Apple och iPhone frågor

I vanliga fall så får jag in några frågor per vecka rörande mobiltelefoner, men den senaste tiden har det ramlat in betydligt fler. 99% av frågorna rör just Apple och iPhone, inte så mycket Android. Detta är ett tecken på att mina besökare hänger med vad jag har för telefon för tillfället. =)

Istället för att separera alla frågor i olika inlägg så samlar jag dom här nedan. Svaren jag tidigare skickat är betydligt längre än här nedan, men kontentan av svaret finns fortfarande kvar. Om jag skulle lägga in det fullkomliga svaret så finns det en risk att det blir väldigt mycket text.

Om du har någon fråga du vill få besvarad av mig så kan du göra som alla andra och använda menyn högst upp på denna sida. =)

Låt oss börja.

Är Apple iPhone SE 2 värd att köpa?
Absolut. Detta är faktiskt en väldigt intressant telefon som erbjuder en prisbild som inte går att slå. Om du vill ha en iPhone, precis som dom tidigare modellerna som var både smidiga och enkla att använda, så är iPhone SE 2 helt perfekt. Dessutom har den allt som dom ”större” telefonerna har innanför skalet. Rekommenderas varmt.

Varför hänger inte Apple med i utvecklingen?
Först och främst har jag problem med denna fråga då jag inte anser att Apple inte hänger med i utvecklingen. I många fall så är det Apple som styr hur nästa generations telefoner ska se ut och fungera. Men jag antar att du menar hårdvarumässigt ”på papper”, som över 100 Mpix kamera och styrning via radar och gester. Jag brukar kalla sånt för fluff och avskriva dessa saker som lock-funktioner för att få sälja mer telefoner. I princip 100% av alla dessa saker försvinner efter ett tag, eftersom dom inte har något verkligt värde för en konsument. Se bara på Samsung Galaxy S20 Ultra, som troligen är en av världens sämst säljande telefoner, trots massiva kampanjer och gratis erbjudanden.

Vad kommer iPhone SE 2 ha för batteritid?
Räkna med ungefär samma som på en iPhone 8, då bägge baseras på samma typ av plattform. iPhone SE 2 har dock nyare SoC och bör vara lite mer energieffektiv. Räkna med en och en halv dag batteritid vid normal användning. Detta är givetvis en kvalificerad gissning då jag inte har haft möjlighet att testa denna telefon, ännu.

Vad är Apple Airtags och när kommer dom?
Apple AirTag är en liten ”bricka” som kan spåra dina nycklar och annat. Jag vet inte så mycket mer än så. Den kommer att använda ett väldigt snillrikt system som kan prata med andras Apple produkter och på så sätt skapa ett nät där din Apple Tag kan avslöja var den är även om du kanske tappade dina nycklar på bussen eller i affären. När dom blir lanserade vet jag inte, men jag skulle anta att det blir snart.

Vad vet du om iOS 14 och när kommer den?
iOS version 14 är lite av en doldis för mig. Jag har inte så mycket information förutom rykten, som oftast visar sig vara felaktiga i slutänden. Många pratar om en förändring i det grafiska användargränssnittet, men jag är inte lika övertygad. När den kommer att lanseras vet jag heller inte. Vi kan räkna med 1-2 uppdateringar till på iOS 13 innan iOS 14 kommer.

Hur fungerar Apple produkter med Google Chromecast?
Väldigt bra. Vissa appar stödjer inte Chromecast, men det är samma som inte stödjer Chromecast på Android. Räkna med att du får nästan exakt samma upplevelse med en iPhone som med en Google Pixel telefon.

Hur fungerar iCloud och kan man dela lagring med familjen?
iCloud fungerar ungefär som Google Drive och Microsoft One Drive. Det är en molnlagring där dina bilder, filmer, inställningar och app-data lagras på en fjärrserver på Internet. Här kan man också lagra backups av sina Apple enheter sedan återställa via iCloud om man köper en ny iPhone eller Apple pryl. Du kan dela lagringen med familjen, men då måste du ha större utrymme än standard.

Vilka Apple produkter har du?
Jag har för många, helt enkelt. =) Jag har iPads, iPhones, Apple Watch, Apple Airpods och ett ton med tillbehör till samtliga. Strax kanske jag har en Apple MacBook också, men det får vi se.

Vilken Apple produkt är din favorit, du får bara välja en
Airpods. Jag tror jag sagt det tidigare, men detta är en fantastisk produkt och bör inte missas av någon. Om du har en iPhone men använder plantronics eller någon annan form av trådlöst headset så är Airpods en uppgradering som är värd att investera i.

Vad har du för batteritid på din Apple Watch Serie 5?
Min version är utan mobilt nät och batteritiden är ungefär 24-30 timmar. Ibland mer och ibland mindre. Jag tränar ungefär en timme om dagen och då används GPS oftast. Om du inte tränar lika frekvent så kanske batteriet håller längre. Räkna med att ladda den varje natt så klarar du dig hela dagen.

Varför måste Apples produkter vara så dyra?
Dom är inte så dyra om du förstår vad du får för pengarna. Det finns en anledning till att Apple hela tiden tar över marknad och växer sig allt större. Allt fler uppskattar enkelheten och den djupa integreringen med ekosystemet. Inte för alla, men många lämnar Android för att smaka på den förbjudna frukten. =)

Använder du bara Apple produkter?
Absolut inte. Jag använder Microsoft och Android minst lika mycket. Mina EDC (Every Day Carry) enheter är dock Apple.

Vilken aspekt på din iPhone gillar du bäst?
Batteritiden, utan tvekan. iPhone 11 Pro Max har en helt fantastisk batteritid som jag hoppas att Apple överträffar med nästa version. En annan aspekt jag gillar på min iPhone är kameran. Den är riktigt bra.

Det var alla frågor jag fått in just nu. Det kan hända att jag lagt upp frågorna tidigare, men som sagt är detta en sammanställning.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.