security logo

”Är Apple säker att använda?”


Detta inlägg blev betydligt längre än jag trodde. Det betyder en massa text och många åsikter från min egen hjärna. Om du inte är intresserad av datasäkerhet, mobiltelefoner och IT så kanske du ska skippa detta inlägg. Bara en vänlig varning. =)


Tro det eller ej, men jag får alltid många frågor rörande datasäkerhet, övervakning och annat som rör privat information i en IT ålder som ingen riktigt verkar ha koll på. Det är faktiskt inte så konstigt, eftersom det är en vansinnig färd genom olika tekniska lösningar och tjänster för att nysta upp vad som egentligen händer med din telefon, dator och IOT (Internet Of Things) prylar.

Det borde inte vara någon överraskning för någon att jag, förutom att jag är väldigt intresserad av natur och uteliv, är en ”tech-junkie”. Jag jobbar trots allt som IT Projektledare och fokuserar mycket på datasäkerhet, kommunikation och skydd av personlig integritet.

En fråga som jag ständigt ställs inför är om Apple enheter är säkra att använda. Det vill säga, ”är Apple användare skyddade från stöld av personlig information”. Det korta och egentligen enda korrekta svaret är ”NEJ”. Det något längre svaret är att inget system, operativsystem eller någon mobiltelefon i världen är konstruerad att skydda dig från ”stöld” av din privata information, tvärt om är dom oftast konstruerade för att användas som en insamlingskälla för personlig information.

Jag förstår att frågeställningen blir allt vanligare för Apple enheter, eftersom just Apple försökt måla upp det som att deras system är 100% säkert. Vad man måste förstå är att det är en del av deras marknadsföring. Trots att dom faktiskt är ”det bästa alternativet” (just nu) så ska man inte tro att man är skyddad från datastölder och insamling av personlig information bara för att man har en iPhone, iPad eller Mac. Apple är dessvärre inte lösningen på det problemet.

Orsaken att många tror detta är att Apple i många år arbetat för att skydda sina användare från datastölder och aggregerade av personlig information, men det är inte, och har aldrig varit, tillräckligt för att inte någon ska lyckas extrahera och använda din personliga information till ”onda ändamål”.

Det största problemet är inte Apple, utan appar som användare förlitar sig på. Facebook, Instagram och TikTok är några extrema exempel på appar som är designade att ständigt skvallra om din lokalisering, vad du gör och vem du kommunicerar med. Dom kan till och med ta rätt på saker som du gör på andra appar än deras egna, för att effektivisera insamlandet ytterligare.

Trots att man kan peka finger på dessa ”gratis-appar” så måste man förstå att Apple inte är oskyldiga själva. Dom har nämligen ett eget intresse att spåra och försöka lista ut vad du är intresserad av, vad du tänkt handla och var du befinner dig om dagarna. Det är trots allt information som går att sälja och använda för att tjäna mer pengar. Den egentliga skillnaden mellan Facebook och Apple är att dom sistnämnda har ett ”privat” intresse och väljer oftast att inte sälja din information till tredje-part. I alla fall inte i första hand. Din information används istället för att rikta annonser och annat din väg.

Man kan tycka att detta är en del av strategin hos Facebook, men där pratar vi inte längre om information som du villigt ger bort, det är information som praktiskt taget stjäls från dig, utan din vetskap. Din information är alltså mer ”skyddad” hos Apple än hos tredje-part, men mängden data som samlas in kan vara lika mycket, eller mer, men troligen betydligt mindre.

Som vanligt så rycker dom flesta på axlarna och säger ”vad spelar det för roll”, utan att förstå att dom är en del av problemet. Jag är van med detta och det är faktiskt en del av den strategi som används för att vi som användare inte ska bry oss om vad som händer. Man ska helt enkelt inte vara ”känslig” för denna typ av insamlande, eftersom man då framstår som en dålig person som inte vill ”driva utvecklingen framåt”. Om du vill få funktionalitet och bekvämlighet så får du dela med dig av din personliga information, så är det bara. Eller är det egentligen så?

Det finns dom som tycker detta är helt ok. Problemet är att majoriteten av vår befolkning inte har en aning om vad som händer i bakgrunden. För många år sedan så var det mycket liv över att Google presenterade en smula av informationen som insamlas till sina användare. Man fick helt plötsligt en rapport om var man varit, hur länge man varit där och samtidigt möjligheten att recensera och tycka till om ställen man besökt. Istället för att användare tyckte det var en cool grej så började många få upp ögonen för att deras telefon spårade allt dom gör, vilket jag tror var en ögon-öppnare för många.

Till saken hör att den smula av information som Google valde att dela med sig är just det, en smula. Om användarna skulle få se helheten i den data som samlas så skulle dom troligen kasta bort sin telefon och aldrig använda den igen. Apple delar inte med sig av en smula information, är det värt att notera. Trots att jag är rätt så säker på att dom samlar in minst lika mycket information, ”för eget bruk”.

Ett praktfullt exempel på att Apple inte är lika aggressiva på att samla in information är den digitala assistenten ”Siri”, som ständigt verkar vara den ”dumma” av dom smarta assistenterna i världen. Ingen verkar stanna upp och fundera orsaken till detta. Apple har valt att ge möjligheten att neka insamlandet och analysering av all information från deras användare, så länge man inte går med på detta förstås. Detta resulterar i att utvecklingen går långsammare än hos exempelvis Google, som fullkomligen dammsugar sina telefoner och användare på data och information, hela tiden, oavsett vad dom vill eller inte.

När det gäller Apple så är det svårt att kritisera ett företag för att dom INTE samlar all tänkbar information från deras användare, eller? Personligen så är detta orsaken att Apple blivit min föredragna tillverkare, framför Android. Men tro för all del inte att din personliga information är ”skyddad” på grund av att man väljer Apple, de tär långt ifrån sanningen.

Tidigare anställda på Android och Google har gått ut med att oavsett vad användarna väljer att dela med sig eller inte, så samlas informationen in. ”Tillåt” och ”Neka” knappar är bara där för att vagga in sina användare i en falsk trygghet, enligt dessa utvecklare. Om det är sant vet jag inte, jag är inte rätt person att bedöma detta heller. Jag kan bara gå på min egen känsla och Apple känns faktiskt som den ”mindre onda” av Google och Apple.

Så. Vad kan man göra för att skydda sin information bättre? Svaret är väldigt enkelt, men få är villiga att göra den uppoffringen. Jag pratar förstås om att inte använda sociala nätverk som TikTok, Instagram och Facebook längre. Det är den mest effektiva och bästa lösningen på problemet, men då vi ”programmerats” för att inte bry oss eller motsätta oss denna stöld av data, så finns det få som orkar avsätta tid att göra något åt detta. Visst är det tokigt? =)

Allt fler får dock upp ögonen för hur Facebook, Instagram och många andra sociala nätverk enbart finns till för att samla in data, vilket gör att deras marknad är på väg ned i rasande takt. Jag har sett rapporter där Facebook lavinartat tappar användare och därför deras huvudsakliga inkomstkälla. Ingen information att sälja = inga pengar att bygga vidare för. Om dataströmmen sinar, så är det bara för företag som Facebook, Instagram och TikTok att stänga affären och begära konkurs. Visst är det tokigt att användarna är produkten. =)

Nu ska jag sluta skriva en massa och låta dig smälta informationen som finns här ovan. Kontentan av allt är att ingen telefon, surfplatta eller dator är skyddad mot datastölder. Om du vill få ett system säkert så behöver du arbeta mot att uppnå detta på egen hand. Att utgå från en iPhone istället för en Android telefon, är grundläggande.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.