbehag.

Om du känner till hörlurar som skulle passa in på den beskrivningen så är det bara att tipsa mig.

Till er som fortfarande är kvar och har lyckats ta er igenom denna vägg av text vill jag säga, bra gjort. Tack för att ni läser det jag skriver och jag hoppas att det kommer till användning om du, liksom jag, jagar efter dom där riktigt bra hörlurarna.

Ha en jättebra dag så hörs vi snart igen.