Att tänka ”Känguru” är att välja Jacaru!

Idag är det dags att recensera min nya hatt från Jacaru och jämföra den med min Buffelhatt från Overlander. Denna nya hatt ska vara sommarens hjälpreda ute i skogen, bland blodsugare, brännande sol, hällregn och stormvindar. Det som är speciellt med läder-hattar från Jacaru är att dom är tillverkade 100% av känguru-läder. Nu vet jag att många ryckte på axlarna, men låt mig förklara varför det är så speciellt med just läder från känguru.

För att överleva den hårda miljön i Australien så har kängururs skinn utvecklat speciella karaktäristiska egenskaper. Det är väldigt UV resistent, vilket gör att solens starka strålar inte förstör lädret. Det är fantastiskt slitstarkt, har stort nötnings- och vattenmotstånd. Det har visat sig i många oberoende tester att känguru-läder är en av världens tuffaste och mest slitstarka läder, samtidigt som den höga fibertätheten gör lädret extremt lätt, naturligt mjukt och erbjuder extraordinär flexibilitet.

Jacaru har tillverkat hattar sedan 1969 och samtliga tillverkas av skickliga hantverkare. Känguru skinnet kommer från ”frigående” kängurus och är unika i sitt utseende, vilket i sin tur gör att varje hatt som tillverkas blir unik. Men nog om materialet, låt oss kolla lite närmare vad en hatt tillverkad av känguru kan erbjuda jämfört med en tillverkad av buffel, som min tidigare slitvarg från Overlander.

Lättare, tunnare och smidigare än vad man tror
När jag pratat med flera som använt hattar från Jacaru så var det återkommande temat att dom var lätta, mjuka och följsamma. Det var dock inte före jag fick min egen hatt som jag förstod vad det innebar. Jag har aldrig testat en hatt som vägt så lite förut, så länge den inte varit gjord av papper och haft ett resårsnöre att ha under hakan.

Jacaru-hatten är väldigt tunn, vilket tyvärr för med sig en liten nackdel som jag inte är van vid med mina hattar. När man går i skogen så fjädrar brättet ganska mycket och den fladdrar även mycket i blåsten. På en hatt i tjockare läder så händer inte detta överhuvudtaget. Det är ingenting jag egentligen stör mig på jättemycket, men något man säkerligen kommer att märka av om man väljer en hatt från Jacaru. Jag tror att man skulle kunna få brättet stabilare genom att böja det, men jag föredrar nog att behålla den ”original” ännu ett tag.

En synnerligen trevlig upplevelse
En jättestor fördel att min Jacaru är vansinnigt skön att bära. Svettbandet och linningen på insidan är otroligt mjuk och synnerligen följsam. På min Overlander så fick jag alltid ett rött streck från sömmen tvärs över pannan, men trots flera timmar med Jacaru-hatten så syns det inte ett märke. Det har faktiskt hänt att jag glömt bort att jag burit hatten överhuvudtaget, vilket aldrig skett med min Overlander, som var väldigt märkbar.

Det som händer när man har en hatt som är bekväm att bära är att man kommer att använda den mer. Vilket är logiskt, men inte alltid så uppenbart. Jag kom på mig själv att ta av min Overlander i tid och otid när jag var ute i skogen. Oftast blev den liggande på ryggsäcken eller liknande. Nu när jag tänker tillbaka på det så berodde det nog på att den var obekväm att bära, men just då var det en reflexmässig handling och jag tänkte aldrig att den inte satt bra.

En doft av outback
En annan aspekt som jag inte tänkte på när jag beställde hatten var doften som känguru-läder har. Den är väldigt lik ox-läder, men luktar lite starkare. Inte kemiskt eller skarpt på något sätt, utan behagligt läder-doftande. Detta är inte något jag har ser som en nackdel, överhuvudtaget. Jag älskar lukten av äkta läder, precis som många andra. Det luktar genuin kvalité, helt enkelt.

Jag är därför glad att Jacaru inte gjort som många andra och förstört lädret genom ohälsosamma kemikaliebad. Det känns att det är fråga om en naturprodukt, tillverkad för att användas. Sånt ger alltid bonuspoäng av mig. Varma sommardagar då solen stekt ovanpå hatten så är doften ännu mer framträdande.

En liten bonus med en stor fördel
En liten present från Jacaru, i form av en nyckelring med en 14 cm lång känguru, tillverkad i känguru-läder, medföljer även hatten. Detta tänkte jag först var en lite konstig sak att skicka med, tills jag insåg att jag nu hade en bit känguru-läder att testa vax på, innan jag potentiellt förstör min nya hatt. Trots att Jacaru hattarna är resistenta mot vatten så finns det ”re-wax” att köpa hos Jacaru, för att återställa ett bra skydd även när hatten varit med en längre tid.

