Civivi Odium

Ett märke jag gärna ville titta närmare på var Civivi, dotterbolaget till WE Knifes. Här är en av deras minsta och smidigaste knivar, vad jag känner till. Men frågan är om det är den perfekta EDC kniven? Låt oss titta närmare.

Ergonomi
Civivi Odium är en av dom där knivarna som faktiskt ser större ut på bild än den är i verkligheten. När jag först fick den så kunde jag inte låta bli att skratta lite, då den faktiskt nästan försvann i min hand. Men, den uppfyller trots detta exakt det ändamål jag köpte den för, nämligen att sprätta kartonger och annat EDC-liknande på jobbet. I detta fall behöver det inte vara en större kniv.

På bild så verkar Civivi Odium också ha ordentliga handtag som är räfflade för att man ska få bättre fäste, men även här luras man. Handtagen i G10 är nästintill släta och erbjuder inte mycket till grepp. Då kniven knappast är tillverkad för tunga uppgifter så spelar det inte så stor roll och är faktiskt skonsammare för fickor och annat man hänger fast den på. Ni som är vana med EDC vet vad jag menar.  

Utfälld så erbjuder Civivi Odium plats för tre och halvt finger på handtaget, detta gör att man får flytta fram pekfingret på bladet, som har en lite svängd och icke slipad del just för detta ändamål. Detta gör att man även kommer lite närmare bladet och får extra bra kontroll över pillriga moment.

Kniven är 15,7 cm utfälld och har ett blad som är 6,7 cm. Den skärande eggen är ungefär 5,5 cm. Odium har en ordentlig ”linerlock” och jag har inte haft några problem med låsningar i mekanismen, så kallad ”lock-stick”. Fidget känslan i denna kniv är väldigt stor, men den är lite för liten för att man bekvämt ska kunna öppna och stänga den utan att det känns konstigt. Bladet glider väldigt lätt på dom keramiska kullagren och flippern har ett rätt så bra motstånd, som gör att kniven öppnas och låser sig väldigt betryggande. 

Jag hade gärna velat ha lite mindre motstånd i flipper, men jag ger denna kniv tid att nöta in sig ordentligt, annars dömer jag den på förhand.

Bältesclipset hade lite för stort motstånd för att man enkelt skulle kunna hänga fast kniven i byxfickan, men det åtgärdade jag snabbt genom att flexa den lite utåt. Som sagt är det väldigt lite mönster på handtagssidorna, vilket gör att kniven inte nöter eller förstör byxfickan i onödan, men ändå sitter betryggande.

Skära
Civivi Odium är en riktigt vass och smidig kniv. Den skärande eggen är ganska liten, men utan problem så skär man papper, kapar paracord, öppnar kartonger och till och med täljer en grillpinne. Bladet är lite för litet för större uppgifter, men jag försöker alltid undvika allt för stora uppgifter med fällknivar. Kvalitetsmässigt så har jag svårt att tro att Odium skulle svika på något sätt, så länge man inte börjar misshandla kniven. 

Bladet är ca 2 mm på den tjockaste delen och den har i det närmaste så kallad ”full flat grind”, vilket ger hela bladet en ”kil-form” ända från ryggen till eggen. Civivi har valt att lämna det allra högsta delen slät, men det rör sig bara om några millimeter. Formen på bladet i kombination med den smala profilen gör att man får till utsökta snitt och utan vidare kan pressa kniven genom tjockare rep och paracord.

Material
Materialen i Odium är D2 stål i bladet. Handtagets sidor är tillverkade av stål med grepp i G10 material. Den tillhör inte den absoluta toppen, men är klart godkänd på materialsidan. Jag är helt övertygad om att den kommer att fungera utmärkt för dom flesta.

D2 är ett stål jag faktiskt föredrar som ”slit och släng” då den håller skärpan väldigt bra. Man bör samtidigt var medveten om att D2 inte är ”rostfritt stål” och kan påverkas av olika syror i mat och även fuktiga miljöer.

En hand
När vi tittar på en-hands-hantering så är Odium enkel att flippa upp och fälla ihop. Den är dock i minsta laget för att man ska kunna göra det utan koncentration. Den lilla kniven i kombination med det lite halkiga handtaget gör att man enkelt kan flippa iväg hela kniven av misstag.

Den fungerar dock lika bara för vänster som för högerhänta och ger alltid ett trevligt och snärtigt ljud när man fäller upp kniven. Låsningen är helt perfekt och jag har aldrig märkt något bekymmer med mekaniken.

