here to help lettering text on black background

Tips för knivköparen!

Sebastian har hört av sig till mig rörande tips och saker att tänka på när han ska köpa en kniv för ”outdoor/bushcraft och survival” som han beskriver det. Det finns egentligen inte mycket som jag kan bidra med som Sebastian säkert inte redan känner till, men jag ska ändå skriva lite tips, så att alla mina läsare får vara med.

Vad jag INTE kommer att göra, även om jag vill, är att rekommendera märken och modeller av knivar. Detta kommer enbart vara ett inlägg som fokuserar på olika saker att tänka på, inget annat. 😊

Jag vill också varna att detta inlägg blir lite luddigt, då jag inte har 100% fokus på att skriva just nu. Men jag känner ändå att Sebastian förtjänar ett svar på sin fråga, så jag skriver så snabbt jag kan för att dubbel-arbeta lite. 😂

Fundera på vad du tänkt använda kniven till
Om du ska hålla på med bushcrafting så är det det viktigt att kniven är allsidig och anpassad för dom flesta moment du tänkt använda den till. Om du är fokuserad på ”Survival” så är det lite tjockare och tuffare/segare knivar som du bör fokusera på. Om du bara vill ha kniven för camping eller när du grillar en korv vid lägret, då kanske du ska ha en lite tunnare och mer skärande kniv.

Tänk på det estetiska
Mycket av det som gör en kniv bra är att man rent estetiskt tycker att kniven är fin. Om du gillar kniven så kommer du troligen att använda den mer och till slut lära dig den riktigt bra. Ju mer erfarenhet du har av en kniv, desto enklare blir den att använda.

Det lättaste att göra är att gå till en stor försäljare, som Lamnia.com, söka på ”bushcraft” eller vad du är intresserad av och sedan se om du hittar en kniv som du tycker ser fin ut.

Det är faktiskt en egenskap som många missar, men man bör tänka på. 😊

Tänk på priset
När du ska köpa en kniv som du tänkt använda som brukskniv så är priset rätt så avgörande. Om du känner att du väljer bort viktiga saker i livet för att köpa en kniv, då är priset för högt och du kommer troligen inte att trivas med kniven speciellt mycket. Det är bra att satsa mindre pengar till en början, det förstår nog dom flesta, men ändå köpa en kniv som är erkänt bra för att utföra dom uppgifter som du tänkt göra med din kniv.

Om du köper en kniv för massor av pengar så kommer du att välja att inte använda den till allt du egentligen ville använda den till. Satsa därför inte på en för dyr kniv från början (eller helst aldrig någonsin).

Jag känner dock flera personer där köpet av en riktigt dyr kniv var det som gjorde att intresset för just knivar, uteliv och bushcraft väcktes till liv. Det kanske är lite olika från person till person, men rent generellt skulle jag säga, undvik att köpa för dyr kniv. Ju billigare, desto mer kommer du att använda den till allt.

Välj rätt material
Om du är en klassisk bushcrafter, eller älskar läder, kolstål och trähandtag, köp en kniv med dom egenskaperna. Tänk dock på att material som trä, läder och kolstål alla är känsliga mot fukt och lätt blir missfärgade och ”smutsiga” om man behandlar dom fel.

Om du gillar att underhålla dina knivar och regelbundet olja och smörja, då är det helt ok att köpa en kniv med läder, trä och kolstål. Om du inte gillar sånt, eller helst av allt vill ha en underhållsfri kniv, undvik då dessa material. Det fungerar ju faktiskt lika bra med komposit, gummi och rostfritt stål, även om det kanske känns lite ”opersonligt” för många. Det är dock underhållsfritt och enkelt att underhålla.

Rent generellt skulle jag säga att undvika vissa material på knivar. Obehandlat skinn, akryl, hårdplast, stål eller andra material som rent generellt ger dåligt grepp om kniven. Det finns så mycket dumma idéer som flyger omkring, så försök att undvika att köpa någon designers misstag, även om dom oftast är billiga. 😊

Andras bästa knivar är inte din bästa kniv
Det speciella med knivar och kanske anledningen att vi har så många tillverkare i världen, är att ingen kniv är den perfekta för alla. Du bör därför inte leta efter ”vilken är den bästa kniven” eller liknande. Du kommer att få 1000-tals resultat där nummer 1 är olika, samtidigt som du troligen inte kommer att trivas med den kniv som är nummer 1 i dom allra flesta fall.

Utgå från en design som du gillar, formen och storleken på kniven är viktig. Samma gäller materialet den är tillverkad av. Leta sedan efter en kniv som checkar dom flesta av dina önskemål och gå vidare till steget nedan.

