Apple Event och iPhone X

Strax efter Apples event där dom presenterade nya iPhone 8, 8 Plus och X versionerna så började det ramla in e-post där läsare undrade vad jag tyckte och vilken som blir min nästa telefon.

Först och främst vill jag bara säga att jag inte blev imponerad. Inte för att Apple inte uppdaterat sina iPhones, men för att jag redan visste 99% av allt som presenterades. Precis som jag skrev tidigare så är det som att öppna julklappar som man redan vet vad dom innehåller.

När det gäller iPhone X, vilket var den enda modellen som fångade mitt intresse… Låt oss säga att den var ett kvitto på hur långt bakom konkurrenterna Apple är. Kanske är det att jag känner att mina krav inte uppfylls längre eller så är det för att man inte längre går på marknadsförings-jargonger som ”Super Retina” för att beskriva Samsungs Super AMOLED skärm som faktiskt huserar i telefonen. Kanske är det faktumet att iPhone 8 bara är en lite snabbare iPhone 7 med glasbaksida och trådlös laddning… Men jag blev väldigt besviken på utvecklingen hos Apple.

Med mitt dåvarande sinnestillstånd så tvekade jag inte ens en sekund att göra en förbeställning, fast då på en Note 8 istället. Om jag ska ha en telefon för 10.000 kr så kan jag lika gärna ta en med större skärm, penna och Android.

Vad tror du om Apples trådlösa satsning?
Låt oss säga så här, Samsung har haft trådlös laddning i flera år nu och det har egentligen inte gjort något större genomslag hos den breda massan. Konsumenter med tekniskt intresse insåg ganska snabbt att långsam laddning där du inte får röra telefonen medan den laddas inte är en bra idé.

Oftast får man ett meddelande eller en uppdatering på sociala medier vilket gör att telefonen plockas upp. Att ha en kabel som laddar snabbare och faktiskt fortsätter ladda telefonen trots att den hanteras är betydligt smidigare.

Notera dock att jag inte är emot trådlös laddning, tvärt om ser jag fram emot att tekniken utvecklas och blir mer tillgänglig (läs billig).

Jag kan se fördelen med trådlös laddning om man exempelvis är på ett café som stödjer tekniken och passar på att ”toppa upp” telefonen medan man äter sin sallad, men för majoriteten av alla konsumenter så är detta bara en nisch som kostar pengar.

Samsungs trådlösa laddning är dessutom långt mer utvecklade än Apple, då dom faktiskt stödjer flera olika standarder samt sin egen ”Wireless Fast Chargning” teknik som förkortar laddtiden avsevärt. En teknik som jag hoppas att Samsung patenterat så att Apple inte stjäl den också. =)

Är Face ID på iPhone X en kopia på Samsungs Iris Scanner?
Korta svaret är ”nej”. Bägge använder sig av liknande teknik för att avgöra om du är rätt ägare men iPhone X läser av hela ditt ansikte medan Samsung fokuserar på ögonen. Rent generellt så tror jag inte på varken Apples eller Samsungs lösningar i detta skede.

Jag har haft förstahands erfarenhet av både S8 och S8+ ögonläsningen, vilket inte direkt fungerar med mina glasögon. Kanske är det för att dom är lätt tonade eller något annat, men med ungefär 50% felmarginal så känns den bara dum och bakåtsträvande. Helst när det är fler än jag som använder glasögon.

Tekniken känns tråkigt och trångsynt riktad till specifika användare istället för att vara en universell lösning där man tänker på alla aspekter. Apple har tänkt på glasögon och förändringar i utseende när dom gjorde sin Face ID, men då tekniken inte riktigt är där ännu så misstänker jag att felmarginalen är betydligt högre än Touch ID, där fingeravtrycket avgjorde.

Men som en twist på hela situationen så erbjuder Samsung fler lösningar för dom som inte kan eller vill använda deras ögonläsning. Du kan välja att använda fingeravtryck, ansiktsavläsning (en enklare version än Apples), kod, lösenord och mönsterupplåsning.

