Za-Pas Expendable Toxic BMS

Igår skrev jag lite om BMC versionen av Expendable, som har Cerakote beläggning på bladet. Den kniv som jag primärt kommer att använda är dock en version med stentvättat blad (acid-stonewash). Detta gör att den ser lite ”apokalyptisk” ut. Lite nött och smutsig redan. På detta sätt behöver jag inte få ångest över när bladet blir just smutsigt och nött av testerna. Det gäller att tänka till. 😋

Jag har förstås redan hunnit vara ute och testa lite olika moment med kniven, men kommer inte att släppa något testresultat före jag hunnit med alla moment. Jag ska dessutom testa lite fler saker som jag enbart brukar göra med knivar jag är väldigt intresserade av, låt oss kalla det ”avancerade tester”. Egentligen rör det sig bara om mer intensiva och längre tester än dom standardiserade testerna jag normalt utför.

Dom moment som jag kommer att testa mer intensivt är bland annat skärpan, slipning, klyva och hugga. Det jag försöker utröna är om eggen på Za-Pas knivarna håller så bra som andra säger att dom gör. Redan när jag packade upp BMS versionen så såg jag att den hade en egg som var spegel-polerad, vilket alltid gör mig lite lycklig. Här är en tillverkare som bryr sig om hur knivarna presterar direkt från kartongen.

En detalj som gjorde mig orolig var dock att kniven var otroligt smutsig från slipning och tillverkning. Så smutsig att jag var tvungen att spela in en kort film för att förklara.

Men förutom att jag fick rengöra kniven och slidan så hittade jag inga problem. Tvärt om var jag imponerad över denna kniv redan från start. Designen påminner om en klassisk överlevnadskniv från Cold Steel, men med lite militära undertoner kanske. Skulle jag benämna denna kniv som en bushcraft kniv? Nä, egentligen inte. Den är mer en tuff kniv om något går fel än en kniv speciellt anpassad för just bushcrafting.

NMV stålet i kniven är ett tufft men okomplicerat kolstål som normalt används för att tillverka andra saker. I Sverige så är motsvarigheten Böhlers K720 stål, vilket är ett stål jag har haft ganska mycket erfarenhet av tidigare. Dock skiljer sig alltid härdning, normalisering och geometri mellan tillverkare, vilket kan ge bättre (och sämre) egenskaper. Jag kommer därför att göra lite mer tester innan jag uttalar mig om något, eftersom det inte går att avgöra ”på papper” hur kniven kommer att prestera.

NMV beskrivs som enkelt att slipa, håller eggen bra och är rätt så tufft. Det är med andra ord väldigt väl anpassat för att användas i knivar som kräver lite mer. Att slipa NMV sägs vara ”löjligt enkelt” och att få kniven omoraliskt vass är också möjligt med enkla medel. Trots att det är ett kolstål och inte klassas som rostfritt så har ett stentvättat blad (acid-stonewash) fördelen att inte visa missfärgningar på samma sätt som ett satin-blad. Lite fläckar och repor bidrar bara till den här knivens karismatiska egenskaper.

Utan att överdriva kan jag avslöja att jag älskar en riktigt ”smutsig” Acid-Stonewash på en kniv som är tänkt att användas ordentligt. Det får mig att smälta. 🫠

Jag la upp en liten video på YouTube rörande denna kniv, som ni hittar nedanför. Dock är det ett tag tills jag kan presentera testresultatet på denna kniv. Jag väntar också på information från ägaren av Za-Pas, Daniel Pabis.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Lämna ett svar