Cold Steel AD-10

Den mest Amerikanska kniven som har gjorts i Taiwan… Cold Steel AD-10 är en fällkniv med många överraskningar, inte minst jämfört med många andra knivar som jag har testat. Utan tvekan så är detta en av dom bästa fällknivar jag någonsin ägt… Hur konstigt det än kan låta.

Detta var en kniv som jag kunde garantera skulle hamna i lådan och inte användas mer än dom gånger jag glömt bort hur dålig den är. Men tji fick jag… Låt oss titta närmare.

Ergonomi
Cold Steel AD-10 är en stor kniv, men trots detta så känns den förvånansvärt liten i handen. Handtaget är utsökt format G10 som passar min hand i det närmaste perfekt. Inga som helst hot-spots eller andra problem existerar. AD-10 är till och med bekvämare i handen än min Spyderco Manix 2 XL, som hittills varit min absoluta favorit bland fällknivar.

Det enda som jag ska fixa till på denna kniv är att runda av insidorna av knivens liners på insidan. Dessa är riktigt vassa om man börjar pilla runt på dom. I normala fall kommer man inte i kontakt med dom speciellt mycket, men ändå är det värt att runda av dom lite för den där extra bra känslan överallt.

Bladet har så kallad ”jimping”, eller taggarna på ovansidan som i detta fall är tre ytor separereade av två grova skåror där man kan ha tummen för att kunna trycka lite extra när man skär. Dessa är också aningen vassa, men visade sig vara perfekt för att dra eldstål på, så jag låter dessa vara tills vidare.

I övrigt är jag verkligen överraskad hur bra ergonomi denna kniv har. Bladet går mjukt och lätt, låsningen är rätt så tung, men detta är att förvänta på en kniv i denna kaliber. Kort och gott är det svårt att hitta något negativt att säga, i alla fall just nu.

Fick-clipset är lite överspänt och det är svårt att fästa den i fickan på jeans eller tjockare byxor. Detta är lätt åtgärdat genom att skruva lös den och böja till den lite. Detta är dock något som många klagat på, så jag är lite förvånad att Cold Steel aldrig gjort något åt det problemet. Värt att notera är att man måste skruva lös clipset innan man böjer det, annars riskerar man rensa gängorna i kniven.

Värt att nämna är att kniven är helt ambidexteriös och lika lätt att använda för både höger och vänsterhänta. Clips för att hänga kniven i fickan följer med för bägge sidorna.

Skära
Det område som överraskade mig mest när det gällde AD-10 var just hur bra den är på att skära. Jag har många knivar med betydligt tunnare bladstock som skär hälften så bra som denna. Från början kändes det nästan orimligt, men man inser snart att Cold Steel har en väldigt tunn egg som polerats till perfektion direkt från fabriken.

Jag har än så länge haft en begränsad tid att testa kniven till max, vilket gör att jag inte ännu kan svara på hur väl den behåller sin skärpa vid långtids användning. Det enda jag kan säga är att den klarade alla mina test utan att uppvisa några skador på eggen, vilket är väldigt ovanligt och ger ett högt betyg.

Material
Cold Steel AD-10 har ett blad som är 3,8 mm tjockt och cirka 10 cm långt av CPM-S35VN. Detta är ett super-pulver-stål utvecklat av Maria Sawford på Crucible Industries. Det är en modifierad version av den vanliga S30V, med ungefär samma rosttröghet. Med S35VN offrar man lite slitstyrka på eggen (mindre karbid) för att få ett tåligare och tuffare blad som faktiskt är lättare att slipa än S30V.

Handtaget är tillverkat av väl formad G10 med en inre ram av aluminium (liners). Bladet är inte kullagrat utan använder en kombination av fosfor/brons och komposit, vilket fungerar väldigt bra.

Kort och gott kan man inte klaga på materialvalet i AD-10.

En Hand
Att öppna kniven är enkelt då det finns två stycken överdimensionerade tum-knoppar, en på varje sida. Däremot kan det visa sig vara en farlig grej att försöka stänga kniven med en hand. Cold Steel AD-10 har den berömda Triad låsningen på bladet, vilket gör att det är ett rejält motstånd att frigöra spärren.

När man lossar spärren och håller kniven horisontalt så faller bladet väldigt snabbt till stängt läge. Det finns inget direkt skydd genom att hålla fingret lågt fram på handtaget, som på många andra knivar. Du får med andra ord direktkontakt med eggen om bladet faller igen.

