close up photo of camera shutter

Apple vs Samsung – Kamera

Nä. Det är inte ett sådant inlägg, så börja inte tro att jag ska kasta mig in i någon strid med Apple fanan i högsta hugg. Men jag upptäckte ändå en lite rolig detalj som jag måste dela med mig av, hur tråkig den än kan verka för dom som inte är intresserade.

Läs inlägget till slutet så förstår du vad jag menar.

Börja med att titta på bilden här nedanför.

Bilden här ovanför är tagen i ett mörkt rum med TVn på, med min iPhone 14 Pro. I och för sig är det en Philips TV med ambient belysning, så det är väl inte direkt kolsvart i rummet. Dock har iPhone 14 Pro riktigt bra ljus i sina bilder, så bilden blev bra.

Jag har sedan digitalt zoomat in på bilden 200% i efterhand, för att man ska se ”problemen” som uppstår.

Jag tog sedan min Samsung A21s, som släpptes i juni 2020. Jag tog en bild samtidigt med min iPhone 14 Pro, så att det skulle bli så jämnt som möjligt. Men här är det en lite annan bild som dyker upp.

I brist på bättre beskrivning så ser bilden riktigt dålig ut. Den är suddig, saknar detaljer och dessutom så verkar den har totalt missat texten på TVn, som inte längre är läsbar. Jag tog om bilden flera gånger för att vara säker på att jag inte missat något, men samtliga bilder såg likadana ut.

Nu sitter säkert många och knyter näven. ”Jämföra en super-telefon från slutet av 2022 med en billig Samsung från 2020, va faan…” Men det är nu det roliga kommer, för jag har nämligen en annan telefon som jag tog en bild med.

Bilden här ovanför är faktiskt tagen med min gamla trotjänare, en iPhone 5C, Apples legendariska billiga plast-telefon från september 2013… Bilden togs dessutom när det var betydligt mörkare i rummet än bägge ovanstående bilder, vilket berodde på att bilden var mörkare på TVn. Men hur sjukt är inte detta? Visst är bilden mörkare totalt än på Samsung telefonen, men detaljerna sitter som gjutna, trots att telefonen faktiskt är 7 år äldre än Samsung telefonen och totalt 9 år gammal.

Jag förstår att Samsung bara har pumpat ut dessa A modeller för att tjäna en slant och inte riktigt bryr sig om varken kamerakvalité eller andra aspekter som gör en bra telefon fantastisk. Apple hade dock en annan inriktning, 7 år tidigare, och släppte därför en telefon som var både kompetent och väldigt trevlig att använda, både då och nu. Trots att den var ”budget alternativet” så var den långt ifrån ”budget” i sin prestanda.

Jag är väldigt besviken över att den nu, 9 år gammal, inte längre får några uppdateringar från Apple. Eller, den får faktiskt säkerhetsuppdateringar ibland. Men jag är övertygad om att den skulle kunna driva ett nyare operativsystem än den som finns på telefonen i dagsläget.

Vad jag egentligen vill få fram är att en iPhone som är 7 år äldre än en Samsung A21s faktiskt levererar bättre prestanda, har bättre kamera och kvalitén på högtalarna är dessutom bättre. 7 år äldre… Hur sjukt är inte det?

Hur som helst. Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.