Apple har förstört mig!

En av mina främsta nöjen har varit att köpa och testa mobiltelefoner. Totalt har jag personligen ägt 516 mobiltelefoner, eventuellt några fler då jag egentligen inte räknat mängden på senaste tiden.

Att köpa en ny telefon gav mig alltid en trevlig känsla och kändes alltid roligt, tills Apple började hitta receptet för en super-telefon och i princip skräddarsydde en telefon för mig. Om vi går tillbaka lite i tiden och försöker analysera var saker och ting gick fel/rätt så ser det ut ungefär så här.

iPhone sedan begynnelsen framstod som ett skämt för mig. Jag var inne i Microsoft Mobile just då och möjligheterna var oändliga. Alla operativsystem var infantila på sina sätt, men värst var nog iPhone och iOS, om man kan kalla det så.

När Apple släppte iPhone 4 och 4S så hade jag flera av dessa. Futuristisk design, snabb och på 4S så kom SIRI. Dock var batteritiden sjukt dålig och skärmen kunde man i princip täcka med tummen, så dom blev sällan långvariga i min ficka.

När Apple släppte iPhone 6 så ansåg jag att designen på iPhone började ta form och äntligen började Apple ta designen på allvar igen. Nu var det inte längre en minimal skärm och löjlig batteritid, men ändå nådde den inte upp till att bli bättre än många Android telefoner. Den var dessutom väldigt dyr, vilket höll tillbaka min entusiasm rätt så mycket. Jag ägde några av dessa också, men mest via jobbet och inget som jag använde privat.

iPhone 7 var ingen större skillnad och erbjöd inte några revolutionerande nyheter. Faktum var att iPhone 7 troligen hade en sämre kamera, då mjukvaran inte riktigt var med från början. Om jag skulle starta upp min iPhone 7 igen så är garanterat det problemet borta.

iPhone 8 var en modernare iPhone 7, men med trådlös laddning och väldigt snygg design i ståtliga färger och nyanser. Jag vet inte riktigt hur många iPhone 8 som sålts, men jag gissar att det är en av Apples mest sålda telefoner. Nu fick alla Apple användare chansen att prova på trådlös laddning, vilket varit standard hos Android i många år nu.

I och med iPhone X (10) så började mitt intresse för Apple bli större. Här hade vi en telefon med ny och modern design. Nu var helt plötsligt Apple standarden för hur en telefon skulle se ut och fungera. Nya gest-styrningar istället för den klassiska iPhone knappen gjorde dock att många tvekade att investera i denna telefon. Apple gör dock ingenting utan att ha tänkt igenom konsekvenserna, vilket gjorde att dom även släppte iPhone 8 i samma veva, för dom som ville ha den klassiska iPhone känslan.

När Apple släppte iPhone XS så hann jag med att äga några och rent generellt så var det en bra telefon. Orsaken till att det blev så många av denna modell berodde på att jag hade otur med missar i kvalité och massiva buggar som gjorde upplevelsen till en mardröm. iOS var i totalt kaos just när XS släpptes.

Det som störde mig mest med denna telefon var faktiskt dom massiva mängder buggar som fanns i operativsystemet, ett problem som nu troligen inte existerar längre. Batteritiden var fortfarande tråkigt dålig för en sådan stor telefon. Där och då svor jag att aldrig köpa en Apple telefon igen, så arg var jag. Ekonomiskt så hade det varit en skrevspark eftersom det inte var en billig telefon på något sätt. Den första jag fick var trasig redan ur kartongen och efter mycket debatt så sålde jag den som reservdelar. Apple totalt blåste mig på den telefonen och jag fick kanske en hundradel av vad jag betalade, trots att jag inte ens fick chansen att använda den.

Det var dock när iPhone 11 Pro Max kom ut som allt ändrades för mig. Steget att köpa denna telefon tog länge att ta. Minnen från iPhone XS och dom ekonomiska ärr som den modellen efterlämnat fanns fortfarande kvar.

Men, helt plötsligt så visade Apple att dom kunde. Här hade vi en iPhone med fantastisk batteritid, blixtrande snabb processor, fantastiskt ljud och en underbar skärm. Förutom detta så hade Apple fixat antenner och förbättrat mottagningen så att även dom bästa Android telefonerna fick problem att hänga efter.

Faktum är att iPhone 11 Pro Max troligen är världens bästa mobiltelefon. Det finns inga kompromisser som stör eller genvägar som gjorts. Visst, det är en väldigt dyr telefon, men för mig så har den troligen varit den billigaste telefonen hittills. Den har gjort att mina krav på mobiltelefoner har ökat markant och som många vet så köper jag aldrig något jag anser vara sämre än den telefon jag nuvarande har.

Nutid så sitter jag i princip dagligen och tittar på mobiltelefoner, men nöjet att hitta en ny telefon har i princip försvunnit helt. Allt jag ser är kompromisser och fjantiga funktioner som inte bidrar till min kreativitet eller effektivitet. Min iPhone 11 Pro Max har helt enkelt förstört min hobby totalt, vilket rent ekonomiskt givetvis är väldigt positivt.

I ärlighetens namn så känns Android hopplöst bakom och inte ens dom senaste telefonerna från Samsung eller Huawei kommer ikapp, trots att dom kanske ser bättre ut på papper. I verkligheten så är dessa betydligt långsammare, saknar funktioner och har betydligt sämre batteritid.

Om inte Android marknaden tar ett stort steg och på något sätt vänder vindarna igen så kommer min nästa telefon att bli en iPhone igen. Om Apple klarar av att toppa iPhone 11 Pro Max på en enda punkt så kommer den forfarande att vara världens bästa telefon. Men det kan visa sig vara en svår nöt att knäcka och tiden får helt enkelt avgöra hur det blir.

Min största önskan är att Apple inte snöar in på nisch-funktioner, som oftast är fallet är en tillverkare helt enkelt inte har mer kreativitet i bakfickan längre. Om så är fallet behåller jag nog min 11 Pro Max lite längre. =)

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen. Glöm inte att tvätta händerna och värna om våra äldre. Nu verkar COVID-19 ha fått fotfäste även hos oss ovan Polcirkeln, vilket är alarmerande.

Vi får hoppas på det bästa.