Det absolut första jag gjorde med denna kniv var att fälla ihop den över fingrarna. Jag var varken beredd på att den skulle gå så otroligt lätt, samtidigt som tyngden i bladet gjorde att den accelererande snabbare än vad jag trodde. Men man lär sig snabbt av sådana misstag. =)

Matberedning
Till skillnad från många andra fällknivar så är faktiskt AD-10 en riktigt trevlig kniv i köket. Jag skulle troligen inte byta ut den mot en kock-kniv, men ute i skogen så är den nästan lika bra som Manix 2 XL, vilket är den bästa ”kock-fällkniv” jag äger.

Den extrema skärpan gör att allt är riktigt lätt att hacka upp samtidigt som det väl utformade handtaget gör att kniven ligger bra och säkert i handen.

Riktigt bra.

Göra upp eld
Som jag nämnde tidigare så är tum-jimping delen på ovansidan av bladet rätt så perfekt att dra eldstål mot, om man är lite försiktig så att man inte river sönder sitt eldstål samtidigt. Även ovansidan av bladet fungerade att dra eldstål mot, men den är betydligt mer rundad än jimpingen.

Att göra fjäderstickor fungerade riktigt bra och än en gång kommer handtagets fina utformning till sin rätt. Den känns faktiskt som en riktigt bra Bushcraft kniv i detta moment, vilket är väldigt bra.

Skärpa
Som jag skrivit tidigare så har AD-10 en riktigt fin skärpa. Den levererades nästan orimligt vass och är faktiskt min näst vassaste kniv från leverans. Förstaplatsen hålls ännu av min Karesuandokniven Galten som nästan kunde skära genom dimensioner när jag fick den.

Som ni kanske kan gissa så förtjänar AD-10 inget mindre än full pott på detta område. Väldigt imponerande skärpa!

Slipa
Precis som med många andra knivar jag har med partikel-stål i bladen så har jag inte haft någon chans att slipa kniven ännu. Jag sätter ett preliminärt betyg då den är lättare att slipa än S30V och får helt enkelt justera senare om jag hade fel.

Prisvärdhet
Cold Steel AD-10 är inte en billig kniv. Priserna vandrar mellan drygt 2400 kr till över 3000 kr beroende på var man får tag i kniven. I Sverige så kan man hitta den för runt 2400 kr, men om man importerar den från något grannland så kan man få den lite billigare.

Jag tycker att kniven är väldigt prisvärd, trots sin höga prislapp. Den känns välbyggd och ordentlig på alla sätt. Materialvalen är bra och det finns väldigt lite att kritisera.

Dessutom så får man inte glömma att Cold Steel AD-10 är designad av Andrew Demko (därav namnet) och baseras på full-custom modellen han tillverkar själv. Andrew är lite av en levande legend inom kniv-världen och hans verk är väldigt eftertraktade bland såväl samlare som ”finsmakare” runt om i världen. Just därför kan det faktiskt vara svårt att få tag på AD-10 även om det är Cold Steel i Taiwan som står bakom tillverkningen av denna modell.

Slutord och betyg
Om du behöver en kniv för att verkligen använda så är AD-10 precis det du letar efter. Vare sig vi pratar om att tälja i skogen, bryta ned kartonger eller använda till matberedning så är AD-10 riktigt fin. Triad-låsningen i bladet gör att man inte behöver vara orolig att bladet plötsligt ska slå igen över fingrarna vid tyngre uppgifter. Vid test så klarar låset över 300 kg belastning utan att den ger upp vilket troligen gör att Triad-låsningen är världens tuffaste bladlåsning på fällkniv.

Trots att låsningen är extremt bra så skulle jag inte rekommendera att klyva klabbar och hacka tjocka grenar med denna kniv, eller någon fällkniv överhuvudtaget. Om man bara använder hjärnan så kommer denna kniv aldrig att svika när det verkligen behövs. Men om man börjar använda övervåld mot AD-10 så kommer den att bli skadad, trots att den kanske inte slutar att fungera så kan det uppkomma glapp och annat trist.

Med det sagt så är det faktiskt en av världens tuffaste knivar vi pratar om, så den klarar utan tvekan betydligt mer än en normal fällkniv.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

2 svar till ”Cold Steel AD-10”

 1. Profilbild för Johan

  Hej, håller med om allt du skrivit. Jag tog isär kniven och rundade av alla skarpa kanter. Nu är den perfekt. Väldigt imponerande kniv.
  Mvh
  Johan

  1. Profilbild för Urban

   Det kändes bara konstigt att Cold Steel inte gjort detta redan från fabriken. Men å andra sidan så kanske dom tyckte att det inte ett så stort problem, vilket det i och för sig inte är.

   När man spenderar 2000+ kr på en kniv så hoppas man dock på lite rundade hörn och detaljarbete. ?