Fällkniven PXLx

Dags för en test av min Fällkniven PXLx, som är en vidareutveckling av PXLwh (WorkHorse). Detta är en kniv som är väldigt bra anpassad för EDC och tål att användas.

Låt oss börja.

Ergonomi
Fällkniven PXLx är en stor fällkniv, precis som jag gillar dom. Trots en totallängd på 20 cm och en sluten längd på 11 cm så ligger den bra i fickan. Kniven är utrustad med pocket-clip som förhindrar att kniven ”skramlar omkring” i fickan eller faller ur.

När jag fick kniven så var detta pocket-clip väldigt hårt och det var svårt att få ned kniven i fickan utan att ta till två händer, men efter lite böjning så blev den perfekt.

Handtagsmässigt så är PXLx ganska kantig, men ligger ändå bra i handen. Bladet, som är flatslipad, känns både trevligt och väl anpassat för EDC.

Skära
PXLx från Fällkniven fungerar väldigt bra att skära med. Bladets utformning och längd (ca 9 cm) gör att den var en väldigt trevlig kniv för detta moment. Jag kan avslöja att jag föredrar lite större knivar, då dom känns både stabilare och tåligare än mindre modeller.

Material
Fällkniven är kända för sitt stål och ett av dom bästa jag testat är deras laminerade CoS stål. PXLx har precis detta stål i bladet och är dessutom 3.5 mm tjock, vilket gör att den blir extremt tuff och tålig. Handtaget är i mönstrad Grilon, vilket känns som en greppigare form av komposit.

Allt som allt går det inte att klaga på materialvalet som Fällkniven har gjort här. Det är ett stål som är både tufft och lättslipat, handtaget är både stabilt och tåligt.

En hand
När vi tittar närmare på en-hand-hanteringen på PXLx så fungerar den rätt så bra. Bladet har knoppar, ”thumb-studs”, på bägge sidor. Dessa assisterar i att dra fram bladet på ett enklare sätt. Dock är dom för nära handtaget när kniven är ihopfälld, vilket gör att det är svårt och pillrigt att få fram kniven även utan handskar. Om vi tittar på hanteringen med handskar på så är det i det närmaste omöjligt att hantera denna kniv med en hand, tyvärr.

Även låsningen, som är av typ ”liner-lock” ligger ganska djupt inne i handtaget och gör att det blir svårt att fälla in bladet igen med en hand. Inte direkt något jag är positiv över.

Bägge dessa problem går att lösa på ett rätt så enkelt sätt, men risken är att låsningen blir osäker och att knopparna blir i vägen när man ska slipa kniven.

Matberedning
När vi tittar närmare på matberedning så är det större bladet på PXLx en stor fördel. Att den är i grövsta laget är dock ingen fördel, vilket på ett sätt utjämnar resultatet i köket. Att skära kött och hacka upp grönsaker är inga problem.

När vi tittar på finare uppgifter, som att skala ett äpple, så är handtaget lite för tjockt för att kunna hanteras på ett ultimat sätt, men trots detta så fungerar den bra.

Göra upp eld
Precis som med bushcrafting knivarna så testar jag att göra fjäderstickor och dra eldstål. Här syns det väldigt väl att Fällkniven PXLx är anpassad för lite tyngre uppgifter. Fjäderstickor är inga problem, men man ska aldrig dra ett eldstål på laminerat stål, vilket även Fällkniven rekommenderar att man undviker.

Skärpa
Fällkniven PXLx har en extremt bra skärpa och laminerad CoS kan jämföras med stål som CPM S30V. Eftersom stålet är så pass bra och testerna som jag gjort inte är så tuffa så har kniven behållit sin skärpa riktigt bra.

Slipa
Genom att Lam.CoS kan jämföras med CPM S30V så tror nog många att den är extremt svår att slipa, men jag vill dock påstå att Lam.CoS är betydligt enklare att slipa än CPM S30V, väldigt mycket enklare.

Detta gör att PXLx faktiskt får bra poäng i detta moment.

Ekonomi/Prisvärdhet
Så. Är kniven värd pengarna? Jag älskar Fällknivens bakgrund och story. Jag har följt Peter, som grundade Fällkniven, under ett längre tag och har läst hans bok om hur allt blev till. Men, på frågan om PXLx är värd nästan 2000 kr så är jag dock inte lika övertygad som på många andra av deras knivar.

Bristerna i ergonomin och pocket clip som är överspänt, plast/komposit shims och lite annat gör att jag inte kan ge högsta betyg på prisvärdhet. Men PXLx är inte en dålig kniv, den har bara en lite för hög prislapp för vad du får, tyvärr.

Slutord och betyg
Som sagt är jag väldigt imponerad över Fällkniven AB, som anses vara en av Sveriges mest exklusiva knivtillverkare. Att PXLx inte direkt tillhör en av dom bästa i genren kanske beror på att den i grund och botten tillverkades som en ”brukskniv”.

Jag kan se mellan fingrarna med många aspekter, eftersom jag är väldigt petig och knappast kan anses ha samma krav som alla andra. Men priset känns ändå för högt och kniven känns lite för ogenomtänkt för att hamna i topp.