Är ni laddade? Själv vet jag inte…

Om några timmar så kommer Apple att presentera nästa generation av många produkter, men alla väntar nog otåligt på nya iPhone(s). Men vad är det som händer med mobilvärldens motsvarighet till Påven?

På grund av alla läckor som hela tiden poppar upp så känns det som att mysticismen som omgärdar dessa presentationer börjar vattnas ur och kännas mer och mer som en jämförelse vad man trodde till vad som hände.

Missförstå mig rätt nu, jag känner mig fortfarande som ett barn på julafton, men samtidigt känns det som att man redan vet vad som finns i paketet innan man öppnar det.

Denna trend gör också att det skapas orealistiska förväntningar på produkterna. Till exempel ryktet om att nya iPhone 8 skulle ha fingeravtrycksläsare under skärmen, vilket senare avvisades av andra läckor. Andra rykten påvisar 512 GB lagring, 120 Hz skärmar och andra smått fantastiska saker, men motvisas av andra rykten.

Personligen kan detta visa sig vara en frälsning, eftersom jag inte ännu sett vad som Apple släppt, men samtidigt känns det som att jag redan är less på att höra om den. Detta gör att köplusten som brukar associeras med dessa presentationer är på en ”all time low”.

När Note 8 släpptes så var det bara en slump att jag upptäckte att Samsung hade ett live event. Jag hade inte ens reflekterat över när den skulle visas på riktigt, eftersom jag redan i princip läst allt om den och sett bilder på den i flera månader.

Att företag som Apple tar till extrema metoder för att förhindra dessa läckor förstår man, eftersom jag knappast är ensam om att tappa intresse innan produkten ens är lanserad. Detta kan inte vara bra för affärerna.

Nåja. Med några timmar kvar så får vi väl se om det var något att bli upphetsad över. Jag kommer i alla fall ha med mig en skeptisk inställning till denna presentation. Om den dessutom visar sig inte uppfylla dom många punkter som jag faktiskt förväntar mig, efter alla läckor, så kommer jag troligen inte att köpa en ny iPhone alls. Jag väntar troligen ett tag till för att se vad som dyker upp från Kina, specifikt Huawei. =)

Ha en trevlig dag.


Kommentarer

4 svar till ”Är ni laddade? Själv vet jag inte…”

 1. Det sker ingen utveckling längre av Smartphones. Av den anledningen är en presentation av en ny telefon tämligen ointressant, även om den kommer från Apple.

  Jag vill se en telefon som sticker ut frän mängden, en telefon som är tjockare men som har 14 dagars batteritid, en antireflex behandlad skärm. Skärmen ska reflektera ljuset ungefär som papperet i en bok för att kunna användas utomhus. Vidare ska den ha en antenn som sticker ut och ger bra verkningsgrad.

  All programvara ska kunna avinstalleras om användaren inte vill ha den, dvs. all bloat som skickas med ska enkelt kunna tas bort.

  Batteriet ska enkelt kunna bytas ut och det momentet ska ta max 10 sekunder. Telefonen ska inte stängas av under bytet. Därigenom kan du gå från tomt till fulladdat batteri på 10 sekunder.

  Tyvärr finns det inget som talar för att detta är på gång, utan istället blir det mer av ingenting. En sorts ompaketering av mer eller mindre samma innehåll som man säljer som något nytt.

  Ärligt talat, när skedde det något stort språng framåt senast inom Smartphones? Ingen vågar gå sin egen väg, vilket gör att skillnaden mellan olika märken och modeller blir väldigt liten.

  Jag tror inte det kommer att komma något som jag uppfattar som revolutionerande i den nya iPhone.

  1. Så rätt du hade Mikael. =)

   Kortfattat kan man säga att det inte hände något speciellt alls.

   Orsaken att ingen vill sticka ut är nog för att marginalen mellan succé och massiva förluster är så små. Förut fanns det en mer jämn spelplan, där alla hittade på egna saker och lösningar. Men i och med att stora aktörer som Samsung och Apple dödar ut marknaden så finns det egentligen bara två alternativ. Gå mot strömmen och riskera allt, eller gör som alla andra.

   Företag som HTC, som förut var stora, är bara en spillra av sina forna glansdagar. Dessa experimenterade mycket med 3D skärmar och liknande. Men deras fall låg mycket i att konsumenter inte ville chansa med ny teknik, vilket slutligen gjorde att dom var tvungen att tygla sig och hålla sig inom ramarna.

   Samma hände med LG, som tidigare var riktiga trollkarlar med ny teknik. Men det kostar väldigt mycket pengar att vara innovatörer. Om man ska vara det så måste man också vara säker på att ha marknaden bakom sig. Tyvärr tyglades även LG av marknaden och dess ramar.

   Apple är även dom rädda att göra för stora ändringar i sin spelplan. Just nu har dom ett koncept som fungerar, men eftersom det är väldigt liten marginal även för dom, så spelar dom helst med säkra kort.

   Med iPhone X så är det bara 1 av 3 kort på handen som spelas. Om det visar sig vara en försäljnings-succé så fortsätter dom försiktigt på den vägen. Men om det inte går vägen så lutar dom sig tillbaka på deras ”normala telefoner” som håller sig inom ramarna.

   Som vanligt är det bara mina tankar, verkligheten kan vara helt annorlunda. =)

 2. Visst finns det en risk med att gå sin egen väg och förlusterna vid ett ev. misslyckande skulle nog vara väldigt stora.

  Jag har dock svårt att se varför t.ex. en antireflexbehandlad skärm inte skulle tas emot av konsumenterna. Varför ska skärmen vara blank som en spegel? Det är extremt opraktiskt med alla reflektioner som det medför. Tekniken finns redan hos glasögontillverkarna, så det kan inte vara någon kostsam utveckling att få till motsvarande i en mobilskärm.

  Att göra en tjockare telefon när trenden går mot att få dem så tunna som möjligt är en risk, men om tjockleken kompenseras med att batteritiden höjs till mist 1 vecka, gärna 2, då borde det inte bli en flopp. Fast jag kanske tillhör en minioritet av konsumenter som prioriterar bra batteritid framför att få en så tunn telefon som möjligt.

  1. För den som är lite händig så finns det antireflexbehandlade skärmskydd att köpa på nätet. Dessa är enligt uppgift rätt så bra och löser problemet med att skärmen reflekterar ljuset så mycket.

   När det gäller telefoner med stora batterier så finns det faktiskt produkter som Oukitel K10000. Detta är en Android smartphone med 10-15 dagars batteritid och en prislapp som är väldigt överkomlig. Personligen har jag aldrig testat denna telefon, men det finns många tester att titta/läsa på via nätet. Priset lär ligga på under 2000 kr.

   Dock är detta inte direkt en ”top-of-the-line” produkt, utan erbjuder bara generell och medioker prestanda och hårdvara. Med andra ord är det ett område där tillverkare som Apple och Samsung knappast skulle sticka ut hakan och börja försöka konkurrera. =)

   Dock är du långt ifrån ensam om att vilja ha bättre batteritid och en skärm som faktiskt fungerar i solen och där det finns mycket ambienta ljuskällor. Jag tror att det är ett växande intresse hos alla konsumenter, vilket gör att vi kanske får se dessa lösningar inom kort, även från kända företag.

   Vi får helt enkelt hålla tummarna. =)