Odium saknar mellanläget dom många andra knivar har, där knivens blad stannar vid ihopfällning för att man inte ska skära sig i fingrarna av misstag. Detta är rätt så vanligt på just kullagrade blad. Då bladet i sig är väldigt lätt så har jag inte haft några bekymmer med att jag håller på att skära mig i fingrarna, men det är ändå värt att nämna. 

Matberedning
Det är inte många fällknivar som bemästrar detta moment och när man tittar på Odium så är den inte speciellt bra för detta ändamål. Den presterar dock precis lika bra som man tror och fungerar förhållandevis bra att skära upp kött, grönsaker och förpackningar med, vilket gör att den ändå får ett medelbra betyg.

Som sagt är inte D2 stål speciellt rostfritt, så det kan vara en bra idé att undvika korrosion genom att rengöra och torka kniven ordentligt efter att man använt den.

Göra upp eld
Fjäderstickor är inga problem. Däremot är hela kniven rundad överallt, vilket gör att eldstål inte fungerar speciellt bra att dra, någonstans. Man bör ha med sig en ”striker” för eldstålet, för säkerhets skull.

Skärpa
När vi tittar på skärpan på Civivi Odium så levereras den rakbladsvass och håller skärpan väldigt bra. Jag har mycket erfarenhet av just D2 stål och anser faktiskt att det är ett väldigt bra stål, den enda nackdelen är att det inte är ett speciellt rostfritt stål.

D2 används i väldigt mycket knivar i den här prisklassen, både för att hålla ned priserna och för att det ska vara slitstarkt och användarvänligt. Jag vet att jag säger det ofta, men den här kniven behöver inte ett ”superstål”, den klarar sig perfekt ändå. =)

Slipa
Att slipa D2 är kanske inte super-enkelt, men det är definitivt trevligare än att slipa många CPM stål. Det ganska korta och svagt svängda bladet gör att alla mina brynen är tillräckligt stora för att slipa eggen. Att stroppa upp bladet till extrem skärpa är enkelt och bekymmersfritt.

Ekonomi/Prisvärdhet
Civivi i sig är ett märke avsett att vara prisvärt redan från början. Kvalitetsmässigt så vill jag påstå att Odium är väldigt bra. Jag märker inte av några missar i konstruktionen och efter att jag rengjort kniven efter jag fick den så fungerar den väldigt bra.

Den levererades dock väldigt oljig och drog till sig smuts väldigt fort. Men det är något man kan förvänta sig när man köper D2 knivar. Oljan är där för att skydda kniven mot eventuell fukt och annat som man inte vill ha in när den ligger i lager. Genom att rengöra allt med sprit och undvika att olja in den så börjar den fungera precis som det var tänkt.

Trots detta så känner jag att strax under 700 kr för en kniv i den här storleken känns lite väl högt. Jag hade kunnat tänka mig en prislapp på runt 500-550 kr, men samtidigt är det ju mycket som läggs på vid frakt, skatter och andra avgifter. Det är straffet vi får för att vi bor ”längre bort”. =)

Slutord och betyg
Odium är första kniven från Civivi som jag testat och jag är inte speciellt förvånad över hur den fungerar. Jag förväntade mig en lite större kniv med tyngre blad, men samtidigt så fungerar den perfekt för det tänkta ändamålet.

Mekanismen och den kullagrade upphängningen är perfekt avvägd och ger en mycket ”smoooth” känsla när man öppnar och stänger bladet. Detta är oftast ett tecken på väldigt bra kvalité. Om man jämför med exempelvis Real Steel Cut Jack så är Civivi ljusår före i utvecklingen.

Jag hittar väldigt lite att kritisera på Odium. Den skulle finnas i en ”large” modell som har ett handtag ungefär 2-3 cm längre, vilket skulle göra den betydligt enklare att hantera och kanske att den skulle få lite bättre tyngd i bladet på det sättet. Jag vill gärna peka på saker som skulle kunna göras bättre men det är svårt att göra då man inte vet hur slutprodukten skulle prestera i förhand.

Civivi Odium är inte en perfekt kniv, det ska vi inte försöka låtsas om. Livslängden på material och kullager lär visa sig om ett eller fler år. Men just nu, efter någon veckas testande, så måste jag säga att det är svårt att motivera knivar för flera tusen när det finns denna kvalité i betydligt billigare. Med det sagt så skulle jag gärna vilja värdera kniven till runt 500-550 istället för dom 700 kr som den ligger på för närvarande.