Android vs iOS – Lite läsarfrågor

Jag vet att titeln får många av mina läsare att rysa, men jag kände mig inte så kreativ och tog det som lät mest beskrivande för detta inlägg. Efter en anstormning med frågor rörande mitt byte från Android till iOS (Apple) så fann jag några guldkorn som jag gärna vill dela med mig av.

Detta blir med andra ord en ”Android vs iOS Special episode”. =) Låt oss börja.


Fråga: Vilka är fördelarna med iPhone jämfört med Note 10+?

Svar: Avsaknaden av funktioner. Enkelheten. Det en iPhone gör bra, det gör den bra. Vissa saker är frustrerande, exempelvis SIRI. Hon verkar ha fått någon form av virus som gör att hon blir dummare för varje år som går.

Dock är diktering och förståelse för VAD som sägs inte problemet. Detta gör att jag till och med kan diktera ett helt inlägg i WordPress utan att behöva röra ett tangentbord. Detta går inte att göra på Android som inte ens förstår vad punkt eller komma betyder, vilket är trist.


Fråga: I ”verklig användning” vilken telefon är snabbast av Note 10+ och iPhone 11 Pro Max?

Svar: Bägge telefonerna är vansinnigt snabba. Jag skulle nog inte säga att den ena är bättre än den andra, men jag vet ju att iPhone 11 Pro Max har en snabbare processor. I verkliga världen så spelar det inte så stor roll, eftersom den som drar ned på tiden är faktiskt användaren själv.

När det gäller tunga uppgifter, som att rendera 4K filmer, editera video och annat så är iPhone 11 Pro Max snabbare, men hur många sitter på sin telefon och gör sånt. Inte jag i alla fall. =)


Fråga: Hur är den verkliga batteritiden på iPhone 11 Pro Max? Man hör så mycket på Internet.

Svar: Det enda jag hörde var att iPhone äntligen slår Android i det avseendet, vilket verkar stämma rätt så bra. I verklig användning så skulle jag nog jämföra batteritiden med en Huawei P30 Pro. Jag har dock för begränsad tid med telefonen för att kunna säga att detta är definitivt. Jag kommer garanterat att återkomma till detta under min skriva recension av telefonen.


Fråga: Hur dum är man när man köper en telefon, en förbrukningsprodukt, för ett sånt högt pris? Får du inte ångest? 🙂

Svar: Nä, inte direkt. Dom som känner mig vet att priset på denna telefon inte är något speciellt upprörande för mig. Däremot så är ju en ”normal människa” kanske lite mer motsträvig att lägga ut den summan på just ”en förbrukningsvara”. Förhoppningsvis så kan jag leva med och använda denna telefon betydligt längre än en Android telefon vilket gör att jag faktiskt kommer att spara pengar på den.

Jag vet inte hur påläst du är gällande Android marknaden, men vi pratar telefoner som har en beräknad livslängd på ungefär 1 år för 10-13000 kr, jämfört med en telefon som kostar 13-17000 kr med en livslängd på 4 år. Enkel matematik om man är en person som väldigt sällan byter telefoner. Personligen har jag ett rekord på 6 månader, som jag tänkte försöka slå nu, vilket än en gång inte är normalt. =)


Fråga: Hur räknar du alla kablar och adapters som du behöver? Det blir ju en merkostnad som du kanske inte har tänkt på?

Svar: Detta är inte min första iPhone. Faktum är att jag haft varenda iPhone sedan 4:an, oftast flera gånger. Detta har gjort att min samling adapters och kablar är ENORM. Jag har en hel kartong full med allt tänkbart.

Det som är bäst med Apple, i det avseendet, är att samtliga adapters och kablar fortfarande fungerar lika bra som för flera år sedan. Det finns helt enkelt ingen anledning att köpa en ny adapter, vilket oftast är något som behövs i Android världen för i princip varje ny telefon.


Fråga: När kommer ditt ”kameratest” mellan Note 10+ och iPhone 11 Pro Max?

Svar: Jag har inga tankar på att göra ett kameratest mellan dessa telefoner. Den primära orsaken är att det redan finns 1 miljon tester på YouTube, av personer som är betydligt bättre på det än jag. Jag rekommenderar att du söker där efter ett test. Personligen rekommenderar jag Supersaf, som är riktigt duktig på just kameratester.

Jag kommer givetvis att ”ha åsikter” rörande kamerorna och skriva om detta i min review som kommer, men ingenting exklusivt för att jämföra mobiltelefonernas kameror.


Det var alla frågor som jag orkar ta upp just nu. Om din fråga inte fanns med och du inte har fått svar via mail ännu så kommer det inom kort. Jag har inte haft tid att svara på alla frågor, men ca 85% av alla frågor borde vara besvarade vid det här laget.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.