Morakniv Mora 2000

Då var det dags att skriva en recension på min Mora 2000, som jag ägt i runt 16 år nu. Den är inte längre en del av min standard-skogs-utrustning, den rollen har min Kansbol fått ta. Men då den fortfarande är lika vass, om inte vassare än när jag köpte den, så har den fått en betydande roll i mitt kök istället.

Min mest använda kniv
Denna kniv är utan tvekan den som använts mest av mig genom tiderna. Den har fått utstå flera renoveringar, där den fått agera mycket mer än bara en kniv. Den har varit bräck-järn, hammare och mycket annat som den inte designades för. Den har sedan blivit bortglömd, kvarlämnad i förrådet och utsatt för smuts och oljor, utan att få bli ren en enda gång…

I slutet av April 2021 så hittade jag den av en slump, liggandes på golvet i förrådet under en massa bråte, där den legat i drygt 3 år. Jag spenderade flera timmar på att putsa, slipa, rengöra och rekonstruera för att den skulle bli som ny igen, vilket jag lyckades väldigt bra med. I slutänden så fick den som sagt en hedersplats i köket, precis som alla pensionerade hjältar av stål bör få.

Låt oss börja titta närmare.

Alla testmoment
För att kunna göra jämförelser med andra knivar så är alla moment ”standardiserade”. Detta medför att alla knivar kommer att få samma behandling och genomgår samma moment, för att kunna betygsättas och jämföras med varandra. Nedan ser du alla moment.

Vedklyvning – Hur väl fungerar knivarna att klyva ved med?
Huggning – Går det att hugga ned något med knivarna?
Tälja – Grillpinnar, vandringsstavar och pinnar för tarp tillverkades.
Matberedning – Skära upp bland annat kött, grönsaker och frukt.
Göra upp eld – Fjäderstickor och eldstål, hur bra fungerar det?
Skärpa – Hur vass är den efter alla moment?
Slipa – Hur enkel är den att slipa?
Ergonomi – Hur smidig är den att ha på sig?
Ekonomi/Prisvärdhet – Är den värd pengarna?

Betygsättning
Alla knivar jag testar bedöms på en skala från 1 till 10 beroende på hur väl dom klarar uppgiften. Ju högre poäng, desto bättre fungerar dom. I slutet dras ett genomsnitt och det blir slutpoängen för knivarna. På detta sätt får en kniv som är dålig på ett moment lika stor chans som alla andra att hamna i topp i slutänden. I Bushcrafting så gäller det att vara flexibel och anpassningsbar, något ens kniv också måste vara.

Material
Mora 2000 är tillverkad av polerad Sandvik 12C27M stål och har ett handtag av TPE-gummi. Detta gör att den har ett otroligt bra grepp och ligger säkert i handen, även om man råkar vara blöt, smutsig eller blodig om händerna. Just därför har Mora 2000 blivit en av jägarnas favoriter och säljer fortfarande idag väldigt bra. Slidan är tillverkad av Moraknivs polymer material och är både tålig och lätt att rengöra.

Bladet är 2,5 mm tjockt och 109 mm långt och har två slipningar. En traditionell Skandinavisk slipning och en flåslipning. Mora 2000 har dessutom ett polerat blad som är aningen längre än den som återfinns på Kansbol, som har en matt yta på bladet. 

Längs den raka eggen återfinner man den skandinaviska slipningen, vilket gör den tålig, lätt att slipa och underhålla. Flåslipningen finns vid den böjda delen av eggen och ger bladet en extra dimension. Den förenklar väsentligt precisionsarbeten, som exempelvis arbetet med att flå ett djur efter jakten. Ryggen på bladet är inte slipat för att fungera med eldstål, men det var nog inte många knivar på den tiden.

Slidan är symmetrisk vilket gör att Morakniven kan sättas in från valfritt håll och användas av både höger- och vänsterhänta. Bältesloopen består av ett fast läderband för att den ska kunna fästas på bältet. På min Mora 2000 så hade den ruttnat bort, vilket gjorde att jag tillverkade en egen istället.

