iOS 15.1 – Ny uppdatering!

Nu har Apple släppt ännu en uppdatering till iOS 15. Denna gång är det version 15.1 som erbjuder en del av dom funktioner som utlovades när presentationen av iPhone 13 Pro serien lanserades. Vi ser bland annat möjligheten till att se filmer och lyssna på musik tillsammans, på distans. Även Apples ”ProRes” format är nu aktiverat, dock krävs det att du MINST har 256 GB lagring på din telefon för att du ska kunna använda den funktionen. Orsaken är att varje sekund i denna upplösning förbrukar en stor mängd lagring.

Varför ProRes?
Jag är inte 100% säker på detta, men enligt rykten så tar 1 minut ProRes film ungefär 6 GB lagring på telefonen. Det första man frågar sig är varför man överhuvudtaget presenterar en sådan sjukt krävande upplösning, men svaret är kanske förvånande. Genom att ProRes i princip är inspelad ”lossless” och ”okomprimerad” så blir det enklare för telefonen att spela in filmen.

Den behöver med andra ord inte slösa tid på att komprimera bild för bild eller färgkorrigera i realtid längre. Visst tar det otroligt mycket utrymme, men det är samtidigt väldigt praktiskt att få all data utan komprimering om man vill vara kreativ och få riktigt bra kvalité i slutänden.

SharePlay
En sak som många såg fram emot var en funktion att kunna umgås på distans, i och med Covid. Detta var något som Apple länge funderat över men aldrig riktigt gjort slag i saken tidigare. Nu fanns det en anledning att fokusera på denna teknik som nu i och med iOS 15.1 är live.

Den fungerar direkt över FaceTime och kräver ingen special-mjukvara eller annat. Så länge dina vänner har Apple produkter så är det bara att köra på.

Buggfixar
Det är inte bara nyheter som kom i denna uppdatering, utan även buggfixar, givetvis. Det rör sig som vanligt om ett hemligt antal buggar som lösts, vilket bara kommer att vara uppenbart för den som upplevt problem. Man får hoppas att vi snart är uppe i Apples gamla vanliga stabilitet och buggfrihet, även om jag tror det kommer att dröja ett tag till.

Några av dom buggarna som Apple offentliggjort att man fixat är:

  • Foto appen rapporterade att lagringen var full när man försökte importera bilder.
  • Väderappen kunde visa fel temperatur för ”min plats” och även visa felaktiga färger på bakgrunden.
  • Ljud som spelades i bakgrunden kunde stoppa när skärmen slog av.
  • Tillgängliga WIFI nätverk visades inte alltid korrekt och vissa anslutningar kunde saknas.

Vaccinationspass i Apple Wallet
iOS 15.1 introducerar även vaccinationspass. Detta gäller alla enheter som kan köra iOS 15. Även Apple Watch får samma funktionalitet. Personligen har jag ingen användning för detta i dagsläget, men det är ju oerhört praktiskt att det finns.

Macro brytare
En sak som introducerades i iPhone 13 Pro och Pro Max var möjligheten att ta närbilder i så kallat Macro-format. Detta gör att man kan ta en bild ungefär 2 cm från kameran och få en otroligt detaljrik förstoring. Funktionen har varit automatisk, vilket har skapat problem för många kreativa användare.

Telefonen har nämligen bestämt sig för att byta lins när man kommer inom ett visst avstånd, eftersom den tror att det är dags att aktivera Macro-läget. Detta har försvårat att ta vanliga bilder på nära håll med huvudkameran.

I och med iOS 15.1 så har Apple introducerat en knapp under inställningar där man kan avaktivera ”auto macro” så att man själv får bestämma när man tänkt ta macro fotografier. Detta är förstås en uppskattad möjlighet och antagligen mycket efterfrågad, eftersom Apple var så snabba med att introducera funktionen.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.