Om det var avsikten med denna nyckelring vet jag inte i dagsläget, men jag kommer då definitivt att använda den som en försöks-kanin innan jag provar några nya produkter på min hatt. Om någon från Jacaru skulle kunna Svenska och läsa min blogg så kanske jag precis gett dom en idé för att marknadsföra denna lilla känguru på ett bra sätt. ?

Prisbilden och piratproblemet
Trots att jag nyligen börjat skriva om denna hatt så har jag hunnit få in några läsarfrågor där man undrar vad en hatt från Jacaru kostar. Jag har tidigare hänvisat till hatshop.se, som har väldigt snabba leveranser och många, många hattar i lager. Priserna är dessutom väldigt bra. Det kan säkert finnas billigare hattar någon annanstans, men jag brukar hålla mig till butiker jag litar på.

Det är finns piratkopior på Jacaru och många andra hattar, vilket som du säkert kan gissa är allt annat än bra kvalité. Hur utspridda dessa kopior är i Sverige kan jag inte svara på, men det är bättre att ta det säkra före det osäkra och handla från en butik man kan lita på, alltid.

Overlander vs Jacaru
Det som många sitter och väntar på är en jämförelse mellan just Overlander och Jacaru, eftersom jag utlovade det tidigare. Om man läst texten hittills så kan man tro att Overlander bara är skräp, men så är inte fallet. Den största skillnaden mellan dessa två märken är att Overlander använder tjockt buffel-läder och passar väldigt bra för vildmark och uteliv.

Min Overlander har levt ett hårt liv, men har aldrig gett upp. Faktum är att jag troligen inte behandlat den väl någonsin, vilket inte var så schysst av mig. Den har aldrig fått någon vax-behandling. Den har blivit ihopknölad i ryggsäcken, blivit utsatt för alla element, samt använd som improviserad åra när vi fick problem med motorn i båten. Den har sedan blivit slängd på ett bord utomhus där den fått torka innan nästa äventyr. Jag glömde den i över 4 månader i kofferten i bilen under vintern, där den blev utsatt för extrem kyla, fukt och blev mosad mellan saker som rullade runt där bak. Den har alltid fungerat när jag behövt den och aldrig haft en enda söm som släppt, vilket är väldigt imponerande.

Min Jacaru har hunnit bli utsatt för värme, rök, eld och extremt åskregn, utan att det märkts på den. Men den har en lång bit att gå för att bevisa att den klarar vad en Overlander klarar. Jag kommer troligen att vårda min Jacaru betydligt bättre, hoppas jag. Tankarna har redan vandrat mot att köpa läder-vård-produkter från Jacaru för att förlänga livet på hatten lite bättre också.

Prismässigt så kostar en Overlander och Jacaru hatt ungefär lika mycket, vilket betyder runt 900 kr, oftast. Faktum är att dom flesta märken och hattar som säljs kostar ungefär lika mycket. Materialmässigt så är kanske Jacaru lite mer unika, men buffel-läder är väldigt funktionellt också.

Det är när man går in på detaljerna som vikt, passform och slitstyrka som Jacaru är snäppet bättre. Jag har aldrig tänkt på hur mycket min Overlander vägde innan jag började använda Jacaru hatten. Nu vill jag bara ha min Jacaru, eftersom den känns så smidig och bekväm.

Sista ordet
Om du är i startgroparna för att köpa en ny hatt så finns det väldigt mycket att välja på. Jag kan inte säga att en hatt från Jacaru är det bästa alternativet, för det är det säkert inte. Troligen inte hattar från Overlander heller. Orsaken till att jag gör jämförelser mellan just dessa två märken är att jag har personlig erfarenhet av bägge. Min Overlander är väldigt gammal och ”insliten”, vilket gör att den känns lite bättre än den gjorde när jag köpte den. Då var den väldigt stel och hård. Jag råkade dock lämna den att torka i solen efter att den blivit ordentligt blöt, vilket gjorde att den krympte och nu passar den min son bättre än mig.

Det finns dock en generell ”regel” som man bör hålla sig till om man vill ha en verkligt bra hatt. Det är att köpa en som är tillverkad i Australien. Detta är ”hattarnas land” och dom flesta tillverkare är riktigt duktiga på att få dom både tåliga och bekväma. Enligt en vän som flyttat till Australien så finns dom bästa hattarna hos små och traditionella hattmakare i Australien. Där köper man hatten på plats utmed vägen och får hjälp med den perfekta passformen direkt. Dom är dessutom billiga att köpa eftersom det räknas lite som ”slit och släng”, ungefär som våra Moraknivar. ?

Tyvärr är det inte möjligt att få tag på en sådan hatt i Sverige, vilket gör att tillverkare som Jacaru är det bästa som finns att tillgå. Ta en titt på hatshop.se och se om du hittar en modell som passar. Kolla gärna på prisjakt också om du hittar något du gillar, så kanske hittar du ett bättre pris på just den hatt du skulle vilja ha.

Ha en trevlig dag.