Test: Benchmade Hidden Canyon Hunter

Detta är min andra kniv från Amerikanska Benchmade, som faktiskt är mest kända för sina fällknivar och sällan tillverkar knivar med fasta blad. Denna kniv speciellt utvecklad för jakt, men fungerar väl som EDC eller som en matkniv ute i fält.

På bilden nedan så kan du se Benchmade Bushcrafter ovanför Hidden Canyon Hunter, som jämförelse i storlek.

När jag köpte denna kniv hade jag inte förväntat mig att jag skulle tycka om den så mycket som jag gör. Men trots att den ser lite konstig ut så är den designad väldigt väl och fungerar riktigt bra.

Man kan nästa säga att detta har varit den mest överraskande kniven jag hittills har provat, men räcker det för en hög placering? Låt oss börja.

Alla testmoment
För att kunna göra jämförelser med andra knivar så standardiserar jag mina tester. Detta medför att alla knivar kommer att få samma behandling och genomgår samma moment, för att kunna betygsättas och jämföras med varandra. Nedan ser du alla moment.

  1. Vedklyvning – Hur väl fungerar knivarna att klyva ved med?
  2. Huggning – Går det att hugga ned något med knivarna?
  3. Tälja – Grillpinnar, vandringsstavar och pinnar för tarp tillverkades.
  4. Matberedning – Skära upp bland annat kött, grönsaker och frukt.
  5. Göra upp eld – Fjäderstickor och eldstål, hur bra fungerar det?
  6. Skärpa – Hur vass är den efter alla moment?
  7. Slipa – Hur enkel är den att slipa?
  8. Ergonomi – Hur smidig är den att ha på sig?
  9. Ekonomi/Prisvärdhet – Är den värd pengarna?

Betygsättning
Alla knivar jag testar bedöms på en skala från 1 till 10 beroende på hur väl dom klarar uppgiften. Ju högre poäng, desto bättre fungerar dom. I slutet dras ett genomsnitt och det blir slutpoängen för knivarna. På detta sätt får en kniv som är dålig på ett moment lika stor chans som alla andra att hamna i topp i slutänden. I Bushcrafting så gäller det att vara flexibel och anpassningsbar, något ens kniv också måste vara.

Material
Benchmade Hidden Canyon Hunter är konstruerad av S30V stål. Detta stål är känt för sin utmärkta skärpa och sitt rostmotstånd och används främst i ”high-end” knivar och dyra köksverktyg. S30V räknas som ett av de finaste knivstålen och har optimal balans mellan hårdhet och seghet. Handtaget på HCH är tillverkat av stabiliserat trä. Lite dyrare material, men samtidigt är det mycket väderbeständigt och klarar tuff användning.

Moment 1 – Vedklyvning
Att använda en liten ”skinner” till att klyva ved är inte optimalt, det tror jag dom flesta förstår. Med det sagt så går det att klyva mindre grenar och liknande med HCH, i och med att den är tillverkad av S30V stål, men det är ändå inget jag rekommenderar.

Moment 2 – Huggning
Precis som i första momentet så är det aldrig rekommenderat att hugga av tjockare grenar och liknande med en ”skinner”, utan bör nog överlåtas till dom lite större knivarna.

Moment 3 – Tälja
Det lite större bladet på HCH gör att den är riktigt bekväm att tälja med. Den är kanske inte perfekt på dom större jobben, men när det blir exakt och detaljerat så är det en riktigt bra kniv.

Moment 4 – Matberedning
Jag brukar säga att ”skinners” och ”nack-knivar” är lite bättre anpassade för matberedning än dom större bushcrafting knivarna, vilket även i detta fall stämmer. Benchmade Hidden Canyon Hunter har fått vara med många gånger under matlagning och är faktiskt imponerande bra på detta. Bladet är kort, men betydligt större än på andra ”skinners” jag provat, vilket gör att den beter sig som en mycket större kniv trots att den behåller smidigheten som dessa knivar medför.

Moment 5 – Göra upp eld
Hidden Canyon Hunter är ingen ”firestarter”, men erbjuder en vass rygg och går att dra ett eldstål på. Dubbla rader med taggar medför att man inte slinter på ryggen om man råkar vara blodig eller på annat sätt har dålig friktion. Trots att jag inte ser denna kniv som en eldstartare så fungerar den väldigt bra och förtjänar höga poäng.

Moment 7 –  Slipa
Min största kontrovers när det gäller CPM-S30V är dess tuffhet. Att slipa en kniv i detta stål och en hårdhet på 60 HRC är ingen lek och kräver både tid och bra utrustning. För min del så har jag lärt mig att hantera detta material, så jag ger ett medelbetyg, med en liten fotnot att detta stål inte är för alla. 90% av tiden krävs det bara att man stroppar bladet för att få tillbaka skärpan, så det är inte så farligt.

Moment 8 – Ergonomi
Benchmade Hidden Canyon Hunter är en liten kniv, men erbjuder ändå plats för alla mina fingrar, trots att lillfingret är på gränsen att inte rymmas så ligger den förhållandevis bra i handen. Själva greppet, med en djup urgröpning för pekfingret och jimpings (”taggar”) på två olika ställen av ryggen på kniven för att man ska undvika att slinta på bladet. När det gäller ergonomin så får Hidden Canyon Hunter ett bra betyg.

Moment 9 – Ekonomi/Prisvärdhet
När man tittar på Benchmade knivar i Sverige så finns det otroliga prisskillnader. Min Hidden Canyon Hunter kostade strax över 1000 kr, vilket jag anser gjorde den till ett fynd. Jag har sett priser på nästan 2000 kr för denna kniv. Jag måste betygsätta denna kniv för vad jag betalade, vilket gör att jag betraktar den som väldigt prisvärd. Om priset hade varit högre så skulle nog poängen falla också.

Slutbetyg
Benchmade Hidden Canyon Hunter är en väldigt snygg, tuff och genomtänkt kniv med en slida i läder och med horisontal infästning för bälten. Med andra ord bär man denna kniv längs efter bältet istället för hängande, vilket gör den till en perfekt EDC.

När jag initialt köpte kniven så hade jag lite blandade känslor. Min upplevelse med Bushcraftern från Benchmade var inte direkt positiv, vilket gjorde detta köp lite tveksamt. Dock tog det inte längre än några dagar för mig att anpassa mig till knivens utformning, som mest liknar en vanlig kniv som man dragit ihop i Photoshop.

Den är ”fet” och kort, ca 16 cm totallängd, med en bladlängd på ca 7 cm och ca 4 cm höjd. Tjockleken på bladet är ca 3.5 mm och vikten är bara 90 gram (120 gram med slida). Dimensionerna gör att kniven är otroligt smidig, det är också det som gjorde att jag fastnade för denna kniv.

För dom som vill modifiera sin kniv finns det handtag i många olika färger och material till HCH, vilket jag faktiskt ska forska vidare i. Jag känner att denna kniv är värd att satsa lite extra på, för att få den personlig.