Moment 1 – Vedklyvning
En sak är säker när det gäller Morakniv, dessa knivar går att hantera tunga uppgifter med, trots att bladet bara är 2,5 mm tjockt. Jag är dock inte lika säker på att den ska hålla hela vägen som med en Garberg. Det tunna bladet i kombination med en rätt så hög scandi gör att den kilar sig fast mer än Garberg, som har en tendens att spräcka veden istället.

Jag har utfört denna moment med Mora 2000 många gånger och känner att jag litar mer på den nu än tidigare, men samtidigt så skulle jag nog rekommendera att man inte försöker använda våld eller för tjocka klabbar. Grenar och andra tunnare saker går fortfarande utmärkt att klyva.

I grund och botten så är den designad för jägare och inte för Bushcrafting, det bör man tänka på.

Moment 2 – Huggning
Att hugga tjockare grenar när man är ute i skogen är ett vanligt förekommande moment. Vissa föredrar att släpa med sig en yxa, som förvisso är effektivare på just detta moment, men det enklaste är ändå att använda sin kniv om det är möjligt.

Morakniv Mora 2000 är en väldigt lätt kniv, vi pratar om en totalvikt på 140 gram. Inte nog med detta så har den även en jämnvikt som är längre in på handtaget, ungefär 3-3.5 cm in från bladet. Om man ska hugga med en kniv så är tyngdpunkten mot bladsidan att föredra. Att hugga är således inte denna knivs starkaste sida och jag föredrar att skära ett djupt jack i grenar och sedan bryta av dessa mot en kant istället, det blir smidigare på det sättet.

Moment 3 – Tälja
Mora 2000 är en väldigt trevlig kniv att tälja med. Det tunna och vassa bladet är smidigt, men samtidigt lite för högt för att göra dom allra mest tekniska sakerna. Den fungerar dock till 90% av allt man kan tänkas göra, samtidigt som den dubbla slipningen gör den betydligt mer mångsidig än bland annat Garberg.

Den är vass, hanterbar och har extremt bett i eggen vid täljning. Väldigt mycket av känslan mellan eggen och träet återfinns i denna kniv, vilket gör att man enkelt kan göra väldigt fina snitt. Väldigt bra och bekväm kniv att tälja med.

Moment 4 – Matberedning
När man tittar på bladet på Mora 2000 så inser man snabbt att den passar väldigt bra för att processa mat. Sedan jag renoverade upp kniven så har den fått vara en av våra köksknivar, just på grund av att den är så smidig och vass. Det är ett nöje att putsa kött, såväl som att hacka grönt och annat med en Mora 2000.

Konstruktionen med plastslida, plasthandtag och rostfritt stål är i princip det bästa man kan ha för matberedning. Det finns en anledning att professionella slaktknivar är tillverkade i samma material. Att den dessutom har spegelblankt blad gör att den känns lite mer hygienisk än många andra knivar jag har.

Moment 5 – Göra upp eld
Mora 2000 är inte speciellt anpassad för att göra upp eld med och tyvärr så klarar den inte detta moment lika bra som Kansbol och Garberg. Saker som att skrapa trä och eldstål är inte alls roligt, men samtidigt var det ju inte därför Mora 2000 tillverkades. När det är dags att göra fjäderstickor så fungerar Mora 2000 utsökt bra och det finns väldigt få knivar som gör det bättre.

Moment 6 – Skärpa
Alla Moraknivar levereras blixtrande vassa och det är faktiskt svårt att få dom lika vassa som när dom är nya. Härdningsprocesserna för stålet är en väl bevarad hemlighet och ger faktiskt knivbladen unika egenskaper som ingen lyckats härma lika bra. Sandvik 12C27M (modifierad) stålet är känd för dess egenskaper och håller skärpan riktigt bra.

Under alla år som jag använt Mora 2000 så har den fungerat klanderfritt och faktiskt till och med föredömligt bra. Med tanke på vad kniven kostade så är jag förvånad över prestandan i stålet, precis som med dom flesta Morakniv knivarna jag använder.

Moment 7 –  Slipa
Att slipa en scandi egg är bland det enklaste man kan ge sig in på, oavsett om man är amatör eller proffs. Mora 2000 har två olika slipningar på bladet, men jag brukar ändå hålla samma vinkel när jag vässar kniven, vilket ger en extremt vass egg. Om detta är rätt sätt att slipa denna kniv på vet jag inte, men det verkar fungera och då kör jag på det. Skillnaden är att den främre delen är extremt tunn, vilket i sin tur gör att den glider igenom det mesta utan att kila sig.

