Att vara hemlig agent förr i tiden…

Det har alltid funnits en viss charm runt 60-70-talets hemliga agenter. Det har i alla fall jag alltid tyckt. Men då jag läste en bok där en före detta anställd åt en hemlig organisation förklarade hur saker och ting fungerade, så ändrades min inställning.

Personen som skrivit boken var en ”handläggare” som skötte om rekrytering av hemliga agenter i organisationen. Det som jag tidigare ansett vara charmigt visade sig vara en organiserad terroristverksamhet.

I princip alla ”hemliga agenter” som var aktiva under kalla kriget tvingades att stjäla information och rapportera tillbaka genom utpressning. Det kunde röra sig om att någon var homosexuell (vilket var oacceptabelt på den tiden), organisationen samlade bevis för just detta och i utbyte mot att denne person lämnade över hemliga uppgifter skulle bevisen försvinna.

Det gavs mängder med olika exempel på utpressningar och metoder som användes. Kidnappning, hot mot familjen, bevis om otrohet och många många andra, ibland väldigt kreativa, saker. Ljusår från James Bond med andra ord.

Dock var inte allt bara negativa saker, utan han gick in på dåtidens spionprylar. Visserligen var dom väldigt primitiva, men dom var faktiskt rätt så kreativa. Små pistoler som var dolda i kameror, kaffepannor med inbyggda kameror och skor med utrymme för mikrofilm. Det fanns mängder med intressanta bilder och förklaringar, vilket faktiskt satte James Bond lite i skuggan.

Jag har, som ni kanske vet, tappat bort denna bok. Det var en e-bok, så det är faktiskt enklare än vad det låter som. Efter veckors efterforskning så verkar det inte finns ett spår av denna bok någonstans. Vilket i sin tur är lite mystiskt. Blev den borttagen?

Att jag glömt bort vad titeln var, då den var riktigt kryptisk, samt var jag hittade den någonstans gör ju inte saken lättare. Jag hoppas att jag hittar igen boken, då jag inte hann läsa färdigt den.

Om du känner igen boken, så är jag tacksam för tips som leder mig på rätt väg. Jag har provat med bibliotek och online-bokhandlare, men utan någon framgång.

Ha en trevlig natt.


Kommentarer

Ett svar till ”Att vara hemlig agent förr i tiden…”

  1. hmm har hört talas om en spionbok, ska kolla upp detta