two person standing under lot of bullet cctv camera

Windows – En udda upplevelse, igen.

Efter drygt ett år med MacOS och min MacBook Air M1 så är jag nu tillbaka till Windows igen, på jobbet. Detta är ingenting konstigt egentligen, men då jag arbetade hemifrån sista perioden åt PEAB så satt jag uteslutande på min Mac om dagarna.

Vissa saker har man vant sig vid på Mac, bland annat att den automatiskt rättstavar felaktiga ord automatiskt, medan Windows bara markerar ord den tror är fel. Inte en stor omställning egentligen, men något som stör i längden om man är van att inte gå tillbaka och fixa, utan bara knappa på än om man visste att man missade en bokstav eller två.

Det jag blev mest förvånad över var dock Google och dom mängder reklam man blir matad med på Windows och Chrome jämfört med Mac och Safari. Min Mac, iPhone och iPad har alla AdGuard och kör med relay nu när det är möjligt. Det var inte före jag började använda min företagsdator för att kolla upp saker på nätet, typ pannlampor, som jag insåg att reklamen direkt blev riktad på alla sidor jag besökte.

Under ett års tid med Mac har jag inte ens tänkt på reklam eller behövt sålla igenom reklam på hemsidor för att se vad jag var ute efter från början. AdGuard är faktiskt så effektiv att man inte ens ser reklam på YouTube om man har den installerad. Den finns även till Windows och Android, givetvis.

Förut, innan jag började använda AdGuard och Mac, så var man ganska oemottaglig för reklamen som poppade upp överallt. Det var mest ett irritationsmoment och gjorde faktiskt att jag i princip bojkottade produkter som var lite väl intensiva att poppa upp överallt. Dessutom så blev man ju ständigt störd av reklam på saker man redan köpt, vilket är helt onödigt.

På Mac så reagerade jag faktiskt inte att reklamen var borta. Det tog kanske en vecka efter jag köpt datorn som jag glömde bort hur det brukade vara på ”den andra sidan”, hur sjukt det än kan låta. Det var inte före jag började jobba på mitt nuvarande jobb, med Windows PC och Android telefoner, som reklamen började strömma tillbaka igen.

Jag ska faktiskt försöka installera AdGuard på Windows också, för att se om den är lika effektiv som på Mac. Det är alltså något jag får återkomma till senare. Kontentan är dock att det går att slippa reklam och annat online, bara man tänker till först. Att installera AdGuard är absolut en genväg till att bli av med reklam och pop-ups överallt, men samtidigt är en proaktiv inställning mycket värt.

Några få punkter som är värda att tänka på:

  • Lämna inte ut din primära E-post adress till annat än pålitliga företag och hemsidor. Använd en ”burner” e-post låda för att sålla bort reklam och annat onödigt.
  • Att använda Gmail är att bjuda in till reklam, då den faktiskt scannar innehåll i dina meddelanden för att skräddarsy reklam till dig. När jag bytte till iCloud.com istället så slutade reklamen att strömma in, vilket jag är väldigt tacksam för.
  • Chrome är inte din vän längre. Google Chrome gör precis som Gmail och analyserar var du surfar och vad du tittar på, för att enklare kunna skräddarsy reklam till dig. Detta är inte någon ”skrämseltaktik” från min sida, utan är något som Google öppet erkänner och informerar om. Det är priset du får betala för att använda deras ”gratis” tjänster. Använd FireFox istället på PC, eller Safari om du är på Mac. Safari har ju inbyggt skydd för att du ska slippa bli spårad online, dock är Apples version av PC världens VPN betydligt säkrare.
  • Hindra din telefon att lämna ut en massa uppgifter om dig genom att blockera tjänster olika applikationer kan komma åt.

Det finns mängder med sätt att skydda sig bättre online, men jag tänkte slippa sitta här och skriva hela dagen, så det ovanstående får räknas som första steget. =)

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.

Tags:

Comments are closed

november 2022
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Produkter
Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.