Coast FX350

Av alla mina knivar så är min Coast FX-350 den enda som jag inte gjorde någon research på innan jag köpte den. Coast Products i Portland använder troligen en Kinesisk fabrik för att tillverka dessa knivar, vilket gjorde att jag inte trodde mycket på den, vilket i sin tur gjorde att det var den trevligaste överraskningen jag testat.

Låt oss börja.

Ergonomi
Coast FX-350 är en stor fällkniv, precis som jag gillar dom. Den har en totallängd på 20 cm, stängd är den 11,5 cm och bladlängden är ca 9 cm. Den har en så kallad ”deep-carry-clip” vilket gör att den är hänger lågt i fickan och inte sticker upp nästan alls. Detta är givetvis bra ut många aspekter när man pratar om EDC.

Handtaget är väldigt greppvänligt och har ett honungs-kaka-mönster som fungerar lika bra med handskar som utan. FX-350 har dock bara denna typ av scale på en sida, på andra sidan är kniven i aluminium och relativt slät.

Med det sagt så är vänstra sidan (som har mönstret) lite vass och kan orsaka ”hot-spots” vid långvarig användning.

Skära
Coast FX-350 fungerar väldigt bra att skära med då den går att få en extrem skärpa på utan några problem. Bladets utformning (full-flat-grind drop-point) och längd (ca 9 cm) gör att den är väldigt trevlig att skära med och den är utan tvekan bland dom bästa jag testat.

Material
Coast FX-350 har ett blad som är tillverkat av 9CR17MOV, som är ett Kinesiskt stål av ”ganska bra” kvalité. Handtaget är tillverkat av G10 (vänster sida) och aluminium på andra sidan, vilket är en del av ramen.

Trots att den inte är ”best of the best” eller ens i närheten rent stål-mässigt så verkar den vara väldigt bra härdad. Jag har använt denna kniv i drygt ett år och har bara vässat upp den sporadiskt när jag haft lite att göra.

För att vara en ”billig Kinesisk kniv” så får den ändå bra poäng.

En hand
När vi tittar närmare på en-hand-hanteringen på FX-350 så fungerar den riktigt bra. Bladet har tum-studs på bägge sidor vilka gör det enklare att dra fram bladet. Dock är bladet lite för tungt att få ut och kräver ofta att man skiftar grepp för att man ska orka. Den är alltså lite för ”sticky” i infällt läge. Om vi tittar på hanteringen med handskar på så är det i det närmaste omöjligt att fälla in denna kniv med en hand, men att fälla ut bladet går bra.

Att den blir svår att fälla in beror på att låsningen, som är av typ ”liner-lock” ligger ganska djupt inne i handtaget och helt enkelt gör att det blir svårt att fälla in bladet igen med en hand. Inte direkt något jag är positiv över men då själva utfällningen av bladet är viktigast så kan jag ändå vara lite accepterande.

Matberedning
När vi tittar närmare på matberedning så är Coast FX-350 väldigt bra. Bladet är tunt och har full-flat-grind, vilket gör att snitt blir fina och konsistenta. Tendensen att vara extremt vass medför att kött och frukt passeras obehindrat av bladet. Imponerande.

Göra upp eld
Precis som med bushcrafting knivarna så testar jag att göra fjäderstickor och dra eldstål. Trots att FX-350 inte direkt ingjuter några pansarvagn tankar så är fjäderstickor är inga problem. Även eldstål går att dra mot den relativt vassa ryggen på kniven. Inte illa alls.

Skärpa
Skärpan på FX-350 kan beskrivas som ”extrem”, men den behåller inte skärpan speciellt bra, vilket detta moment handlar om. Trots att den inte blir direkt slö så känns det ganska snabbt att den förlorar den extrema skärpan i bladet.

Slipa
Coast FX-350 är extremt lätt att slipa. Den är faktiskt den absolut mest lättslipade kniv jag äger i dags datum. Men inte nog med att den är lätt att slipa, det går även att få en extremt vass egg på kniven utan större problem. Vi talar alltså inte bara att man kan raka sig med kniven utan problem, man kan även klyva hårstrån.

Ekonomi/Prisvärdhet
När det gäller billiga fällknivar som är tillverkade i Kina så är det väldigt svårt att prata prisvärdhet. Å ena sidan så får man en kniv med sämre stål, sämre material och ofta väldigt skranglig konstruktion med skruvar som ramlar lös. Å andra sidan så kostar dessa knivar inte speciellt mycket att köpa, vilket ofta gör att dom blir ”prisvärda” trots allt.

När det specifikt gäller Coast FX-350 så blev jag positivt överraskad, väldigt positivt överraskad till och med. Den kostar runt 400 kr och är utan tvekan en bättre kniv än många Gerber och Eka knivar för det dubbla.

Jag anser att denna kniv är väldigt prisvärd.

Slutord och betyg
Som jag tidigare skrev så köpte jag denna Coast FX-350 på en sportaffär, helt utan att veta någonting som helst om kniven. Jag hade aldrig hört talas om märket tidigare, men jag blev lite kär i designen och köpte den därför direkt, utan att tveka.

Allt eftersom tiden har gått så har jag lärt mig uppskatta denna kniv väldigt mycket. Den är riktigt trevlig och något jag kan rekommendera till den som vill ha en stor EDC för en billig peng.