Apple är så säkra på att Face ID blir en perfekt lösning att dom bara erbjuder den tekniken och att låsa upp telefonen med sifferkod. Detta är ett modigt steg att ta från Apples sida, men samtidigt så kan det visa sig vara en riktigt dum sak att göra, då konsumenter som är intresserade av iPhone X knappast kommer att köpa en iPhone 8 Plus istället bara för att få Touch ID.

Äntligen AMOLED på en iPhone, det kallar jag utveckling…
Många kommer nog att gå i taket över att Apple har en telefon med OLED skärm, trots att detta bara är en mindre variant av vad Samsung redan bestyckat sina telefoner med. Att den är mer ”korrekt” kalibrerad av Apple betyder bara att dom valt att inte ”Samsungifiera” sin skärm.

Det är nämligen allmänt känt att Samsung avsiktligen överdriver färger och kontrast för att användaren ska få en upplevelse utöver det vanliga. En sensation som man brukar kalla ”Pop” eller att färgerna ”Poppar”. Jag har inga tveksamheter att Samsung kan vrida tillbaka allt, men jag tvivlar på att det kommer att locka mer kunder. =)

What really grind my gears…
Det som utan tvekan avgjorde mitt val att beställa en Note 8, trots att jag sedan länge har ”gjort slut” med Samsung var det faktum att iPhone X har en ”haka” högst uppe på skärmen. Inte för att jag har något emot designen, men om du tittar på film med telefonen i liggande orientering så blir denna haka så uppenbar.

Apple skulle ha valt att göra ”öronen” högst upp svarta vid filmvisning. Detta hade givetvis gjort ytan lite mindre, men samtidigt så är det så störande att jag inte kan se förbi den missen. Det är faktiskt en ”deal-breaker” för mig när ett företag som Apple inte tänker på en sån simpel sak.

Apple är innovativa och utvecklar befintlig teknik…
Många pratar om exakt detta. Apple tar en befintlig teknik och förbättrar den. Men är det så enkelt? Kanske är det så att dom som bryter väg för Apple och hittar på nya saker utnyttjar den tidens bästa tekniska möjligheter, medan Apple bara hoppar på tåget när tekniken förfinats och anpassats, samtidigt som dom påstår att dom än en gång löst ett stort problem.

Fallgropen med snabb teknisk utveckling, enligt mig…
Jag vill inte på något sätt påstå att Apples iPhone X är ”revolutionerande” eller ”innovativ”, den är helt enkelt något som vi sett till och med från små Kinesiska tillverkare i ett år nu och något som Samsung redan presenterat i minst 6 modeller tidigare. Apple har alltid försökt vara steget bakom medan dom påstår att dom leder utvecklingen.

I och med iPhone X så har Apple kastat sig in i en ny era, där dom också måste innovera och förbättra i snabbare tempo än tidigare. Förut så kunde Apple bara ändra färg och snabba upp processorn lite för att alla gladeligen skulle lägga ned en hög med pengar på deras telefoner. Men tiderna och förhållanden förändras snabbare än vad jag tror Apple hade räknat med.

Dom har inte längre tid att vänta i flera år på att Android-världen ska komma på innovativa lösningar, utan måste kanske sträcka ut näsan och chansa för att inte tappa marknadsandelar.

Konsumenter kommer inte att vara nöjda med en iPhone XI (11) som har lite snabbare processor och lite bättre kamera längre. Huawei och andra tillverkare fullkomligen spottar ut nya revolutionerande lösningar som Apple måste köpa in sig på för att vara med i spelet.

Men detta är givetvis bara något jag gissar, inget jag har fakta om. Så ta det för vad det är. =)

Slutorden och domen som föll
Som sagt har jag beställt en Samsung Galaxy Note 8, trots att jag är väldigt tveksam om jag kommer att gilla den telefonen överhuvudtaget. Men med facit i hand med vad Apple kallar innovation så väljer jag att chansa på Samsung istället.

