Cold Steel AD-10 och fällknivar för Bushcraft

(Bilden ovan är från Reliks i Canada och deras webb-butik)

Jag har fått många frågor rörande större fällknivar som är anpassade för tyngre uppgifter än vad som är normalt för fällknivar. Samlingsnamnet för dessa är ”överbyggda fällknivar”, om någon vill nörda ned sig. Jag har förstått, genom att läsa mellan raderna och genom att aggregera frågorna, att väldigt många är ute efter en fällkniv som är perfekt för Bushcraft och överlevnads-scenarion.

Orsaken kan vara flera, men troligen rör det sig om smidigheten att ha just en fällkniv i fickan istället för en lång kniv hängande i bältet. För ”oss norr om Polcirkeln” så spelar en kniv i bältet inte någon större roll, det är en självklarhet om man ska ut i skogen. Men för många andra som bor ”sämre till” så kan en kniv i bältet vara känsligt att ha. Det kan säkert finnas fler orsaker till att man vill ha en fällkniv för Bushcraft, men jag undviker att spekulera vidare i det så kanske det blir lite mindre text för en gångs skull.

Med detta i åtanke har dock flera provat bland annat Casströms Lars-Fält Lock-Back folder, som beskrivs, enligt Casström: ”klarar upp till 90% av vad en vanlig fastbladskniv klarar men i ett format som lämpar sig för vardagsbruk och det finns därför nästan ingen anledning att någonsin lämna hemmet utan den”.

Kniven har sedan blivit skadad och användarna blivit besvikna över att den inte höll. Glapp i upphängningen, mekanismen och kärvande låsning är vanliga problem när en fällkniv blivit pressad för hårt. Detta är inget negativt menat mot Casström, då kniven faktiskt gör exakt det dom avsåg den till. Dock var den inte tänkt att klyva ved med, utan att tälja och utföra lättare uppgifter med inom just Bushcraft.

Att dom skriver ”upp till 90%” är en vanlig marknadsföringsterm som betyder ”den kan lika gärna gå av om du täljer i en pinne, det finns inga som helst garantier att den ska hålla. Det enda som egentligen är garanterat är att kniven maximalt kan tåla 90% av vad en kniv med fast blad kan göra, under optimala förhållanden och i ett ospecifikt moment”.

Det är inget fel att skriva så, men samtidigt kan det vara missvisande för dom som verkligen försöker lösa sitt problem genom en av dessa fällknivar. Trots att knivarna gått sönder för flera så betyder det inte att dom är dåliga, faktum är att Casströms kniv är tåligare än många, många andra. Men det finns alltid en gräns.

Nu sitter mina trogna läsare på helspänn och jag förstår att det låter som att jag bygger upp till en lösning som gör alla som vill ha en Bushcraft-fällkniv glada. Innan någon får upp hoppet för mycket så måste jag förklara vidare.

Det finns inte någon fällkniv som till 100% kan ersätta en fast-blads-kniv inom Bushcraft. Det existerar inga undantag till denna regel, i alla fall inga som jag någonsin hört talas om. Jag har provat mängder av knivar och har en rätt så bra koll på olika stål och mekanismer, vilket gör att jag med väldigt stor säkerhet kan säga detta utan att någon ska kalla mig lögnare.

”Men varför titeln?”

Orsaken till att det står just Cold Steel AD-10 beror på att den kniven tillhör en av världens tuffaste fällknivar och var länge en kandidat att användas just inom Bushcraft för mig personligen. Men, tyvärr räcker inte ens den otroliga hållfastheten i Triad-låset på AD-10 för att kniven oskadad ska gå igenom tuffare behandling.

Trots att jag redan vet att kniven inte håller för ”misshandel” så har jag faktiskt beställt en AD-10 för att personligen kontrollera hur tuff den egentligen är. Jag vet att jag inte är ”först till rakning”, men detta gör jag mest för min egen skull och i andra hand för mina läsare.

Jag är helt enkelt väldigt nyfiken på denna gigantiska och överbyggda fällkniv från Cold Steel. Jag har aldrig tidigare haft någon Cold Steel kniv, då jag tyckt att dom mest känns som ett skräpmärke, som Gerber eller valfri Zombie killer kniv. På senare tid har dom dock visat framfötterna med bland annat CPM-S35VN stål och många tekniska lösningar som fungerar bra. Bland annat deras Triad-låsning.

Jag kommer givetvis att presentera en test på kniven, men troligen så kommer ni att få läsa flera inlägg om den innan testet skrivs. Jag kommer nämligen inte att bara testa denna kniv under mina normala förhållanden, utan kommer att stegra upp testerna till nya nivåer.

På återseende inom kort.

Ha en bra dag.


Kommentarer

2 svar till ”Cold Steel AD-10 och fällknivar för Bushcraft”

  1. Väntar med spänneng på testet. Tänker kanske köpa en likadan sedan.

    1. Den som väntar på något gott. =)

      Testet kommer redan imorgon, om allt vill sig väl.

      /Urban