Apple Appstore, felaktig funktion och design?

När man tittar på smartphone marknaden i Sverige så står Apple iPhones för majoriteten av försäljningen, samtidigt kan jag inte förstå att jag är den enda som reflekterar över hur värdelöst Apples Appstore fungerar. Jag har länge klagat, men har för det mesta trott att det bara är mina iPhones som krånglar. Men det var inte fallet när jag började snoka runt hos vänner och bekanta. Dom har nämligen samma bekymmer, men vill helst inte klaga. Troligen för att dom tror att det är självförvållat.

Känner du själv igen symptomen med att du ska uppdatera 5-6 appar på din iPhone och måste vänta en smärre evighet att ladda ned apparna, bara för att efter detta få felmeddelanden eller att ”ringarna” helt enkelt stannar och inget annat händer under hela den dagen. Jag kan avslöja att detta inte är ett normalt beteende hos en smartphone, detta kan vem som helst som använt Android intyga. Att uppdatera 5-6 appar max ska ta 2 minuter och det ska absolut inte krångla. När man dessutom tänker på att Apples ”kunder” betalar betydligt mer för apparna än på Android fronten, så antar man också att servicen ska vara betydligt bättre.

Varför är jag upprörd angående detta, kan man fråga sig.

Jag blåste bort dammet från min iPhone 7 i helgen och tänkte att den gott och väl kunde få en uppdatering. Den ligger nämligen på en hylla i förrådet och inväntar sämre tider, eller att jag blir rastlös och vill testa ”något nytt”. Eftersom jag inte haft igång den sedan November 2017 så fanns det mycket riktigt några uppdateringar… 37 st för att vara exakt.

Med 100% batteri, inget SIM och snabb WIFI-anslutning så valde jag att uppdatera alla apparna. Tydligen hade jag glömt bort hur stressade och problematiska iPhones kan bli, vilket mynnade ut i gorm och ”omtagningar” i flera timmar. När jag slutligen lyckats uppdatera alla appar, genom att uppdatera en åt gången och låta telefonen ”vila” en stund efter varje uppdatering, så hade jag lite mindre än 60% ström kvar.

Det kyliga minnet av hur kasst iPhones verkligen fungerar kom tillbaka som en hink med iskallt vatten efter ryggen. Samtidigt kan jag inte känna annat än vemod när jag tänker på hur många som faktiskt köper iPhones bara för att dom inte vet bättre.

Som många vet så var det den årliga vintermarknaden i Jokkmokk i helgen. En högtid för Jokkmokk då tusentals människor samlas för att umgås och ha roligt i några dagar. Det som är mest framhävande är det ofta kalla vädret vid denna årstid, men denna gång pratar vi om milda -12 till -16 grader. Detta är ingen ovanlig kyla och klassar nästan som shorts-väder hos oss.

Det som jag fann mest underhållande var dock alla människor som sprang omkring med sina iPhones instoppade i handskarna och nära kroppen, eftersom dom ständigt slår av på grund av det kalla vädret. Jag hörde i förbifarten många kommentarer om hur problematiskt det är en med telefon som inte tål kyla och har dålig batteritid. Flera hade utvecklat egna lösningar med batteripack i ena fickan och kabeln runt kroppen till innerfickan, så att dom skulle kunna ta emot samtal.

Att ta sin iPhone ur fickan i några minusgrader är inte ett stort problem för många, men efter flera timmar i kyla så slår dom helt enkelt av och vägrar att starta igen före dom är varma. Under en vintermarknad så finns det sällan några ställen att gå in och värma sig på. Man får helt enkelt förlita sig på att ha bra kläder och, som det visar sig, en bättre telefon än iPhone.

Hur lustigt jag än tycker att situationen var under vintermarknaden så vill jag ännu en gång påstå att det inte är så här en modern smartphone ska fungera. Vad händer om man råkar krocka, kör av vägen eller hamnar i en nödsituation där telefonen normalt sett ska fungera som en livräddare, men den vägrar att fungera eftersom det är minusgrader ute…

Om jag började bli lite rastlös och funderade på hur en iPhone X fungerar så är det botat nu. Tyvärr är jag som alla andra och glömmer fort hur dåliga saker verkligen var. Jag har dock fördelen att kunna damma av min iPhone 7 och helt enkelt slippa göra om samma misstag ännu en gång…

Sist av allt vill jag spräcka bilden av att Apple användare är lite mer sofistikerade och fina i kanten, jämfört med oss Android användare, genom att citera Johan Glans…

Ha en trevlig dag.