Jag är medveten om att Huawei kommer att presentera ”nästa bästa” redan i Oktober, men jag känner samtidigt att framtiden får visa om jag gjorde något riktigt dumt genom att köpa en Samsung telefon igen. Det är faktiskt mot bättre vetande jag gör detta (dessutom är min fru inte imponerad heller) =P.

Alla som känner mig och följer bloggen vet att det kommer en väldigt genomlysande recension av Note 8 så fort jag bekantat mig med den. Risken är att recensionen blir en kräkfest av negativitet, men då förtjänar den säkert det också. Jag hoppas innerligt att Samsung nu tagit sig i kragen och ser till att min telefon inte är en dyr skräphög…

Samtidigt kan jag tipsa om att min Huawei P10 Plus nu är till salu, för alla som suttit och väntat. Jag kommer även att lägga upp en bild på Instagram inom kort för att informera alla om att den strax är tillgänglig. =)

Jag tror också att jag gör ett separat inlägg, så att ingen missar att den är till salu. Förra telefonen jag sålde, Huawei Mate 9 Pro, startade nästan ett krig eftersom många missade tillfället.


Kommentarer

2 svar till ”Apple Event och iPhone X”

 1. Jag tror du kommer bli besviken på Galaxy Note 8, detta eftersom Samsung utifrån dina egna erfarenheter släpper sina produkter då de fortfarande befinner sig i beta stadiet. Det kommer förmodligen vara saker som du retar dig på att de inte fungerar som det är sagt eller att du råkar ut för en bugg som Samsung inte vill kännas vid.

  När frustrationen nått sin topp gör du dig av med din Galaxy Note 8 och väljer sedan att beställa en iPhone X.

  Orsaken till detta är att jag uppfattar dig som en mycket teknikkunnig och teknikintresserad person som inte nöjer sig med att läsa vad andra skriver om en produkt. Du vill testa själv och bilda dig en egen uppfattning. Du vill testa hur FaceID fungerar i praktiken med glasögon och annat som kan störa för att se om det håller vad det lovar. Vad du sedan kommer fram till avseende iPhone X låter jag vara osagt, men jag tror inte du kommer kunna låta bli att inte testa en iPhone X

  Fast ovanstående är bara mina egna antaganden och framtiden får utvisa hur rätt eller fel jag får 🙂

  Ha en fortsatt trevlig dag, det är alltid intressant att läsa om dina egna tester och åsikter framför de s.k. teknikjournalisterna som nu troligen fullkomligt kommer att dregla maximalt över den nya iPhone X.

  1. Hej Mikael. Tack för att du läser mina tester och tankar. Jag vet att jag riskerar att bli väldigt besviken på Galaxy Note 8, men samtidigt så vet du att jag inte kan låta bli att prova på den. =)

   Jag vill så gärna att jag blir nöjd med den. När dom gamla Note telefonerna dök upp så visste man att det var det bästa av det bästa på marknaden. Jag tvekade inte ens att betala 6-7000 kr för dessa. Nu för tiden så är skillnaden mellan en vanlig telefon och en Note väldigt liten, kanske så liten som den inkluderade pennan och lite annorlunda mjukvara.

   Men jag hoppas innerligt att Samsung faktiskt har lagt ned lite själ i denna, deras rykte ligger lite på spel vilket kanske får dom att försöka få upp kvalitén lite. =)

   När det gäller att ha en iPhone X så blir det givetvis så. Helst när den fått vara ute lite längre och alla barnsjukdomar har försvunnit. När det gäller Apple så ska man försöka att hålla sig undan första generationens produkter, för dom är sällan så bra som Apple vill få konsumenter att tro.

   Priset är sällan avgörande för mig, det är en ”passion” (eller sjukdom) att ha det senaste och ”bästa”. Men även jag har ett tak, och jag känner att Apple har passerat detta med iPhone X. Det är helt enkelt för mycket pengar för vad dom presenterade.

   13.195 kr… Det är vad den kommer att kosta i Sverige. =)

   Ha en trevlig kväll. =)