Sandviks 12C27M stål är lätt att slipa och tar skärpan väldigt bra. Jag har lång erfarenhet av just detta knivstål och har aldrig varit med om att känna att det är otillräckligt i någon situation. Om man är ute i skogen under en lång period och måste underhålla eller vässa kniven så är det som sagt inga problem.

Moment 8 – Ergonomi
När det gäller ergonomi så är Mora 2000 väldigt högt rankad. Handtaget är långt och har den klassiska spolformade konturen. Detta gör att man enkelt kan vrida och vända på kniven utan att man råkar ut för ”hot-spots”. Tvärt emot Garberg och Kansbol så har Mora 2000 mjukare gummimaterial i handtaget. Detta gör att man får betydligt bättre grepp än på ”efterträdarna”. Det är inga som helst problem att greppa kniven på ett tryggt sätt. 

Den är även bra balanserad och har jämvikt en bit in på handtaget på kniven. När jämnvikten är på detta sätt så känns kniven ”snabb och lätt” och motverkar att man blir trött i händerna vid finare arbeten. Den har, till skillnad från Garberg, egg ända fram till handtaget. Detta gör så man får god kontroll vid tunga tryck och minimerar effektivt vridning i handleden.

Slidan är extremt väl utformad och tål allt man kan tänkas råka ut för i naturen. Det hänger väldigt bra på bältet och den lätta vikten gör att man knappt märker den efter ett tag. Tyvärr är inte slidan på Mora 2000 lika anpassningsbar som med Garberg och Kasbol, men den fungerar lika bra för såväl vänster som högerhänta. Detta ger automatiskt bonuspoäng från mig som är vänsterhänt.

Mora 2000 ser ut som en enkel och lite tråkig Morakniv, men den är väldigt väl genomtänkt och funktionell långt utöver vad man betalar för den.

Moment 9 – Ekonomi/Prisvärdhet
När man pratar om Morakniv så är det svårt att inte hamna på ämnet prisvärdhet. Det finns inga som helst tveksamheter att du får betydligt mer än du betalar för, vilket inte är ovanligt alls med just Morakniv.

En Mora 2000 kostar ungefär 215kr (Widforss) och det finns inte några extra tillbehör att köpa till denna kniv. Den saknar den modulära uppbyggnaden som återfinns på Garberg och Kansbol. Men det behövs nog knappast om man pratar om en jaktkniv mer än en Bushcraft kniv.

Trots detta så är Mora 2000 en synnerligen prisvärd kniv som jag varmt kan rekommendera till alla som gillar utelivet, men kanske främst dom som tilltalas av jakt.

Slutord och betyg
Det är svårt att kritisera en Morakniv på något sätt. Det går väldigt sällan att få en kniv med bättre kvalité för mindre pengar, samtidigt som det är svårt att hitta någon som lägger ned sådan tid och utveckling på att få det absolut yttersta av materialet dom tillverkar sina knivar i än just Morakniv.

Trots den låga prislappen så är det inte tal om något skräp man köper, utan en kniv som är beprövad och testad för att klarar dom allra tuffaste kraven. Att just Mora 2000 är en favorit hos jägarna är inte svårt att förstå. Den lanserades år 1991 och var då om något ”futuristisk” i sitt utseende. Många använde, som jag, dessa knivar som snickar-knivar vilket snabbt gjorde dom populära hos en stor grupp människor.

Det var först många år senare som jag upptäckte att dom faktiskt lämpade sig synnerligen väl för just kött och mathantering. Detta är också en roll där jag anser att Mora 2000 är bäst lämpad av alla Moraknivs allround knivar. Dom har givetvis specialiserade knivar (Frost) som säkert fungerar betydligt bättre, men jag pratar om vanliga allt-i-allo knivarna från Morakniv.

Om du är ute efter en kniv för Bushcraft och uteliv så är Kansbol eller Garberg mycket bättre än Mora 2000. Man får också möjlighet att bygga ut funktionaliteten på knivarna om man väljer någon av dom två modellerna. Om man däremot är jägare så tror jag Mora 2000 är att föredra.

Ha en trevlig dag.