Xiaomi blir svartlistade!

Efter kaoset som drabbade Huawei, en av världens bästa mobiltillverkare, så är det alltså dags för Xiaomi att möta ett liknande öde. Idag fick jag veta att Donald Trump svartlistat även Xiaomi. Detta fick företagets aktiekurs att falla 10% inom loppet av några timmar.

Orsaken till detta sägs vara att Xiaomi är involverade med den Kinesiska staten och, likt Huawei, misstänks spionera på USA. Det finns dock en stor skillnad mellan dom bägge Kinesiska företagens svartlistning. När det gäller Huawei så får inget företag i USA får göra affärer med dom. Detta resulterade i att Google och många andra fick säga upp bekantskapen totalt.

Svartlistningen på Xiaomi medför ”bara” att inga Amerikanska investerare får satsa på Xiaomi under dom närmaste 11 månaderna. Just nu i alla fall. Situationen kan förändras inom kort, det bör alla vara medvetna om. Med andra ord så medför denna svartlistning INTE att Xiaomi förbjuds att använda Google tjänster och liknande. Ingen försäljning hindras heller i detta läge, vilket gör att alla Xiaomi affärer runt om i världen fortsätter att fungera som vanligt.

Vad som egentligen hänt får vi troligen aldrig veta. Jag anser att Donald Trump är en instabil och farlig person. Kanske beror svartlistningen på att han fick slut på ström i sin elektriska tandborste, eller kanske han spillde ut mjölken vid morgonfikat? Det kan bero på mängder av saker, men jag är rätt så säker på att det inte stämmer med verkligheten, vad det än är.

Xiaomi är ett stort företag med en enorm marknadsdel inom mobilteknik och kommunikation. Det var egentligen bara en tidsfråga innan Trump & Co skulle känna sig hotade över situationen och göra en sådan manöver. Dock är det värt att nämna att Xiaomi är stora på många olika marknader, inte bara inom mobilteknik. Att förhindra Xiaomi att göra affärer med Amerikanska företag skulle nog påverka USA mer negativt än när dom stoppade Huawei.

Jag hoppas innerligt att detta påskyndar utvecklingen av egna operativsystem. Om det inte var det tidigare så borde det nu vara uppenbart, dom Kinesiska företagen inom denna industri måste skydda sig genom att bryta sig fria från Android, Google och övriga tjänste-leverantörer som styrs av den Amerikanska staten, i grund och botten.

Vad tycker du om detta? Jag är nyfiken att få rätt på vad mina läsare tror om just denna situation och om Trump verkligen gör rätt. Kanske är det bara jag som tycker att detta har något med konkurrensen på marknaden att göra och inte spioneri.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.