Za-Pas Expendable Toxic BMC

En snabb titt på Za-Pas Expendable Toxic BMC, som har en Cerakote beläggning på bladet. Detta gör att kniven inte rostar och att det är lättare att skära igenom poröst material, då kniven glider lite bättre än modeller utan keramisk beläggning. Det blir lite slätare, helt enkelt.

Jag är inte ett stort fan av detta och gillar inte när det dyker upp skador på den keramiska beläggningen, vilket det onekligen blir. Jag har därför bestämt att jag inte kommer att använda denna kniv i mina standardiserade tester, utan en version som har stentvättat blad istället. Jag tänkte dock att det är orättvist att inte dela med mig av bilder på denna kniv också, då det faktiskt är många som föredrar Cerakote och ett mattsvart blad istället för att ha stentvättat (acid-stonewash) blad, som faktiskt ser lite ”smutsigt” ut, redan från kartongen.

Istället för att bara visa bilder så kan jag ju passa på att dela med mig av lite fakta om kniven.

Bladform: Drop point med flat slipning (flat-grind)
Knivstål: NMV (O2) i 58-59 HRC
Finish: Cerakote, svart
Storlek: Totalt 280 mm lång, 150 mm bladlängd och 4,5 mm tjocklek.
Vikt: 300 gram
Tillverkare: Za-Pas
Tillverkningsland
: Polen
Prisklass: 1595 kr (Tacticalstore.se). Cirka 1100 kr i Polen.

Handtaget
För att börja i ena änden så tänkte jag prata lite om handtaget på Expendable-serien. Det finns nämligen en kniv som heter bara ”Expendable” och en som heter ”Expendable Toxic”. Skillnaden mellan dessa två knivar är rätt stora, då Toxic avser att den har grova ränder slipade i handtaget. Detta gör att greppet är riktigt bra. Den vanliga modellen av Expendable har slätt handtag, men i samma form som Toxic modellen.

Vilken man väljer att köpa är förstås upp till en själv. Jag skulle nog rekommendera Toxic modellerna för dom som tänkt arbeta hårt med kniven, då det gör att man får mycket bättre grepp. Med det sagt så har även det släta handtaget i naturlig micarta rätt så bra grepp.

Slidan
Detta är en rätt så simpel skapelse, med rätt så löst åtsittande formgivning. Det går att tvinga ut kniven ur slidan genom att vända den upp och ned och göra kraftiga rörelser, men i ärlighetens namn så är det rätt så mycket som krävs. Om du utsätts för dom g-krafterna när du har kniven i bältet så är slidans grepp på kniven troligen det minsta bekymmer du har.

Det går att värma slidan och forma in den lite för att få bättre grepp, men jag gillar att kunna dra upp kniven (á la Morakniv) utan att behöva ge mig själv ett kalsongryck med byxorna om man använder en hand. Kanske är det bara jag. 😏

Slidan är tillverkad av rätt så tunn Kydex, men även här så har jag svårt att se att man behöver flera millimeter tjock Kydex för att hålla en kniv på plats. Jag har en tanke om att göra en egen slida i läder till denna kniv, men vi får se hur det blir.

Bladform
Formen på knivbladet är lite mer ”stridskniv” än vad jag egentligen föredrar. Den är dock väldigt bra på stickande rörelser och att hugga genom tjocka tyger eller 10 lager med kartong är absolut inga problem. Det går också utan vidare att hugga av en vattenflaska på mitten, utan att nedre delen tippar. Det kan jag inte benämna något annat än väldigt skärande profil.

Jag tror att Za-Pas hittat en design som fungerar tillsammans med NMV stålet. Den blir lätt att slipa och underhålla, samtidigt som eggen inte blir skör och ömtålig, tack vare det tuffa verktygsstålet. 4,6 mm tjocklek gör att den tål att användas ordentligt.

Slutligen
Za-Pas är en helt ny tillverkare för mig. Jag har ingen aning om vad jag kan förvänta mig, förutom dom tester jag sett från andra personer runt Internet. I ärlighetens namn finns det inte så många tester att hittat, även om man letar ordentligt. Men knivarna är billiga (förhållandevis) och jag har som sagt hört en massa bra saker om dom från andra, så jag tänkte helt enkelt att jag skulle sticka ut näsan och prova några modeller. Notera att jag i skrivande stund inte genomfört något eget test, då jag tänkt utföra alla former av test med modellen som har stentvättat blad (acid stonewash). Anledningen är att den inte uppvisar skador i samma utsträckning som Cerakote modellen. Finns det något som irriterar mer än en perfekt Cerakote och sedan en repa längs bladet. 😬 Jag ryser av blotta tanken.

Jag ska påbörja mina tester redan denna vecka, då min semester officiellt har börjat. Nu kommer jag ha tid att åka ut i skogen och testa knivar på allvar igen. 😁 Detta gör också att jag rätt så omgående kommer att kunna lämna ett ”preliminärt beslut” gällande vad jag tycker om kniven.

Jag ber också om ursäkt för bilderna som ibland är väldigt röda och ibland normala. Jag kör på iOS 18 just nu och tog bilderna med min iPhone, jag gissar att Apple mixtrat lite med hur den tolkar olika bilder. Men det är ju förstås mitt eget fel, då jag lika gärna kunnat vänta tills Apple släpper iOS 18 officiellt istället. 🧐

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Lämna ett svar