brass colored metal padlock with chain

Låst läge – Den hemliga anti-spion lösningen

I en värld där vi allt mer spåras och förföljs online så finns det personer där detta är synnerligen icke-önskvärt. Vi pratar om högt uppsatta och viktiga personer, som presidenter och andra ledare. Att någon håller koll på om jag är på ICA och handlar känns inte lika allvarligt som om en högt uppsatt tjänsteman spåras av terrorister eller andra illasinnade.

En funktion som inte Apple talat högt om, av naturliga orsaker, är ”Låst läge”. Detta är integrerat i din iPhone och är egentligen en funktion anpassad för personer som misstänker att dom kan utsättas för personliga och sofistikerade cyber-attacker. Vi pratar alltså inte om någon som bara vill vara lite mer skyddad, utan ett extremt läge där din telefon inte längre kommer att bete sig som vanligt.

Jag är inte 100% säker på hur Låst Läge fungerar, eftersom det inte finns så mycket information att tillgå om denna funktion, som kallas ”Lockdown Mode” på Engelska. Den påverkar förstås appar och deras möjlighet att spåra och arbeta i bakgrunden, men hur, specifikt, vet jag inte.

Vad man bör vara medveten om är att när låsningsläge är aktiverat fungerar inte din enhet som den brukar. Jag skriver ”enhet” eftersom denna funktion återfinns på dom flesta av Apples produkter, som Mac, iPhone och iPads. Saker som definitivt händer, men inte är begränsade till enbart dessa saker är:

  • Meddelanden – de flesta typer av meddelandebilagor är blockerade, förutom vissa bilder, video och ljud. Vissa funktioner, som länkar och förhandsvisning av länkar, är inte tillgängliga. 
  • Webbläsning – vissa komplexa webbtekniker blockeras, vilket kan göra att vissa webbplatser laddas långsammare eller inte fungerar korrekt. Dessutom kanske webbtypsnitt inte visas och bilder kan ersättas med en saknad bildsymbol.
  • FaceTime – inkommande FaceTime-samtal blockeras om du inte tidigare har ringt den personen eller kontakten.
  • Apple-tjänster – inkommande inbjudningar till Apple-tjänster, till exempel inbjudningar att hantera ett hem i appen Hem, blockeras om du inte tidigare har bjudit in den personen.
  • Delade album – delade album tas bort från appen Bilder och nya inbjudningar till delat album blockeras. Du kan fortfarande se dessa delade album på andra enheter som inte har låsningsläget aktiverat.
  • USB-tillbehör – för att ansluta din enhet till ett usb-tillbehör eller en annan dator måste enheten låsas upp.
  • Konfigurationsprofiler – konfigurationsprofiler kan inte installeras och enheten kan inte registreras i Mobile Device Management eller enhetsövervakning i låsningsläge.
  • Övriga appar – Begränsningar till hårdvara och tjänster på din telefon kan ske, vilket gör att vissa appar inte fungerar längre.

Telefonsamtal och vanliga textmeddelanden fungerar när låsningsläge är aktiverat. Nödfunktioner, som SOS-nödsamtal, påverkas inte. 

Bara att testa
Det är förstås lockande att testa denna funktion, eftersom den redan finns på plats i telefonen. Om du känner att du vill skärpa skyddet till förmån för bekvämligheten i dina appar, så prova för all del. I det fall som du känner att Låst Läge är för omständligt så är det ju bara att avaktivera den igen, inget kommer att gå sönder för att du testar. =)

Exkludering
Om du är lite mer avancerad användare så finns det förstås möjlighet att exkludera vissa appar och funktioner från att påverkas av Låst Läge, men det motverkar ju samtidigt lite av charmen med att ha en telefon som inte fungerar som vanligt längre. =)

Genom att exkludera fel saker, så spelar Låst Läge inte längre någon roll, vilket kan vara värt att tänka på.

Slutligen
Om du funderar på det jag skrev först, att Apple inte skyltat så mycket med denna funktion, så beror det förstås på komplikationerna som uppstår. När en telefon inte fungerar som den var designad att göra och tjänster inte längre får access till den data som dom vill ha, då händer konstiga saker.

Istället för att överskölja supporten med personer som har problem med denna funktion, så har man valt att tona ned det lite och samtidigt uppmanar alla att INTE använda funktionen. Den är som sagt enbart för personer som behöver denna form av extra säkerhet.

Hoppas detta inlägg var informativt och att du lärde dig något nytt.

Ha en riktigt bra dag.