Kolla vad andra säger
Genom att använda Internet och YouTube så kan man ofta bilda sig en något-sånär uppfattning om hur en kniv presterar. Visst finns det mycket ”bullshit” på nätet, där någon fått betalt för att prata gott om en produkt. Eller kanske är kontroversiell för att få mer tittare på YouTube. Jag skulle dock ändå rekommendera att titta runt lite på nätet, men att vara källkritisk och framförallt inte luras av teknisk jargong angående stål och material.

Använd också flera referenser till en kniv. Om du hittar 10 st eller fler som pratar gott om en kniv, jättebra. Men om du hittar 150 personer som pratar gott om samma kniv, då är det troligen någon sanning i vad dom säger.

Vissa specifika knivar, som exempelvis Za-Pas som jag för närvarande testar, saknar referenser och tester på nätet. Många är ”köpta” att prata gott om kniven. Det blir svårt att verkligen kunna lita på att det är en bra kniv. Då är det ju bra att sådana som jag finns, som verkligen testar kniven på riktigt och ger en uppriktig bild av hur kniven är.

Hur många det finns som är som jag vet jag dock inte, så jag rekommenderar inte någon ytterligare källa att få information ifrån. Du får helt enkelt vara kritisk till informationen som du blir matad med, och använda din egen slutledningsförmåga för att hitta rätt.

Om det blir fel
Många knivtillverkare har bra garantier, men få tillåter dig att ”ångra dig” om du upptäcker att kniven inte är rätt för dig, förutsatt att du använt kniven och det finns något fel på den rent kosmetiskt. Kolla gärna med tillverkaren vad dom har för policy. Säg att du vill testa deras knivar och att du är osäker på att det är kniven för dig. Om du får hem den via paket och testar att klämma och känna på den, så finns det väldigt få återförsäljare som skulle neka dig att lämna tillbaka den om du inte blev nöjd.

Om du däremot tar ut kniven i skogen och provar att klyva ved med den, vilket oftast är tillfället då man upptäcker att kniven inte fungerar som man vill eller förväntade sig, då blir situationen helt annorlunda. Tecken på användning gör att återförsäljaren inte kan sälja den vidare som ”ny”, vilket gör att dom förlorar pengar. En situation som få vill förlika sig med. Dock finns det undantag.

Just på grund av detta är det viktigt att du gör en gedigen research innan du bestämmer dig för vilken kniv du verkligen vill ha. Det är ju nästan omöjligt att det blir rätt på en gång, men ju närmare man kommer sin dröm-kniv, desto snabbare hittar man exakt den kniv som passar bäst om man inte hittade rätt på en gång.

Slutligen
Om du följer mina råd här ovanför så är chansen stor att du hittar en kniv du kommer att trivas med. Men precis som med allt annat så är det upp till dig och vad du känner att du vill ha som gäller. Min lista på testade knivar kan vara en pekpinne i rätt riktning om du är ute efter en speciell egenskap på en kniv, men rent estetiskt så har jag inga tester. Det är därför viktigt att du väljer kniv baserat på allt som du vill ha ut av en kniv.

Det låter förstås luddigt och knappast hjälpsamt att säga att ”det är upp till dig”, men det är lite så världen fungerar. Om man börjar från början och tar allt steg för steg så är chanserna dock stora att man hittar exakt det man letar efter. Även om kniven är lite dyrare att köpa så är det oftast värt att tänka lite extra och köpa en gång, än att köpa 10 olika knivar för att hitta den rätta för ens ändamål.

Följ inte mitt exempel på hur jag köper knivar, det vill jag understryka. Jag testar knivar för att jag tycker att det är roligt, eller för att jag är intresserad av hur dom presterar. Detta gör att jag köper knivar som jag egentligen aldrig har för avsikt att använda som ”mina knivar”, utan enbart för att testa och skriva om.

Det är just därför jag skriver att man inte ska köpa produkter som jag skriver om, för att jag skriver om dom. Det är mycket bättre att köpa en produkt jag skriver om, för att man är intresserad av produkten och hittade information på min hemsida för att man letade efter den. Det är en stor skillnad.

Om jag inte har skrivit om någon kniv som man är intresserad av så går det ändå bra att höra av sig och fråga. Kanske har jag någon kompis som testat kniven, kanske vet jag något som jag inte skrivit om tidigare. Det skadar inte att kolla, det är gratis och jag är snäll, rent generellt. 😊

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Lämna ett svar